Znanstveniki zaobrnili gensko mutacijo, povezano z avtizmom

Znanstvenikom, ki se ukvarjajo z iskanjem rešitve za avtizem, je uspel pomemben preboj.

7 dragocenih lekcij, povezanih s težkimi preizkušnjami

Težke preizkušnje so v življenju praktično neizogibne. Vendar se lahko tudi iz situacij, ki se zdijo na prvi pogled izključno negativne, naučimo ogromno.

5 osebnostnih lastnosti, ki lahko pokopljejo razmerje

Katere so torej tiste malce manj očitne lastnosti, ki se jih je pametno znebiti, če želite, da odnos obstane?

Zaradi globalnega segrevanja tudi vse več težav s spanjem

Ena od manj očitnih posledic globalnega segrevanja so vse pogostejše težave s spanjem.

Osvežitev doma po meri vašega astrološkega znamenja

Če trenutno niste najbolj zadovoljni s svojim domom, vendar ne veste, kako ga osvežiti, da se boste v njem počutili bolje, vam lahko pri tem pomagajo zvezde.

Zakisanost oceanov nam krade kisik

Drobni, na vodi plavajoči organizmi, ki človeštvu zagotavljajo kar približno eno petino vsega kisika, so vse bolj ogroženi.

Okužba s tem parazitom vas lahko naredi bolj privlačne

Raziskovalci so odkrili, da lahko ta parazit vpliva na povečanje privlačnosti okužene osebe.

Ali pogosto opažate ponavljajoče se številke? Preverite, kaj pomenijo …

Vas praktično na vsakem koraku spremlja ponavljajoč se vzorec številk? Morda se zdi, da gre za naključje, vendar so numerologi prepričani, da bi morali tovrstnim znamenjem posvetiti več pozornosti.
Zdravje & prehranaMorda niste alergični na hrano, ampak intolerantni na histamin

Morda niste alergični na hrano, ampak intolerantni na histamin

MORDA VAS ZANIMA

Ste prepričani, da ste alergični na hrano in imate tudi vse znake, ki kažejo na alergijo, vendar alergološki testi tega ne potrjujejo? Ste ob zaužitju določene hrane doživeli burno telesno rekacijo, podobno alergijski? Morda nimate alergije, ampak histaminsko intoleranco.

Histamin – snov, ki jo telo potrebuje za svoje delovanje

- Oglas -

Histamin je biogeni amin, biološka snov, ki se nahaja v veliko živilih, telo pa jo lahko proizvaja tudi samo. Vključen je v različnih telesnih procesih, npr. pri proizvajanju želodčne kisline. Poleg tega širi žile in vpliva na ritem prebujanja in spanja. Do različnih negativnih procesov in simptomov, podobnih alergiji, pride, ko je histamina v telesu preveč. V telesu zato obstaja mehanizem, zadolžen za razgrajevanje histamina – to je encim diaminooksidaza (DAO). A če je v črevesu in krvi tega encima premalo, telo ne razgradi dovolj histamina. Posledično se v telesu zadržuje preveč histamina, kar vodi v enake simptome, kot se pojavijo ob vnosu alergena v telo – vendar da v tem primeru ne gre za alergijo, temveč za nesposobnost telesa za razgradnjo histamina.

Histamin

Histaminska intoleranca

Neugodni simptomi, ki se pojavijo, ko je histamina v telesu preveč, so: glavobol, pordelost, razbijanje srca ali znižanje krvnega pritiska, omotica, pekoč občutek žarenja, rdečica, srbečica, otekline (edemi) na koži, kihanje, bruhanje, dušenje kot pri astmi ter pospešeno nastajanje hormonov estrogenov. Vam vse to zveni kot alergijska reakcija? Prav imate. V kolikor ste alergični na hrano, se ob vstopu alergena v telo namreč sproščajo ogromne količine iste snovi – histamina. A če veste, da alergije na hrano nimate, je lahko drug razlog za omenjene simptome oz. histaminske reakcije t.i. histaminska intoleranca (HIT). Marsikdo pogosto sploh ne opazi, da v resnici ne trpi za alergijo, temveč za histaminsko intoleranco. Najpogosteje se pojavi pri ženskah v srednjih letih.

Zakaj pride do reakcije na preveč histamina?

Nekateri imajo že prirojeno nizko raven encima DAO, ki skrbi za to, da v telesu nimamo preveč histamina. Spet drugi imajo tega encima dovolj, a uživajo zdravila, ki povzročajo njegovo nezadostno učinkovanje (sem spada tudi aspirin), ali uživajo prevelike količine hrane in pijače, ki vsebujejo veliko histamina. Če je slednje razlog za težave, povezane z intoleranco na histamin, zdravniki svetujejo, da živil, bogatih s histaminom, ne uživate. Če so razlog zdravila, se posvetujte s svojim zdravnikom, ki vam bo priskrbel ustrezno zamenjavo zdravila. Za lajšanje histaminskih reakcij vam bo zdravnik morda predpisal zdravila, ki delujejo proti učinkom histamina (antihistaminiki, ranitidin).

Katera hrana vsebuje največ histamina?

- Oglas -

Histamin najdemo v različnih hranilih, jakost histaminske reakcije pa je odvina od količine zaužite hrane oz. doze histamina, ki smo jo s hrano vnesli v telo. Veliko histamina se nahaja v rdečem in belem vinu, šampanjcu in pivu, čokoladi, kakavu, kvasu, klobasah in prekajenih, suhomesnatih delikatesah, orehih, indijskih oreščkih, arašidih, paradižniku (in paradižnikovi mezgi), špinači, jajčevcu, kislem zelju, gobah, citrusih, jagodah, ananasu, kiviju, papaji, morskih ribah (zamrznjenih, prekajenih, soljenih, konzerviranih), rakih, vinskem in balzamičnem kisu, sirih, sojinih omakah, majonezi, začimbah in aditivih. Če trpite za histaminsko intoleranco, v svoji dieti opustite našteta živila. Naj dodamo, da se količina histamina v hrani viša z dozorevanjem hranil. Veliko količine histamina vsebuje tudi postana hrana.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×