Znanstveniki zaobrnili gensko mutacijo, povezano z avtizmom

Znanstvenikom, ki se ukvarjajo z iskanjem rešitve za avtizem, je uspel pomemben preboj.

7 dragocenih lekcij, povezanih s težkimi preizkušnjami

Težke preizkušnje so v življenju praktično neizogibne. Vendar se lahko tudi iz situacij, ki se zdijo na prvi pogled izključno negativne, naučimo ogromno.

5 osebnostnih lastnosti, ki lahko pokopljejo razmerje

Katere so torej tiste malce manj očitne lastnosti, ki se jih je pametno znebiti, če želite, da odnos obstane?

Zaradi globalnega segrevanja tudi vse več težav s spanjem

Ena od manj očitnih posledic globalnega segrevanja so vse pogostejše težave s spanjem.

Osvežitev doma po meri vašega astrološkega znamenja

Če trenutno niste najbolj zadovoljni s svojim domom, vendar ne veste, kako ga osvežiti, da se boste v njem počutili bolje, vam lahko pri tem pomagajo zvezde.

Zakisanost oceanov nam krade kisik

Drobni, na vodi plavajoči organizmi, ki človeštvu zagotavljajo kar približno eno petino vsega kisika, so vse bolj ogroženi.

Okužba s tem parazitom vas lahko naredi bolj privlačne

Raziskovalci so odkrili, da lahko ta parazit vpliva na povečanje privlačnosti okužene osebe.

Ali pogosto opažate ponavljajoče se številke? Preverite, kaj pomenijo …

Vas praktično na vsakem koraku spremlja ponavljajoč se vzorec številk? Morda se zdi, da gre za naključje, vendar so numerologi prepričani, da bi morali tovrstnim znamenjem posvetiti več pozornosti.
Zdravje & prehranaBolečine v hrbtu: Najpogostejši vzroki in rešitve

Bolečine v hrbtu: Najpogostejši vzroki in rešitve

MORDA VAS ZANIMA

Kljub temu, da je hrbtenica močna in gibka, je hkrati tudi zelo občutljiva in ranljiva, zato lahko hitro pride do različnih težav. Bolečine v hrbtu lahko nastanejo kot posledica obrabe, druge zaradi okužb, tumorjev, poškodb, nepravilne drže in celo nosečnosti.

Zdrs medvretenčne ploščice je pogost vzrok za bolečine v hrbtu

- Oglas -

Pri zdrsnjeni ploščici delno ali v celoti iz nje uide želatinasta vsebina, ki potem pritiska na sosednje vezi ali živce. Zaradi teh pritiskov se pojavita vnetje in bolečina. Zdrsnjena ploščica težav ne povzroči vedno, lahko pa se pojavijo omrtvelost ali mravljinčenje v nogah, pa tudi bolečina. Prav zdrsnjena ploščica je tudi najpogostejši vzrok za išias. Do samega zdrsa sicer najpogosteje pride zaradi nepravilne drže ali nepravilne mehanike telesa med vsakdanjimi opravili, kot sta pripogibanje in dvigovanje predmetov. Zdrs medvretenčnih ploščic lahko povzroči tudi telesna dejavnost – še posebej pogosto pri teku, skokih ali zasukih ter pri dejavnostih, ki od posameznika zahtevajo veliko gibljivost (na primer gimnastika). Zdrs lahko povzročijo tudi degenerativne spremembe, ki so posledica staranja. Z leti ploščica namreč izgublja vodo in postaja vse manjša, manj prožna in posledično manj učinkovito blaži tresljaje.

Zdrs medvretenčne ploščice lahko diagnosticiramo s pomočjo slikanja z magnetno resonanco. Postopki zdravljenja so neinvazivni – navadno mora posameznik počivati, premišljeno uporabljati sredstva proti bolečinam, naučiti se mora pravilno pripogibati in dvigovati predmete. Kirurški poseg pride v poštev šele takrat, ko predhodno zdravljenje ni uspešno.

Bolečine v hrbtu

Artritis in bolečine v hrbtu

Z izrazom artritis opredelimo vnetje sklepov kjerkoli v telesu, tudi v hrbtenici. Do artritisa lahko pride zaradi okužb, degenerativnih bolezni, presnovnih motenj, tumorjev itd.  Pravilno diagnozo lahko postavimo z rentgenskim slikanjem. Za zdravljenje pa se priporoča počitek, imobilizacija, potem sledita postopna vadba in obvladovanje drže, pri čemer je bolniku v pomoč fizioterapevt.

Poškodbe kosti in mišic

- Oglas -

Vzrok za bolečine v hrbtu so lahko tudi različne poškodbe kosti, na primer pri zlomih ali poškodbah mišic, kit, vezi, živcev.

Mišica se lahko raztrga zaradi neposredne poškodbe, zaradi prevelikih obremenitev pri športu, zaradi dolgotrajne nepravilne drže ali pa neustrezne mehanike telesa. Kadar se mišica nategne ali pretrga, se poškodujejo tudi krvne žile, okoliška tkiva pa se vnamejo. Zaradi natega ali pretrganja mišice pogosto pride do krča – mišica se nenadno, silovito in nehoteno skrči. Gre za popolnoma naravni mehanizem telesa, ki zavaruje poškodovano tkivo z začasno imobilizacijo prizadetega dela in tako omeji gibanje, da se poškodovano mesto lahko zaceli.

Drugi vzroki

Poleg mišic se lahko poškodujejo tudi vezi, ki podpirajo sklepe hrbta. Vezi se lahko nategnejo ali pretrgajo (na primer zaradi padca ali pretiranega napora). Do poškodb hrbteničnih vezi lahko pride tudi zaradi kumulativnega stresa, običajne nepravilne drže in neustrezne mehanike telesa.

Vse naštete poškodbe lahko preprečimo s pravilnimi razteznimi vajami in vajami za ogrevanje, ki jih izvajamo, preden se lotimo različnih napornih dejavnosti. Kumulativnemu stresu se lahko izognemo tako, da ves čas  pazimo na pravilno držo telesa ter si med delom, ki od nas zahteva ponavljajoče se gibe, redno vzamemo odmor za izvajanje vaj, ki sproščajo napetost.

Vzrokov za bolečine v hrbtu pa je še več – med njimi omenimo spondilolistezo (ko eno vretence zdrsne čez drugo – do tega pride zaradi poškodbe, zloma hrbtenice ali artritisa), spondilolizo (tu pride do prekinitve ali preloma hrbtenične kosti), osteoporozo, skoliozo (ukrivljenost hrbtenice), tumorje in okužbe, nosečnost, nedejavnost, čezmerno telesno maso in celo stres.

Bolečine v hrbtu lahko prizadenejo vsakogar, ne glede na življenjski slog, so pa določeni ljudje podvrženi večjemu tveganju kot drugi.

Preberite si tudi, kako lahko odpravimo nekatere bolečine v križu.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×