Pritisnite na to točko … in zaspali boste prej kot v 2 minutah

Ali zvečer pogosto težko zaspite? Gre za težavo, ki je vse prej kot redka. Pogost krivec za nespečnost je stres, vendar je lahko povezana...

Znanstveniki zaobrnili gensko mutacijo, povezano z avtizmom

Znanstvenikom, ki se ukvarjajo z iskanjem rešitve za avtizem, je uspel pomemben preboj.

7 dragocenih lekcij, povezanih s težkimi preizkušnjami

Težke preizkušnje so v življenju praktično neizogibne. Vendar se lahko tudi iz situacij, ki se zdijo na prvi pogled izključno negativne, naučimo ogromno.

5 osebnostnih lastnosti, ki lahko pokopljejo razmerje

Katere so torej tiste malce manj očitne lastnosti, ki se jih je pametno znebiti, če želite, da odnos obstane?

Zaradi globalnega segrevanja tudi vse več težav s spanjem

Ena od manj očitnih posledic globalnega segrevanja so vse pogostejše težave s spanjem.

Osvežitev doma po meri vašega astrološkega znamenja

Če trenutno niste najbolj zadovoljni s svojim domom, vendar ne veste, kako ga osvežiti, da se boste v njem počutili bolje, vam lahko pri tem pomagajo zvezde.

Zakisanost oceanov nam krade kisik

Drobni, na vodi plavajoči organizmi, ki človeštvu zagotavljajo kar približno eno petino vsega kisika, so vse bolj ogroženi.

Okužba s tem parazitom vas lahko naredi bolj privlačne

Raziskovalci so odkrili, da lahko ta parazit vpliva na povečanje privlačnosti okužene osebe.
Ekologija & okoljeMorska gladina lahko v prihodnosti naraste celo za 9 metrov

Morska gladina lahko v prihodnosti naraste celo za 9 metrov

MORDA VAS ZANIMA

Izsledki pred nedavnim objavljene študije nakazujejo, da obstaja velika možnost, da v prihodnosti morska gladina naraste od 6 pa vse do 9 metrov. Temperature vode naj bi bile namreč zelo podobne tistim iz zadnje medledene dobe. Takrat pa je bila morska gladina 6–9 metrov višja od današnje ravni.

- Oglas -

Morska gladina lahko naraste tudi do 9 metrov

Medledena doba kot opora pri napovedovanju prihodnjega dogajanja

Morska gladina se neposredno odziva na globalne temperature, kar se odraža tako v taljenju ledu kot v širjenju vode, ki je posledica segrevanja. Izsledki o podobnosti temperatur morske gladine tistim iz medledene dobe nudijo tudi zanimiv dokaz za to, da je led na Grenlandiji in Antarktiki zelo občutljiv že na zelo majhne spremembe temperature oceanov. Poleg tega pa izsledki nakazujejo, da obstaja precejšnja verjetnost, da se bo naraščanje morske gladine nadaljevalo tudi v prihodnjih stoletjih.

Že predhodne raziskave so razkrile, da se je morska gladina med zadnjo medledeno dobo, ki se je končala pred več kot 100.000 leti, dvignila za več metrov, vendar pa doslej nismo imeli natančnih podatkov o poteku sprememb temperature. Pred nedavnim izvedena študija pa je ponudila dokaze za to, da so bile temperature morja proti koncu medledene dobe zelo primerljive z današnjimi.

Temperature so se v obdobju medledene dobe dvignile zaradi spremembe nagiba Zemlje. Tako so bile temperature v medledeni dobi v povprečju za 2 °C višji od današnjih. Znanstveniki menijo, da naj bi prav medledena doba predstavljala model za tisto, kar lahko pričakujemo v ne tako zelo oddaljeni prihodnosti. Oceani in zemeljsko ozračje naj bi se, kot domnevajo znanstveniki, na naraščajoče temperature odzvali zelo podobno .

Kako hitro bo morska gladina narasla? Hitrost procesa še ni povsem jasna

- Oglas -

Pred nedavnim opravljena študija je sicer temeljila na primerjavi podatkov o morski usedlinah s 83 različnih lokacij, ki so bili zabeleženi med letoma 1870 in 1889 ter med letoma 1995 in 2014. V usedlinah so namreč »shranjeni« tako podatki o temperaturi v globini kot na morski gladini. Znanstveniki so si pri ugotavljanju količine ledu v omenjenih obdobjih pomagali predvsem s primerjavo določenih lastnosti planktona. Ugotovili so, da so bile temperature oceanov na začetku medledene dobe (pred 129.000 leti) primerljive s tistimi med letoma 1870 in 1889. Pred 125.000 leti, ko je medledena doba še vedno trajala,pa so bile temperature višje za 0,5 °C – in tako osupljivo podobne tistim med letoma 1995 in 2014.

Do sprememb pri naraščanju morske gladine sicer prihaja relativno počasi. Tako obstaja precejšnja verjetnost, da se bo širši pogled na to naraščanje raziskovalcem razprl šele čez stoletja ali celo tisočletja. Vsekakor pa obstaja tudi precejšnja nevarnost, da bodo vsa današnja mesta, ki se nahajajo tik ob morski obali, nekoč – morda niti ne v zelo oddaljeni prihodnosti – poplavljena. Hitrost taljenja ledu v prihodnje za zdaj še vedno ostaja neznanka.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×