Hujšanje z Luno – je vesolje naklonjeno vitki postavi?

V poplavi takšnih in drugačnih diet ste zagotovo že slišali tudi za Lunino dieto oz. hujšanje z Luno.

Luskavica – kožna težava, ki jo lahko precej omilimo

Luskavica je ena tistih bolezni, ki niso nalezljive in ne ogrožajo življenja, vsekakor pa bolnike zelo prizadenejo.

S katerimi rastlinami si lahko pomagamo pri težavah s srcem?

Tokrat bomo govorili o rastlinah, ki ugodno delujejo na zdravje srca in krvožilnega sistema.

To je največja slabost vašega astrološkega znamenja …

Preverite, katera je največja slabost astrološkega znamenja, v katerem ste rojeni, in kako jo lahko premagate.

Bolečine v sklepih: 13 nasvetov za ublažitev težav

Bolečine v sklepih postajajo vse bolj razširjene. V določenih primerih so to zgolj začasne bolečine, vendar pa gre pogosto tudi za tipičen znak resnejših bolezni.

Vse, kar ste želeli vedeti o shujševalnih tabletah

Shujševalne tablete je mogoče razdeliti v dve osnovni skupini. Tako poznamo shujševalne tablete, ki vam jih lahko predpiše samo zdravnik, in tablete za hujšanje, ki jih je mogoče kupiti brez recepta.

Mikroplastika prvič odkrita tudi v človeški krvi

Mikroplastika je bila namreč prvič v zgodovini odkrita celo v človeški krvi.

Kakav pred vadbo za manj napora in več motivacije

Za pozitivne učinke kakava naj bi bili zaslužni predvsem flavanoli. Gre za izjemno koristne bioaktivne spojine, ki so znane po pozitivnem vplivu na prekrvavitev.
Zdravje & prehranaČemaž: čisti kri, znižuje krvni tlak in še mnogo več

Čemaž: čisti kri, znižuje krvni tlak in še mnogo več

MORDA VAS ZANIMA

Čemaž (lat. Allium ursinum) je divja rastlina, ki je izjemno zdrava. Najbolje je, da čemaž uživate svež, saj s sušenjem izgubi nekaj svojih koristnih lastnosti. Čeprav je čemaž prava zakladnica zdravja, pa morate biti pri nabiranju zelo previdni. Tisti, ki nimajo dovolj znanja in izkušenj, lahko namreč čemaž hitro zamenjajo s strupenimi rastlinami, predvsem s šmarnico.

- Oglas -

Čemaž zdravje

Kako prepoznate čemaž?

Za čemaž, znan tudi pod imenom divji česen, so značilni dolgi, podolgovati listi zelene barve, katerih vonj spominja na česen. Cvetovi čemaža so drobni in beli. Poleg listov se najpogosteje uživa čebulica čemaža oziroma podzemni del rastline, ki se lahko uporablja podobno kot navadni česen. Podobno kot česen tudi čemaž vsebuje veliko alicina, snovi, ki je znana po protibakterijskem delovanju, pozitivno pa vpliva tudi na krvne žile. Listi čemaža so tudi dober vir vitaminov, mineralov, vlaknin in drugih pomembnih hranilnih snovi.

Zdravstvene koristi

  • Čiščenje krvi, razstrupljanje jeter in žolčnika

Zdi se, da narava zelo dobro ve, kaj počne. Čemaž, ki ga lahko nabiramo predvsem v pomladnih mesecih, je namreč izvrsten za razstrupljanje organov in prečiščevanje krvi. Pogosto se zaradi manj zdrave hrane in drugih dejavnikov v zimskih mesecih v našem telesu naberejo večje količine škodljivih snovi. Čemaž je tako kot nalašč za spomladansko razstrupljanje organizma.

  • Zaščita žil, zniževanje holesterola in krvnega tlaka

Uživanje čemaža ima pozitiven vpliv na vaše krvne žile, saj poskrbi za njihovo večjo elastičnost. Med drugim lahko čemaž tudi zmanjša tveganje za aterosklerozo. Priporočljiv pa je tudi za vse, ki imate težave s previsokimi vrednostmi škodljivega holesterola ali s hipertenzijo (kronično povišanim krvnim tlakom).

  • Odstranjevanje parazitov iz telesa

- Oglas -

Znano je, da je česen ena najboljših rešitev v boju s telesnimi paraziti. Vendar pa ima lahko zelo podoben učinek tudi čemaž.

  • Sprostitev dihalnih poti

S pomočjo čemaža lahko ublažite različne težave z dihalnim sistemom oziroma oteženim dihanjem. Pomaga vam lahko pri kašlju, zasluzenosti in bronhitisu, priporoča pa se celo kadilcem, saj pomaga pri različnih negativnih simptomih, ki spremljajo kajenje.

  • Protibakterijsko delovanje

Čemaž bo poleg vsega naštetega tudi okrepil vaš imunski sistem in pomagal vašemu organizmu v boju s škodljivimi bakterijami.

  • Pomoč pri glavobolu in nespečnosti

Izsledki nekaterih raziskav kažejo, da naj bi uživanje čemaža zelo koristilo tudi tistim, ki imajo pogosto težave z glavoboli ali jih muči nespečnost.

Več o čemažu si preberite tukaj.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×