0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Dom & EnergijaKako zdrava je vaša posoda?

Kako zdrava je vaša posoda?

MORDA VAS ZANIMA

Ljubitelji zdrave prehrane več pozornosti namenjajo posodi, v kateri pripravljajo svoje jedi, vendar si le redko kdo izmed nas lahko zamisli kuhanje brez osnovnih pripomočkov, ki nam lajšajo to vsakodnevno opravilo. Pri tem pogosto ne pripisujemo velikega pomena materialom, iz katerih je naša posoda izdelana, saj ob nakupu le-te zaupamo proizvajalcem, da so njihovi izdelki varni za uporabo. Vendar temu ni vedno tako. Kako torej pravilno izbrati posodo, takšno, ki ne bo imela negativnih posledic na naše zdravje?

- Oglas -

Posoda

Poleg kakovostne hrane je tudi ustrezna posoda tista, ki pripomore k boljšemu okusu hrane in tudi k boljšemu zdravju. Ni naključje, da se v kemijsklih laboratorijih uporabljajo le steklene in keramične epruvete, kjer si ne smejo dovoliti, da bi njihov material vplival na rezultate analiz. Steklo in keramika sta namreč inertna in nereaktivna materiala. Ko kupujete posodo za svojo kuhinjo, je vsekakor priporočljivo nameniti pozornost reaktivnosti materialov, iz katerih je izdelana. V nadaljevanju preberite, katera posoda je varna za uporabo in katera je tista, katere se je bolje čim prej znebiti.

Reaktivna posoda – ni priporočljiva

Teflon

Neoprijemljiva posoda vsebuje plastične polimere (silikon je edina izjema). S segrevanjem teflonske ponve na temperaturi od 260 do 350 °C polimeri oddajajo strupene hlape, ki so lahko smrtonosni za domače ptice, kanarčke in papagaje, zagotovo pa tudi niso zdravi za ljudi. Čeprav prazne posode običajno ne puščamo na ognju, se nam lahko to nehote zgodi. Če se nam to pripeti s teflonsko posodo, bo temperaturna meja hitro prekoračena.
Številni strokovnjaki zato svetujejo, da škodljivo teflonsko ponev zamenjamo s kakšno varnejšo različico.

- Oglas -

teflon

Aluminij

Aluminijasta posoda v hrano sprošča aluminij, ki je zdravju nevaren. Liti aluminij je stabilnejši od navednega tankega aluminija.
Prav tako se izogibajte uporabi aluminijaste folije. Namesto da krompir pečete v aluminijasti foliji, ga pecite neposredno na žaru ali v ognjevarni posodi s pokrovom.
Nova vrsta aluminija – anodizirani aluminij (alugus) je nereaktiven in precej trajen. Toda če ga opraskate, tudi ta postane reaktiven in posledično nevaren za zdravje, zato se mu raje izognite.

Baker

Prednost bakrene posode je, da je dober prevodnik toplote. To omogoča enakomerno razporeditev topline pri pripravi hrane.
Bakrena posoda se hitro segreva in hitro hladi, kar omogoča popoln nadzor med pripravo jedi. Dobra toplotna prevodnost posode je zelo pomembna pri dušenju hrane.
Toda poleg omenjenih prednosti ima tovrstna posoda dve pomanjkljivosti – cena in visoka reaktivnost. Slednje pomeni, da hitro reagira z živili, še posebej s kislo hrano, ter pri tem v hrano sprošča kovinske ione. Takšna posoda lahko tudi pokvari okus in barvo vaše jedi.

Plastika

Reaktivnost plastike je odvisna od strukture – bolj kot je plastika mehka in prožna, večja je njena reaktivnost. Na ta način plastična vrečka veliko hitreje reagira s hrano kot čvrsta plastična posoda.  Polivinil klorid, ki se nahaja v plastiki, izloča toksin DEAH, ki vpliva na hormone. Plastika vsebuje tudi ftalate, ki se akumulirajo v tkivih in škodljivo vplivajo na jetra in pljuča, nekatere raziskave pa kažejo, da tudi na reproduktivne organe. Izločanje ftalatov iz plastike v živila se povečuje med njenim zvijanjem ali žvečenjem, pod vplivom raznih topil, kot so denimo maščoba, olje ali slina ter pri izpostavljanju na visokih temperaturah (nad 30 °C).

- Oglas -

Zmerno reaktivna posoda – dobra izbira

Nerjaveče jeklo (Inox)

Nerjaveče jeklo je najmanj reaktivna kovina. Za številne ljudi je posoda, izdelana iz tega materiala, vsestranska in zdrava izbira, kar delno drži. Najboljši so lonci z debelim dnom in posoda iz kirurškega jekla. Takoj po kuhanju odstranite hrano iz lonca, sicer bo le-ta hitro pridobila okus po kovini. Če se je na jekleni posodi pojavila praska, bo izločanje kovinskih ionov vse bolj občutno.

posoda iz nerjavečega jekla (inox)

Ogljikovo jeklo

Ogljikovo jeklo je precej poceni in je idealno za vok ali ponev za cvrtje, saj je odličen toplotni prevodnik. Za preprečevanje zarjavelosti posodo iz ogljikovega jekla po čiščenju skrbno posušite in jo hranite na suhem mestu.

Lito železo

Posoda iz litega železa je dobra za pripravo palačink ali za dušenje zelenjave, ni pa primerna za pripravo juh ali katerih koli tekočih ali kislih jedi, saj tovrstna hrana reagira z ioni železa.

Inertna in nereaktivna posoda – odlična izbira

Emajlirana posoda

Emajl je pravzaprav steklo, ki je s tehnološkim postopkom ‘prilepljeno’ na kovino. Kakovostno emajlirano posodo boste lahko brezskrbno uporabljali več let, medtem ko bo manj kakovostna posoda, ki ima zelo tanko plast emajla, hitro razpokala. Razpokan emajl se bo tako hitro znašel v vaši hrani, kovina pod emajlirano plastjo pa bo hitro reagirala z vašo hrano. Če je le mogoče, se torej odločite za nakup kakovostnejše emajlirane posode.

Steklo

Steklena posoda in prav tako ognjevarna posoda za peko je inetrna in cenovno dostopna. Steklena posoda je torej zdrava izbira za vašo kuhinjo.

Bambus

Kuhinjski pripomočki, kot so zajemalke in palčke, narejene iz bambusa ali katerega koli drugega lesa so nereaktivni, zdravi in cenovno ugodni.

glinena posoda

Glinena in keramična posoda

Glinena in keramična posoda je inertna. Ta prav tako oddaja far-infrardečo toploto, najboljšo in najbolj zdravo toploto za pripravo hrane, ki daje jedem široko paleto okusov. Tovrstna posoda se običajno uporablja za peko kruha in za dolgo kuhanje hrane. Njena pomanjkljivost je krhkost, zaradi česar je potrebna pazljivost pri njeni uporabi.

Silikon

Silikonska posoda je inertna in je primerna za uporabo do temperature 220 °C. Če je ta temperatura presežena, se silikon prične topiti, vendar pri tem ne izpušča strupene pare. Silikon je nereaktiven material, ki je primeren za izdelavo pekačev, posodic za kolačke, lopatic za kuhanje, zajemalk ipd. Poleg tega, da je odporen na vročino (do 220 °C), je fleksibilen in enostaven za čiščenje.

.

NAJNOVEJŠE