Damjana Bakarič: Premagati tesnobo?! Ni lahko, vendar se da!

Damjana Bakarič o tem, kako preživeti in živeti po izkušnji, ki je ne bi privoščili niti najhujšim sovražnikom.

Ana Praznik: Bodite prijazni do drugih, in drugi bodo prijazni do vas

Z Ano Praznik, voditeljico oddaje Delovna akcija, sva se pogovarjali med snemanjem oddaje, kjer so prenavljali stanovanje družine v stiski.

Sindrom Petra Pana: ko oseba nikoli zares ne odraste …

Ali ste že slišali za »sindrom Petra Pana«? Čeprav ne gre za uradno diagnozo, je to težava, s katero se spopada vedno več ljudi.

Vlažilnik zraka v spalnici – da ali ne?

Vlažilnik zraka v spalnici se zdi tako odlična rešitev, toda če se odločite za nakup, morate upoštevati nekaj pomembnih napotkov.

Pretiravanje s kofeinom poveča nevarnost za osteoporozo

Prepogosto uživanje večjih odmerkov kofeina lahko privede do številnih težav, povezanih z zdravjem.

Berta Cáceres: »Bojijo se nas, ker se jih ne bojimo.«

Berta Cáceres, mati štirih otrok, leta 2015 dobitnica Goldmanove nagrade, prestižnega mednarodnega priznanja za izjemne okoljevarstvene dosežke, je bila namreč marca 2016 zahrbtno umorjena na svojem domu.

Kari s paradižnikom in čičeriko

Indijsko obarvana jed kari s paradižnikom in čičeriko za okusno kosilo.

Tibetanske vaje: 6 obredov za zdravje in mladost

Tibetanske vaje niso le vaje, temveč so starodavni obredi – ključ do večne mladosti, zdravja in življenjske moči.
RubrikeZanimivostiPretirano sedenje pospešuje staranje

Pretirano sedenje pospešuje staranje

MORDA VAS ZANIMA

Ljudje, ki preživijo večino dneva v sedečem položaju, so biološko precej starejši od svojih vrstnikov, ki so bolj aktivni, je razkrila pred kratkim opravljena študija. V raziskavi, ki so jo izvedli znanstveniki z medicinske fakultete v San Diegu, je sodelovalo 1500 žensk, starih med 64 in 95 let.

- Oglas -

Sedenje

Kronološka starost ni nujno enaka biološki

Rezultati raziskave so pokazali, da so celice žensk, ki sedijo več kot 10 ur dnevno in porabijo manj kot 40 minut za zmerno intenzivno telesno aktivnost, starejše kot pri tistih, ki ne sedijo toliko. Pretirano sedenje naj bi tako povzročalo pospešeno staranje celic. Kronološka starost človeka se namreč ne ujema vedno z njegovo oziroma njeno biološko starostjo.

Ženskam, ki so sodelovale pri raziskavi, so odvzeli vzorec krvi in jih prosili, da teden dni nosijo merilnik aktivnosti, poleg tega pa so morale udeleženke izpolniti tudi vprašalnik. Ugotovili so, da je dolžina telomerov najkrajša pri tistih ženskah, ki presedijo 10 ali več ur dnevno. Telomeri so posebne strukture na koncu DNK-verige. Njihova funkcija je zaščita kromosomov pred okvarami, s staranjem pa se telomeri postopoma krajšajo.

Neaktivnost vas lahko postara za kar 8 let

Zdrav življenjski slog lahko upočasni proces krajšanja telomerov, s tem pa zmanjša tveganje za nastanek diabetesa, različnih oblik raka in srčno-žilnih bolezni. Sodeč po rezultatih omenjene raziskave naj bi bila biološka starost tistih žensk, ki večino dneva presedijo, v povprečju za kar 8 let višja od biološke starosti njihovih vrstnic, ki namenijo več časa gibanju. S tem pa se močno poveča tudi nevarnost, da se pri neaktivnih posameznicah razvijejo resne bolezni.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×