Aditiv E466 najverjetneje nevarnejši, kot se je verjelo doslej

Aditiv karboksimetil celuloza se uporablja pri izdelavi najrazličnejših živil. Pogosteje se je začel uporabljati v 60. letih prejšnjega stoletja.

Embalaža iz stiropora prispeva k bakterijski rezistenci

Na problematičnost embalaže iz stiropora v povezavi z bakterijsko rezistenco je opozorila študija, ki je bila konec lanskega leta.

Aknasta koža: Značilnosti in pravilna nega

Akne so pogosta kožna vnetna bolezen, značilna predvsem za obdobje adolescence. Vendar pa niso omejene le na čas odraščanja.

Ali so edinci zares sebični in razvajeni?

V prejšnjem stoletju je doktor medicine in psiholog Alfred Adler zasnoval teorijo, v skladu s katero naj bi vrstni red rojstva vplival na naše osebnostne značilnosti.

Maska iz kave in medu za sijočo polt

Bi radi osvežili svoj obraz, nahranili kožo in odstranili odmrle celice? Maska je odlična tudi, ko je vaša koža videti utrujena ali obraz nekoliko zabuhel.

Zaščita las pred spanjem: 5 nasvetov za preprečevanje nepotrebnih poškodb las

Ali ste vedeli, da so poškodbe las med spanjem zelo pogoste, še posebej pri dolgih laseh?

5 nasvetov za kuhinjo brez odpadkov

Kuhinja brez odpadkov se zdi praktično neuresničljiv cilj. Ponujamo vam nekaj idej, kako se lotiti tega projekta.

Hujšanje za različne tipe telesa

Kako shujšati oziroma kaj jesti in kako se gibati, lahko ugotovite precej preprosto, če poznate svoj telesni tip in njegove lastnosti.
Zdravje & prehranaPozitivni učinki zelenega čaja

Pozitivni učinki zelenega čaja

MORDA VAS ZANIMA

Ni skrivnost, da je zeleni čaj izredno zdrav topli napitek, novejše raziskave pa so potrdile, da dobro vpliva celo na človeške možgane. Znanstveniki namreč trdijo, da zeleni čaj pomaga izboljševati nekatere kognitivne funkcije, zlasti sposobnost pomnjenja.

- Oglas -

Na baselski univerzi so ugotovili, da lahko izvleček zelenega čaja izboljša učinkovitost delovanja možganov, še posebej pa lahko izboljša delovni spomin. Prostovoljcem so pred opravljanjem nalog, ki so povezane z delovnim spominom, dali piti izvleček zelenega čaja, med samim opravljanjem nalog pa so jim merili možgansko aktivnost. Odkrili so, da zeleni čaj lahko izboljša kratkoročno delovanje možganov, ki je potrebno za delovni spomin, sklenili pa so, da bi zeleni čaj bi v prihodnosti lahko uporabljati celo kot pomoč pri lajšanju znakov demence in drugih psihičnih bolezni.

Zeleni čaj

Ne le za možgane, zeleni čaj je koristen tudi za preostalo telo

Če vas to še ni prepričalo k pitju zelenega čaja, pa vas bodo morda naslednja dejstva. Zeleni čaj pospešuje metabolizem, saj antioksidanti, ki jih vsebuje, jetrom pomagajo k učinkovitejšemu delovanju. Brez kakšnih posebnih diet in telesne vade lahko samo s pitjem zelenega čaja trikrat na dan porabite 200 kalorij, prav tako pa ta napitek povečuje vašo energetsko učinkovitost.

Zeleni čaj je dober tudi za kri, saj ima podobne učinke kot aspirin, tako da lahko pomaga preprečevati srčne zastoje, kapi, uravnava krvni tlak in ščiti pred sladkorno boleznijo oziroma pomaga uravnavati raven sladkorja v krvi.

- Oglas -

Zeleni čaj uničuje celo bakterije, s tem pa, če ga pijete med obrokom, zmanjšuje možnost zastrupitve s hrano. V telesu preprečuje prekomerno razmnoževanje škodljivih bakterij in pospešuje razmnoževanje tistih bakterij, ki so telesu prijazne. S tem je povezan tudi zadah – zeleni čaj uničuje bakterije, ki povzročajo slab zadah, če ga pijete med obrokom.

Nekateri izsledki kažejo, da se zeleni čaj zelo učinkovito sredstvo celo proti nekaterim vrstam hepatitisa. Ta je velikokrat povezan z veliko vsebnostjo železa v jetrih, zeleni čaj pa nivo železa v telesu uravnava, zato ima lahko neposreden učinek za bolezni, ki so s tem povezane. Predvidevajo, da zeleni čaj vsebuje tudi sestavine, ki lahko varujejo proti raku, prav tako blažijo simptome revmatoidnega artritisa ter Alzheimerjeve bolezni.

Pijte zelenega čaja izboljšuje imunski sistem, torej vas varuje pred bakterijami in virusi, ki so v tem času na pohodu, bolj ali manj uspešno pa se bori tudi proti alergijam.

Razlogov za redno pitje zelenega čaja je torej več kot dovolj, zato le posezite po njem.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×