Pozitivni učinki zelenega čaja

Ni skrivnost, da je zeleni čaj izredno zdrav topli napitek, novejše raziskave pa so potrdile, da dobro vpliva celo na človeške možgane. Znanstveniki namreč trdijo, da zeleni čaj pomaga izboljševati nekatere kognitivne funkcije, zlasti sposobnost pomnjenja.

Na baselski univerzi so ugotovili, da lahko izvleček zelenega čaja izboljša učinkovitost delovanja možganov, še posebej pa lahko izboljša delovni spomin. Prostovoljcem so pred opravljanjem nalog, ki so povezane z delovnim spominom, dali piti izvleček zelenega čaja, med samim opravljanjem nalog pa so jim merili možgansko aktivnost. Odkrili so, da zeleni čaj lahko izboljša kratkoročno delovanje možganov, ki je potrebno za delovni spomin, sklenili pa so, da bi zeleni čaj bi v prihodnosti lahko uporabljati celo kot pomoč pri lajšanju znakov demence in drugih psihičnih bolezni.

Zeleni čaj

Ne le za možgane, zeleni čaj je koristen tudi za preostalo telo

Če vas to še ni prepričalo k pitju zelenega čaja, pa vas bodo morda naslednja dejstva. Zeleni čaj pospešuje metabolizem, saj antioksidanti, ki jih vsebuje, jetrom pomagajo k učinkovitejšemu delovanju. Brez kakšnih posebnih diet in telesne vade lahko samo s pitjem zelenega čaja trikrat na dan porabite 200 kalorij, prav tako pa ta napitek povečuje vašo energetsko učinkovitost.

Zeleni čaj je dober tudi za kri, saj ima podobne učinke kot aspirin, tako da lahko pomaga preprečevati srčne zastoje, kapi, uravnava krvni tlak in ščiti pred sladkorno boleznijo oziroma pomaga uravnavati raven sladkorja v krvi.

Zeleni čaj uničuje celo bakterije, s tem pa, če ga pijete med obrokom, zmanjšuje možnost zastrupitve s hrano. V telesu preprečuje prekomerno razmnoževanje škodljivih bakterij in pospešuje razmnoževanje tistih bakterij, ki so telesu prijazne. S tem je povezan tudi zadah – zeleni čaj uničuje bakterije, ki povzročajo slab zadah, če ga pijete med obrokom.

Nekateri izsledki kažejo, da se zeleni čaj zelo učinkovito sredstvo celo proti nekaterim vrstam hepatitisa. Ta je velikokrat povezan z veliko vsebnostjo železa v jetrih, zeleni čaj pa nivo železa v telesu uravnava, zato ima lahko neposreden učinek za bolezni, ki so s tem povezane. Predvidevajo, da zeleni čaj vsebuje tudi sestavine, ki lahko varujejo proti raku, prav tako blažijo simptome revmatoidnega artritisa ter Alzheimerjeve bolezni.

Pijte zelenega čaja izboljšuje imunski sistem, torej vas varuje pred bakterijami in virusi, ki so v tem času na pohodu, bolj ali manj uspešno pa se bori tudi proti alergijam.

Razlogov za redno pitje zelenega čaja je torej več kot dovolj, zato le posezite po njem.