0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Dom & EnergijaFtalati morda vplivajo na debelost

Ftalati morda vplivajo na debelost

MORDA VAS ZANIMA

Raziskovalci iz otroškega zdravstvenega centra bolnišnice Mount Sinai v New Yorku so preučevali povezavo med ftalati in debelostjo pri otrocih. Ftalati so družina kemičnih spojin, ki se uporabljajo za mehčanje plastike. Najdemo jih v igračah, embalaži za hrano, PVC talnih oblogah, kozmetiki, proizvodih za osebno nego, čistilih, medicinski opremi in veljajo za motilce delovanja endokrinega sistema.

- Oglas -

Ftalati v plastikiV vzorcih seča 387 otrok, živečih v New Yorku, so izmerili vsebnost ftalatov, leto dni pozneje pa še telesno višino, težo, indeks telesne mase (ITM) in obseg pasu otrok. Urinski testi so pokazali prisotnost ftalatov pri kar 97 odstotkih sodelujočih v raziskavi. Raziskovalci so potrdili povezavo med vsebnostjo ftalatov ter ITM in obsegom pasu pri otrocih s čezmerno telesno težo. Pri čezmerno težkih deklicah z najvišjimi izmerjenimi ravnmi ftalatov v seču je bil na primer ITM 10 odstotkov višji kot pri tistih z nižjimi vrednostmi.

Dosedanje raziskave so že potrdile, da lahko te, v vsakdanjem življenju pogosto prisotne kemikalije, škodljivo vplivajo na nevrološki razvoj otroka, da pa bi lahko prispevale k debelosti, je bilo nakazano prvič. V Združenih državah Amerike se je odstotek debelih otrok, starih od šest do 11 let, v zadnjih dvajsetih letih s sedmih odstotkov povzpel na več kot 40 odstotkov. V mestu New York je v javnih šolah debel eden od petih otrok

.

NAJNOVEJŠE