Zdravilne rastlineOljčni listi: v njih se skriva pravo bogastvo zdravja

Oljčni listi: v njih se skriva pravo bogastvo zdravja

MORDA VAS ZANIMA

Oljčni listi krepijo telo, delujejo pri prehladu, gripi, ušesnih in urinarnih infekcijah, okužbah s herpesom in bradavicami.

- Oglas -

Spomladi lahko ob obali vidimo polno porezanih oljčnih vej, ki večinoma končajo v ognju. Ljudem se še sanja ne, da pravzaprav zažigajo liste, ki so celo bolj zdravi kot najboljše hladno stiskano oljčno olje. No, če jih le niso škropili s kemičnimi sredstvi.

Že vse od poznega 19. stoletja so se raziskovalci ukvarjali z raziskovanjem zdravilnosti oljčnih listov. Njihove ugotovitve potrjujejo ljudsko izročilo in pravzaprav dodajajo še marsikaj zanimivega. Oljčni listi namreč lahko po podatkih avstralskih univerz vsebujejo kar 30-krat več antioksidantov kot zelo kakovostno hladno stiskano oljčno olje.

Oljčni listi so zdravi

Krepijo imunski sistem

Njihovi antioksidanti nas varujejo pred negativnim vplivom prostih radikalov, ki pri svoji oksidaciji lahko povzročajo nevarne poškodbe celic. Tako nas ščitijo pred številnimi boleznimi današnjega časa, kot so rak, artritis, proces prehitrega staranja kože, ter nas obenem varujejo pred kardiovaskularnimi in degenerativnimi boleznimi, kot so demenca ter Alzheimerjeva in Parkinsonova bolezen.

- Oglas -

Da oljčni listi dobro krepijo telo, so vedele že različne stare mediteranske kulture, ki so jih uporabljale za okrepitev imunskega sistema pri prehladu, gripi, ušesnih in urinarnih infekcijah, okužbah s herpesom in bradavicami. Z njimi so zdravili raznovrstna obolenja, vključno z okužbami, povišano telesno temperaturo in bolečinami. Njihovo protibakterijsko, protivirusno in protiglivično delovanje so potrdile tudi poznejše laboratorijske raziskave.

Urejajo krvni tlak, holesterol in sladkor

Oljčni listi nižajo krvni tlak, in sicer tako, da širijo stene žil in tako zmanjšajo pritisk nanje. Tovrstno delovanje so potrdile raziskave tako na živalih kot ljudeh. Oljčni listi tudi spodbujajo boljše delovanje celotnega kardiovaskularnega sistema.

Z raziskavo na živalih v Tuniziji so dokazali, da sestavine oljčnih listov nižajo nivo ”slabega” LDL-holesterola ter zvišujejo nivo ”dobrega” HDL-holesterola. Ugotovili so tudi, da je povišan holesterol povezan z velikim številom prostih radikalov. In ker oljčni listi vsebujejo še veliko antioksidantov, vas pred holesterolom ščitijo kar dvojno.

Španske raziskave pa so potrdile, da imajo oljčni listi tudi velik vpliv na uravnavanje sladkorja v krvi. Staro ljudsko izročilo iz Mediterana priporoča uporabo oljčnih listov pri ljudeh s sladkorno boleznijo tipa 2. Še posebej priljubljeni za urejanje sladkorja v krvi so v Maroku.

Oljčni listi

Ateroskleroza, zaščita kosti in sklepov

Tudi za preventivo in zdravljenje obolenj sklepov in kosti so raziskave potrdile ugodno delovanje izvlečkov iz oljčnih listov. Pri bolnikih z osteoartiritisom sta se zmanjšala tako bolečina kot vnetje, pri bolnikih z revmatoidnim artritisom pa so se zmanjšali simptomi vnetja. Nadaljnje raziskave namigujejo, da oljčni listi  pomagajo vzdrževati kostno maso in tako zmanjšajo tveganje za osteoporozo.

