0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

ŽivaliUstreljena tudi volkulja Tia ...

Ustreljena tudi volkulja Tia …

MORDA VAS ZANIMA

Ustreljena tudi volkulja Tia, še zadnji volk s telemetrično ovratnico v Sloveniji.

- Oglas -

Po izginotju alfa volkulje Tonke iz tropa Vremščica-Nanos pred tednom dni, je bila ta konec tedna ustreljena še mlada volkulja Tia iz Kočevskega roga. Tio so raziskovalci s telemetrično ovratnico opremili pred dvema mesecema in je bila še zadnji volk, ki so jo spremljali v okviru projekta SloWolf. Tia je bila 11. volk, ki je bil zakonito odstreljen v tej sezoni, še vsaj trije drugi pa so poginili zaradi ostalih vzrokov.

Volkulja TiaPo izginotju volkulje Tonke prejšnji teden, je bila sedaj zakonito odstreljena še mlada volkulja Tia. Tia je bila dvoletna samica iz volčjega tropa Rog, v katerem naj bi po razpoložljivih podatkih živeli trije volkovi in letos najverjetneje niso imeli mladičev. Teritorij tega tropa je segal vsaj od Kočevja do Poloma, Črnomlja in Brezovice nad Kolpo. Raziskovalci iz Biotehniške fakultete so Tio ujeli in opremili s telemetrično ovratnico v okviru projekta SloWolf po treh mesecih terenskega dela v Kočevskem rogu. Tia je bila še zadnji volk, ki je bila opremljena s ovratnico, njeno spremljanje pa se je končalo že po dveh mesecih. Do sedaj še nobenega volka v Sloveniji niso mogli spremljati celo leto, kolikor traja življenjska doba ovratnice preden samodejno odpade. Potrjeno je preživel le en volk – samec Slavc, ki je po petih mesecih odšel v Italijo.

V sezoni 2011-2012 je bilo tako do sedaj zakonito odstreljenih že 11 volkov od skupno 12-ih, kolikor jih je lani za odstrel določilo naše Ministrstvo za kmetijstvo in okolje. Poleg tega je še enega volka povozil avto, eden je bil najden poginjen, vsaj za eno volkuljo pa se sumi, da je bila ubita nezakonito (volkulja Tonka, od katere je ostala samo odrezana ovratnica). Število volkov v Sloveniji je bilo sicer leta 2011 ocenjeno na 32 do 43 (odvisno od letnega časa – pred ali po odstrelu oziroma razmnoževanju).

- Oglas -

Volkulja TiaV mesecu septembru je odstrel volkov pri nas sicer dovoljen samo na pašnikih (v ostalih petih mesecih je bil odstrel dovoljen kjerkoli). Dosedanji odstrel volkov se je namreč izkazal za popolnoma neučinkovitega za preprečevanje škod na domačih živali, saj število odstreljenih volkov nima vpliva na njihovo plenjenje živine. Zato se je poskušalo z določbo, da je v tem mesecu dovoljen odstrel samo na pašnikih, vplivati na vedenje preživelih volkov, da bi se začeli izogibati pašnikov. Na pašniku, kjer je bila odstreljena Tia sicer do sedaj ni bilo še nobene škode zaradi napadov volkov.

.

NAJNOVEJŠE