Znanstveniki zaobrnili gensko mutacijo, povezano z avtizmom

Znanstvenikom, ki se ukvarjajo z iskanjem rešitve za avtizem, je uspel pomemben preboj.

7 dragocenih lekcij, povezanih s težkimi preizkušnjami

Težke preizkušnje so v življenju praktično neizogibne. Vendar se lahko tudi iz situacij, ki se zdijo na prvi pogled izključno negativne, naučimo ogromno.

5 osebnostnih lastnosti, ki lahko pokopljejo razmerje

Katere so torej tiste malce manj očitne lastnosti, ki se jih je pametno znebiti, če želite, da odnos obstane?

Zaradi globalnega segrevanja tudi vse več težav s spanjem

Ena od manj očitnih posledic globalnega segrevanja so vse pogostejše težave s spanjem.

Osvežitev doma po meri vašega astrološkega znamenja

Če trenutno niste najbolj zadovoljni s svojim domom, vendar ne veste, kako ga osvežiti, da se boste v njem počutili bolje, vam lahko pri tem pomagajo zvezde.

Zakisanost oceanov nam krade kisik

Drobni, na vodi plavajoči organizmi, ki človeštvu zagotavljajo kar približno eno petino vsega kisika, so vse bolj ogroženi.

Okužba s tem parazitom vas lahko naredi bolj privlačne

Raziskovalci so odkrili, da lahko ta parazit vpliva na povečanje privlačnosti okužene osebe.

Ali pogosto opažate ponavljajoče se številke? Preverite, kaj pomenijo …

Vas praktično na vsakem koraku spremlja ponavljajoč se vzorec številk? Morda se zdi, da gre za naključje, vendar so numerologi prepričani, da bi morali tovrstnim znamenjem posvetiti več pozornosti.
Dom & energijaStrupene snovi iz našega vsakdana

Strupene snovi iz našega vsakdana

MORDA VAS ZANIMA

Kemične snovi so postale del našega vsakdanjika. Vsebujejo jih čistila, kozmetika, sredstva za nego stavb in vrtov, izdelki, ki jih uporabljamo pri hobijih. Katere snovi sodijo med tiste, ki zdavje najbolj ogrožajo? Kakšne so njihove naravne aletrnative?

Klor in amonijak

- Oglas -

Klor in amonijak sta strupeni sestavini, ki ju med drugim najdemo v čistilih za kopalnice in sredstvih za čiščenje trdovratnih mastnih madežev iz kuhinje. Stranski produkti klora so, kot je v raziskavi ugotovila ameriška Agencija za zaščito okolja (EPA), izjemno kancerogeni, celo bolj, kot zloglasni pesticid DDT. Za čiščenje kopalnice in mastnih madežev iz kuhinje tako raje posezite po naravnih čistilih. Soda bikarbona, limonin sok in kis bodo omenjene prostore očistili enako učinkovito!

Strupene snovi

Triklosan

Triklosan je pogosta sestavina antibakterijskih mil in dezinfekcijskih sredstev. Tovrstni izdelki so resda učinkoviti v boji proti bakterijam, vendar pa pripomorejo k nastanku drugih, trdovratnejših bakterij, ki na triklosan razvijejo odpornost. Zato je bolje, da se namesto za agresivne izdelke za dezinfekcijo odločite za navadno milo, ki je prav tako zelo učinkovito pri zagotavljanju higiene.

Bisfenol A (BPA / BFA)

BPA je najpogosteje moč najti v plastičnih embalažah za hrano in plastenkah. Znanstveniki so BPA povezali s številnimi srčnimi in jetrnimi obolenji ter diabetesom, pri otrocih pa naj bi celo zaviral razvoj možganov in hormonskega sistema. Boljša alternativa omenjenim plastičnim izdelkom so izdelki iz drugih materialov, na primer stekla. Če pa se vseeno odločite za nakup plastičnih izdelkov, pa izberite tiste z reciklažnimi kodami 1, 2 ali 5, kar označuje, da omeneje strupene snovi ne vsebuje.

Polibromiran difenil eter (PBDE)

- Oglas -

PBDE najdemo v številnih negorljivih materialih, denimo gradbenemu materialu, pohištvu in elektronskih napravah. Je izredno strupena snov, saj povzroča hormonske motnje, motnje v razvoju in raka. Ko boste naslednjič nakupovali novo pohištvo, gradbeni material ali tehnične izdelke, se zato velja pozanimati, kakšno zaščito proti ognju vsebujejo.

Perflourirane spojine (PFC)

Perflourirane spojine so pogosta sestavina teflonskh posod in tkanin, odpornih na madeže. Omenjene spojine naj bi po številnih raziskavah povzročale porodne deformacije in raka, zato se jim velja v širokem loku izogniti. Dobra alternativa teflonskim posodam so takne iz nerjavečega jekla ali keramike, tkanine, odporne na madeže, pa je bolje nadomestiti s čimbolj naravnimi materiali.

Dietilmetatoluamid (DEET)

Je najpogostejša aktivna sestavina sprejev proti insektom in mrčesu. Strokovnjaki opozarjajo, da izdelki z DEET strupeni za centralni živčni sistem. Namesto konvencionalnih sprejev za zaščito pred insekti zato raje izberite naravno alternativo, denimo sveče olje limonske trave ali evkalipta.

Ftalati

Ftalate najdemo v večini osvežilcev zraka, pa tudi v vinilu in številnih lakih. Omenjene snovi motijo delovanje endokrilnih žlez, kar lahko povzroča resne težave z reproduktivnimi organi in živčevjem. Naravna alternativa strupenim osvežilcem zraka so izparilniki ali dišeče svečke, ki bodo prav tako poskrbeli za prijeten vonj vašega doma.

Vse o naravnih čistilih najdete tukaj

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×