0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Lepota & KozmetikaKako si povrniti lepe in močne nohte

Kako si povrniti lepe in močne nohte

MORDA VAS ZANIMA

Zdravi nohti so že na pogled gladki, enakomerno obarvani in močni. Videz naših nohtov v veliki meri odraža naše splošno zdravstveno stanje, zato je prav, da smo pozorni na kakršnekoli spremembe. S pomočjo prehrane in uporabo naravnih pripravkov lahko za svoje nohte naredimo veliko.

- Oglas -

Nohti (prav tako kot lasje) so zgrajeni iz beljakovine keratin, ki jo naše telo izdela iz aminokislin iz hrane. Med temi aminokislini sta najpomembnejši cistin (vsebuje žveplo) in metionin (veže žveplo). Veliko teh dveh aminokislin najdemo na primer v jajcih in mastnih ribah, z metioninom je na primer bogat tudi sir.

Kot zanimivost lahko povemo, da noht na roki potrebuje približno šest mesecev, da zraste od baze do vrha, na nogi pa približno eno leto.

Nohti

- Oglas -

Težave, povezane z nohti

Nohti in okoliška koža se lahko okužijo z bakterijami in glivicami – zaradi takih obolenj nohti postanejo mehki, brezbarvni, odebeljeni in izmaličeni. Poškodbe na nohti lahko povzročijo tudi nekatere kožne bolezni, med drugim tudi luskavica, zaradi katerih pride do zadebelitve, razjed, noht pa lahko celo odstopi od nohtne posteljice. Na nohtih se lahko odražajo še nekatere druge, resnejše bolezni, na primer čezmerno nastajanje ščitničnega hormona, vnetje srčnih zaklopk in druge. Če nohti pomodrijo, to lahko kaže na astmo, bolezni srca ali bronhitis. Porumenelost in čezmerno otrdevanje nohtov pa je lahko znak poškodovanih dihalnih poti v pljučih ali limfedema oziroma nabiranja limfne tekočine v tkivih.

Naši nohti se lahko obarvajo tudi zaradi kajenja ali redne uporabe laka za nohte. Težave z vraščenimi nohti na nogah pa največkrat posledica pritiska zaradi slabo prilegajočih se čevljev.

Težave z nohti so lahko tudi posledica pomanjkanja določenih hranilnih snovi

  • Zaradi slabokrvnosti, do katere pride zaradi pomanjkanja železa, so nohti bledi, tanki, razbrazdani in zlahka razpokajo ali se zlomijo.
  • Če rastejo počasi in so šibki, nam najverjetneje primanjkuje cinka in beljakovin.
  • Če ste se spraševali, zakaj se vam na nohtih pojavljajo bele lise, lahko vzrok za to pripišete pomanjkanju cinka in silicija v prehrani.
  • Nohti se cepijo, luščijo in postanejo krhki zaradi pomanjkanja beljakovin, vitamina A in B2, kalcija, magnezija, silicija, joda in železa.

Kako si lahko pomagamo

Kadar imamo težave z glivičnimi ali bakterijskimi okužbami nohtov, lahko svojo odpornost povečamo z uživanjem česna in čebule, hrane, bogate s cinkom (na primer oreščkov, gomoljaste zelenjave, lupinarjev), prav tako izbirajmo hrano, ki vsebuje veliko vitamina C in flavonoidov (sadje in zelenjava), nikakor pa ne pozabimo niti na zadostno količino maščobnih kislin omega 3 – uživajmo veliko mastnih rib, oreščkov, semen, temnozelene listnate zelenjave, repičnega in seveda lanenega olja. Da bi preprečili cepljenje in lomljenje nohtov, uživajte sveže stisnjen korenčkov sok, prav tako pa tudi več jajc, mleka in jeter. Bele lise na nohtih boste odpravili tako, da boste svojo prehrano obogatili s perutnino, morsko hrano in polnozrnatimi živili.

- Oglas -

Eterična olja in težave z nohti

Kadar imamo težave z glivicami na nohtih, nam je v veliko pomoč olje čajevca. Olje namažemo neposredno na prizadeti noht, lahko pa olje čajevca zmešamo z ognjičevim in mandljevim oljem ter vmasiramo v noht. Kadar nas pestijo druge vrste okužb, pa nekaj kapljic evkaliptusovega in pačulijevega olja (vsakega po pet kapljic) zmešamo z oljem čajevca in ognjičevim oljem (vsakega olja uporabimo deset kapljic) ter dodamo še dve žlici mandljevega olja.

NAJNOVEJŠE