Se je 6. množično izumrtje že začelo?

Naš planet je bil priča petim množičnim izumrtjem, ki so bila povezana z naravnimi fenomeni, neodvisnimi od človeka.

Služila s prodajo svojih vetrov, na koncu pa pristala v bolnišnici

Stephanie Matto, ki je zaslovelav priljubljeni resničnostni oddaji 90 dni do poroke, se je pred nedavnim lotila zelo nenavadne poslovne dejavnosti.

Za multiplo sklerozo je najverjetneje kriv virus Epstein-Barr

Multipla skleroza je kompleksna avtoimunska bolezen, za katero je značilno propadanje mielinskih ovojnic, ki obdajajo živčne celice. Imunski sistem začne namreč mielin zaznavati kot...

Katera zelišča odpravijo kandido?

Kandida pa v telesu sprošča strupe, kar lahko privede do različnih črevesnih težav, kot so vnetja, izmenične diareje in zaprtja.

Blaž Švab: Peti je treba tudi o odnosu do dežele, v kateri živiš

Blaž Švab, ki je z nastopanjem povezan že od mladih let, je skozi svoje delo dozorel in vlogi pevca dodal tudi mnoge druge kvalitete, zaradi katerih je priljubljen tako pri mlajših kot starejših generacijah.

Vpliv kemikalij na delovnem mestu na plodnost

V zadnjih desetletjih se v strokovni in laični javnosti vse več govori o številnih primerih neplodnosti, ki prizadene pare v reproduktivni dobi.

Ateroskleroza precej razširjena med odraslimi

Ateroskleroza je izjemno razširjena težava pri odraslih – tudi pri tistih brez diagnosticirane srčne bolezni oziroma očitnih simptomov.

Psihobiotiki – probiotiki, ki so še posebej koristni za možgane in duševno zdravje

Psihobiotiki so probiotiki, ki imajo še posebej pozitiven vpliv na naše možgane oziroma kognitivne sposobnosti.
Zdravje & prehranaČemaž: čisti kri, znižuje krvni tlak in še mnogo več

Čemaž: čisti kri, znižuje krvni tlak in še mnogo več

MORDA VAS ZANIMA

Čemaž (lat. Allium ursinum) je divja rastlina, ki je izjemno zdrava. Najbolje je, da čemaž uživate svež, saj s sušenjem izgubi nekaj svojih koristnih lastnosti. Čeprav je čemaž prava zakladnica zdravja, pa morate biti pri nabiranju zelo previdni. Tisti, ki nimajo dovolj znanja in izkušenj, lahko namreč čemaž hitro zamenjajo s strupenimi rastlinami, predvsem s šmarnico.

- Oglas -

Čemaž zdravje

Kako prepoznate čemaž?

Za čemaž, znan tudi pod imenom divji česen, so značilni dolgi, podolgovati listi zelene barve, katerih vonj spominja na česen. Cvetovi čemaža so drobni in beli. Poleg listov se najpogosteje uživa čebulica čemaža oziroma podzemni del rastline, ki se lahko uporablja podobno kot navadni česen. Podobno kot česen tudi čemaž vsebuje veliko alicina, snovi, ki je znana po protibakterijskem delovanju, pozitivno pa vpliva tudi na krvne žile. Listi čemaža so tudi dober vir vitaminov, mineralov, vlaknin in drugih pomembnih hranilnih snovi.

Zdravstvene koristi

  • Čiščenje krvi, razstrupljanje jeter in žolčnika

Zdi se, da narava zelo dobro ve, kaj počne. Čemaž, ki ga lahko nabiramo predvsem v pomladnih mesecih, je namreč izvrsten za razstrupljanje organov in prečiščevanje krvi. Pogosto se zaradi manj zdrave hrane in drugih dejavnikov v zimskih mesecih v našem telesu naberejo večje količine škodljivih snovi. Čemaž je tako kot nalašč za spomladansko razstrupljanje organizma.

  • Zaščita žil, zniževanje holesterola in krvnega tlaka

Uživanje čemaža ima pozitiven vpliv na vaše krvne žile, saj poskrbi za njihovo večjo elastičnost. Med drugim lahko čemaž tudi zmanjša tveganje za aterosklerozo. Priporočljiv pa je tudi za vse, ki imate težave s previsokimi vrednostmi škodljivega holesterola ali s hipertenzijo (kronično povišanim krvnim tlakom).

  • Odstranjevanje parazitov iz telesa

- Oglas -

Znano je, da je česen ena najboljših rešitev v boju s telesnimi paraziti. Vendar pa ima lahko zelo podoben učinek tudi čemaž.

  • Sprostitev dihalnih poti

S pomočjo čemaža lahko ublažite različne težave z dihalnim sistemom oziroma oteženim dihanjem. Pomaga vam lahko pri kašlju, zasluzenosti in bronhitisu, priporoča pa se celo kadilcem, saj pomaga pri različnih negativnih simptomih, ki spremljajo kajenje.

  • Protibakterijsko delovanje

Čemaž bo poleg vsega naštetega tudi okrepil vaš imunski sistem in pomagal vašemu organizmu v boju s škodljivimi bakterijami.

  • Pomoč pri glavobolu in nespečnosti

Izsledki nekaterih raziskav kažejo, da naj bi uživanje čemaža zelo koristilo tudi tistim, ki imajo pogosto težave z glavoboli ali jih muči nespečnost.

Več o čemažu si preberite tukaj.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×