0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaMorda niste alergični na hrano, ampak intolerantni na histamin

Morda niste alergični na hrano, ampak intolerantni na histamin

MORDA VAS ZANIMA

Ste prepričani, da ste alergični na hrano in imate tudi vse znake, ki kažejo na alergijo, vendar alergološki testi tega ne potrjujejo? Ste ob zaužitju določene hrane doživeli burno telesno rekacijo, podobno alergijski? Morda nimate alergije, ampak histaminsko intoleranco.

- Oglas -

Histamin – snov, ki jo telo potrebuje za svoje delovanje

Histamin je biogeni amin, biološka snov, ki se nahaja v veliko živilih, telo pa jo lahko proizvaja tudi samo. Vključen je v različnih telesnih procesih, npr. pri proizvajanju želodčne kisline. Poleg tega širi žile in vpliva na ritem prebujanja in spanja. Do različnih negativnih procesov in simptomov, podobnih alergiji, pride, ko je histamina v telesu preveč. V telesu zato obstaja mehanizem, zadolžen za razgrajevanje histamina – to je encim diaminooksidaza (DAO). A če je v črevesu in krvi tega encima premalo, telo ne razgradi dovolj histamina. Posledično se v telesu zadržuje preveč histamina, kar vodi v enake simptome, kot se pojavijo ob vnosu alergena v telo – vendar da v tem primeru ne gre za alergijo, temveč za nesposobnost telesa za razgradnjo histamina.

Histamin

Histaminska intoleranca

Neugodni simptomi, ki se pojavijo, ko je histamina v telesu preveč, so: glavobol, pordelost, razbijanje srca ali znižanje krvnega pritiska, omotica, pekoč občutek žarenja, rdečica, srbečica, otekline (edemi) na koži, kihanje, bruhanje, dušenje kot pri astmi ter pospešeno nastajanje hormonov estrogenov. Vam vse to zveni kot alergijska reakcija? Prav imate. V kolikor ste alergični na hrano, se ob vstopu alergena v telo namreč sproščajo ogromne količine iste snovi – histamina. A če veste, da alergije na hrano nimate, je lahko drug razlog za omenjene simptome oz. histaminske reakcije t.i. histaminska intoleranca (HIT). Marsikdo pogosto sploh ne opazi, da v resnici ne trpi za alergijo, temveč za histaminsko intoleranco. Najpogosteje se pojavi pri ženskah v srednjih letih.

- Oglas -

Zakaj pride do reakcije na preveč histamina?

Nekateri imajo že prirojeno nizko raven encima DAO, ki skrbi za to, da v telesu nimamo preveč histamina. Spet drugi imajo tega encima dovolj, a uživajo zdravila, ki povzročajo njegovo nezadostno učinkovanje (sem spada tudi aspirin), ali uživajo prevelike količine hrane in pijače, ki vsebujejo veliko histamina. Če je slednje razlog za težave, povezane z intoleranco na histamin, zdravniki svetujejo, da živil, bogatih s histaminom, ne uživate. Če so razlog zdravila, se posvetujte s svojim zdravnikom, ki vam bo priskrbel ustrezno zamenjavo zdravila. Za lajšanje histaminskih reakcij vam bo zdravnik morda predpisal zdravila, ki delujejo proti učinkom histamina (antihistaminiki, ranitidin).

Katera hrana vsebuje največ histamina?

Histamin najdemo v različnih hranilih, jakost histaminske reakcije pa je odvina od količine zaužite hrane oz. doze histamina, ki smo jo s hrano vnesli v telo. Veliko histamina se nahaja v rdečem in belem vinu, šampanjcu in pivu, čokoladi, kakavu, kvasu, klobasah in prekajenih, suhomesnatih delikatesah, orehih, indijskih oreščkih, arašidih, paradižniku (in paradižnikovi mezgi), špinači, jajčevcu, kislem zelju, gobah, citrusih, jagodah, ananasu, kiviju, papaji, morskih ribah (zamrznjenih, prekajenih, soljenih, konzerviranih), rakih, vinskem in balzamičnem kisu, sirih, sojinih omakah, majonezi, začimbah in aditivih. Če trpite za histaminsko intoleranco, v svoji dieti opustite našteta živila. Naj dodamo, da se količina histamina v hrani viša z dozorevanjem hranil. Veliko količine histamina vsebuje tudi postana hrana.

NAJNOVEJŠE