Oljčni listi zoper glivice, kvasovke in parazite

Oljčni listi potrjeno delujejo proti kandidi albikans, kandidi krusei, ustni kandidiazi, vaginalnemu kvas sindromu, kriptosporidiju, giardiji, glistam, trakuljam, lišajem, protozoi, ki povzroča malarijo, in mnogim drugim težavam. Poleg kliničnih raziskav to potrjuje tudi več osebnih izkušenj pacientov. Ne le, da se jim je izboljšalo stanje okužbe, čutili so tudi zvišanje osebne energije in splošno boljše počutje.

Za več energije

- Oglas -

Oljčni listi skrbijo tudi za vsesplošno boljše počutje ter moč. Kot so potrdili številni pacienti, ki so redno uživali izvleček, so izkusili precejšne povečanje energije, delovne vneme in dobrega počutja. Zanimivo je, da so številni pacienti po zaključku raziskav želeli nadaljevati z uživanjem izvlečka. Več moči in predvsem lažje jutranje vstajanje vam lahko potrdim tudi iz lastne izkušnje. Priporoča se torej vsem, ki bolehajo za stalno utrujenostjo in izgorelostjo.

Sinergija

Oljčni listi vsebujejo različne fenolne spojine, med njimi najbolj učinkovita oleuropein in hidroksitirozol. Potem pa so tu še druge sestavine, kot na primer tirozol, luteolin, rutin, kafeinska kislina, katehin, apigenin ipd. Vsebujejo pa tudi železo, selen, krom, cink, vitamin C, beta karoten in širok nabor različnih aminokislin.

Čar zdravilnih zelišč pa je v njihovi povezanosti in medsebojnem sodelovanju. Če te snovi jemljemo posamezno, niso nikoli tako učinkovite kot naraven pripravek celotne rastline. Vsi elementi so povezani, si pomagajo in, kot zagovarjamo številni zeliščarji, imajo celo lastno inteligenco ter tako celovito pripomorejo k našemu zdravju.

Kako jih uporabljamo

Najbolj preprost način uporabe, ki ga uči tudi ljudsko izročilo, je seveda v obliki čaja. Suhe oljčne liste zdrobimo, čajno žličko zelišč prelijemo z vrelo vodo in pustimo stati 10 minut. Čaj potem precedimo in pijemo do 3 skodelice dnevno.

Oljčni listi se nabirajo spomladi, pred ali med cvetenjem. To je tudi čas obrezovanja dreves in takrat jih tudi najlažje dobimo. Ampak so le redki neškropljeni, zato ne pobirajte kar vsega povprek. Le ekološki so zares varni za uporabo.

Namesto čaja lahko uživate tudi tinkturo ali pa posežete po že pripravljenih prehranskih dopolnilih.

Kaj pa stranski učinki

Vse raziskave, primeri in uporaba kažejo na to, da je izvleček oljčnih listov izjemno varen dodatek. Se pa pri nekaterih pojavi t. i. Herxheimerjev ali ”die-off” učinek, ki se kaže z otekanjem ustne votline, grla, sinusov in bezgavk, z izpuščaji, utrujenostjo, drisko, bolečinami v mišicah in sklepih ali v ostalih, gripi podobnih simptomih. Pravzaprav je to le potrditev, da oljčni listi delujejo in da se je telo primerno odzvalo. Začel se je naravni proces izločanja strupov, ki pa še presega zmožnosti izločevalnega sistema. Da bi omilili simptome, je zelo priporočljivo piti veliko vode, ki pomaga limfnemu sistemu in ledvicam ohraniti pravilno delovanje ter izboljšati sposobnost obvladovanja presežka toksinov. Da se telo popolnoma znebi presežka strupov, lahko traja od nekaj dni pa do enega tedna.

Zveni čudežno, ampak ni

Oljčni listi nam lahko veliko pomagajo, ampak zares učinkoviti bodo šele z našim sodelovanjem. Če želimo zares izboljšati svoje zdravje, potem bo treba poskrbeti za dovolj gibanja, zdravo hrano in lahkotno življenje. In vejica miru bo dodala še tisto, kar manjka.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×