0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Ekologija & OkoljeMorska gladina lahko v prihodnosti naraste celo za 9 metrov

Morska gladina lahko v prihodnosti naraste celo za 9 metrov

MORDA VAS ZANIMA

Izsledki pred nedavnim objavljene študije nakazujejo, da obstaja velika možnost, da v prihodnosti morska gladina naraste od 6 pa vse do 9 metrov. Temperature vode naj bi bile namreč zelo podobne tistim iz zadnje medledene dobe. Takrat pa je bila morska gladina 6–9 metrov višja od današnje ravni.

- Oglas -

Morska gladina lahko naraste tudi do 9 metrov

Medledena doba kot opora pri napovedovanju prihodnjega dogajanja

Morska gladina se neposredno odziva na globalne temperature, kar se odraža tako v taljenju ledu kot v širjenju vode, ki je posledica segrevanja. Izsledki o podobnosti temperatur morske gladine tistim iz medledene dobe nudijo tudi zanimiv dokaz za to, da je led na Grenlandiji in Antarktiki zelo občutljiv že na zelo majhne spremembe temperature oceanov. Poleg tega pa izsledki nakazujejo, da obstaja precejšnja verjetnost, da se bo naraščanje morske gladine nadaljevalo tudi v prihodnjih stoletjih.

Že predhodne raziskave so razkrile, da se je morska gladina med zadnjo medledeno dobo, ki se je končala pred več kot 100.000 leti, dvignila za več metrov, vendar pa doslej nismo imeli natančnih podatkov o poteku sprememb temperature. Pred nedavnim izvedena študija pa je ponudila dokaze za to, da so bile temperature morja proti koncu medledene dobe zelo primerljive z današnjimi.

- Oglas -

Temperature so se v obdobju medledene dobe dvignile zaradi spremembe nagiba Zemlje. Tako so bile temperature v medledeni dobi v povprečju za 2 °C višji od današnjih. Znanstveniki menijo, da naj bi prav medledena doba predstavljala model za tisto, kar lahko pričakujemo v ne tako zelo oddaljeni prihodnosti. Oceani in zemeljsko ozračje naj bi se, kot domnevajo znanstveniki, na naraščajoče temperature odzvali zelo podobno .

Kako hitro bo morska gladina narasla? Hitrost procesa še ni povsem jasna

Pred nedavnim opravljena študija je sicer temeljila na primerjavi podatkov o morski usedlinah s 83 različnih lokacij, ki so bili zabeleženi med letoma 1870 in 1889 ter med letoma 1995 in 2014. V usedlinah so namreč »shranjeni« tako podatki o temperaturi v globini kot na morski gladini. Znanstveniki so si pri ugotavljanju količine ledu v omenjenih obdobjih pomagali predvsem s primerjavo določenih lastnosti planktona. Ugotovili so, da so bile temperature oceanov na začetku medledene dobe (pred 129.000 leti) primerljive s tistimi med letoma 1870 in 1889. Pred 125.000 leti, ko je medledena doba še vedno trajala,pa so bile temperature višje za 0,5 °C – in tako osupljivo podobne tistim med letoma 1995 in 2014.

Do sprememb pri naraščanju morske gladine sicer prihaja relativno počasi. Tako obstaja precejšnja verjetnost, da se bo širši pogled na to naraščanje raziskovalcem razprl šele čez stoletja ali celo tisočletja. Vsekakor pa obstaja tudi precejšnja nevarnost, da bodo vsa današnja mesta, ki se nahajajo tik ob morski obali, nekoč – morda niti ne v zelo oddaljeni prihodnosti – poplavljena. Hitrost taljenja ledu v prihodnje za zdaj še vedno ostaja neznanka.

.

NAJNOVEJŠE