Sacha inchi – starodavna rastlina iz Amazonije

    Sacha inchi je rastlina, ki izvira iz perujskega dela amazonske džungle. Prepoznamo jo po značilnih zelenih listih oblike šestkrake zvezde in belih cvetovih. Zraste do višine dveh metrov in ima užitna semena, polna koristnih maščob, beljakovin in antioksidantov. Semena sacha inchi, ki imajo visoko prehransko vrednost, domačini uporabljajo že tisočletja. Videti so kot rjavi oreščki, zato jih imenujejo kar »inkovski kikiriki« ali »inkovski arašidi«. Danes iz njih stiskajo tudi olje. Zaradi svojih lastnosti se lahko semena sacha inchi primerjajo s chia, sončničnimi in bučnimi semeni.

    Sacha inchi

    Hrana za hujšanje in nižanje holesterola

    Sacha inchi je superhrana, ki ima ogromno pozitivnih učinkov na telo – eden od njih je hujšanje. Semena te rastline so namreč izjemno bogata z aminokislino triptofanom, ki je vključena v proces nastajanja serotonina, ki zmanjšuje tek. Poleg tega vsebujejo zelo veliko vlaknin in so zato idealna za nadziranje apetita in zdravo izgubo teže. Raziskava perujskih znanstvenikov iz leta 2011 pa je pokazala, da se že po nekajmesečnem uživanju semen sacha inchi močno zniža holesterol v krvi, s čimer se pomembno zmanjša tudi tveganje za nastanek srčno-žilnih bolezni. Kljub nadvse spodbudnim rezultatom raziskav pa vam svetujemo, da semena oz. olje sacha inchi uživate zmerno, v sklopu uravnotežene diete, s čimer boste izboljšali svoje splošno zdravje in počutje. Nikakor pa semen oz. olja sacha inchi ne uporabljajte kot samostojne terapije za zdravljenje bolezenskih stanj, saj bo za to potrebnih še veliko več raziskav.

    Sacha inchi semena

    Pomemben vir maščobnih kislin, antioksidantov, beljakovin in joda

    Kar 35–60 odstotkov sestave semen sacha inchi predstavlja olje, ki vsebuje visok odstotek maščobnih kislin omega-3 in omega-6. Slednje med drugim izboljšujejo razpoloženje, delovanje miselnih procesov in spomina. Olje sacha inchi vsebuje tudi maščobne kisline omega-9, ki v telesu nadomeščajo pomanjkanje omega kislin 3 in 6. Za razliko od mnogih ribjih olj so te maščobe zelo lahko prebavljive. Semena sacha inchi so bogata tudi z vitamini A in E, ki delujejo antioksidativno in preprečujejo nastanek prostih radikalov – zelo reaktivnih in nestabilnih delcev, ki povzročajo raka in druge degenerativne bolezni. Antioksidanti obenem izboljšujejo videz kože in las. 27 odstotkov sestave inkovskih oreščkov predstavljajo beljakovine, med katerimi je kar osem esencialnih aminokislin. Beljakovine so nujno potrebne za rast in obnavljanje celic, transport hranil, vzdrževanje imunskega sistema itd. Brez njih naše telo ne bi moglo delovati. V semenih sacha inchi je tudi veliko joda, ključnega elementa za delovanje ščitnice, ki pa ga v naši prehrani vse bolj primanjkuje.

    PREBERITE TUDI:  4 načini uporabe evkaliptusovega olja

    Sacha inchi rastlina

    Več o olju iz semen sacha inchi

    Olje sacha inchi, imenujejo ga tudi inca inchi, pridobivajo s hladnim stiskanjem semen sacha inchi. Olje je zlate barve in nevtralnega, rahlo oreščkastega okusa. Je ekstra deviško in ni obdelano na visokih temperaturah, zato v sebi ohrani vse maščobe. Med rastlinskimi olji je prav olje sacha inchi tisto, ki vsebuje največ nenasičenih maščob. Kot smo že omenili, ima izredno visok delež rastlinskih maščob omega-3, pa tudi popolno razmerje med maščobami omega-3 in omega-6. Že z zaužitjem ene jedilne žlice olja sacha inchi boste zaužili kar 7 gramov omega-3 maščobnih kislin, ki so pomembne za delovanje srca, možganov in prebavnega sistema. Ker je to olje visoko absorptivno, ne draži črevesja.

    Kako uporabljati olje?

    Olje sacha inchi lahko uporabite kot preliv za solate, dodate ga lahko v smoothie ali ga prelijete čez hladne jedi. Zaužijete ga lahko tudi zjutraj na tešče. Olja nikakor ne segrevajte, saj bo tako izgubilo svoje koristne sestavine, predvsem omega maščobne kisline. Ker se olje semen sacha inchi uporablja tudi v kozmetiki (predvsem za nego vnete, suhe in zrele kože), ga lahko nanesete tudi na kožo. Vanjo se zelo hitro vpije, zato je primerno tudi za nego mastne kože.

    Povejte svoje mnenje - kometirajte