0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaKakšne težave razkriva tip glavobola?

Kakšne težave razkriva tip glavobola?

MORDA VAS ZANIMA

Vsakogar kdaj boli glava. Krivec za to je lahko alkohol, preveč sedenja za računalnikom ali kaj povsem drugega. Obstajajo različne vrste glavobolov – več kot 150 jih je. Pregledali bomo štiri najpogostejše, kaj so njihovi vzroki in kako se jih lahko znebimo.

- Oglas -

Glavoboli

Glavobol tenzijskega tipa

Kaj je? Gre za najpogostejši tip glavobola, ki ga je izkusil skoraj vsak. Mnogi ga kronično izkusijo vsakodnevno. Zanj je značilna intenzivna bolečina v predelu čela.

Kaj je vzrok zanj? Povzročata ga krčenje in napetost v mišicah. Pogosto so krivec zanj napete mišice glave, vratu in ramen.

- Oglas -

Kaj lahko naredimo? Masirajte zadnji del vratu in sence, s čimer boste sprostili napete mišice. Umaknite se v temen in tih prostor. Pomaga vam lahko tudi polaganje vroče brisače na čelo.

Sinusni glavobol

Kaj je? Občutite ga kot neprekinjeno bolečino in pritisk v ličnicah, na dnu čela in okrog nosu (kjer so sinusi). Bolečina se pogosto poslabša ob nenadnih premikih glave. Pogosto ga spremljajo simptomi sinusitisa.

Kaj je vzrok zanj? Običajno pomeni, da so vaši sinusi zamašeni – zaradi vnetja, dihalnih težav (npr. astme), alergijske reakcije ali zgolj običajnega prehlada.

Kaj lahko naredimo? Ta glavobol po navadi traja dan ali dva – toliko, kolikor traja njegov vzrok. Polne sinuse sčistite z razpršili s slano vodo ali antihistaminiki, če je vzrok zanje alergija.

- Oglas -

Migrena

Kaj je? To je kronično stanje, ki ima številne simptome. Verjetno najopaznejši je konstantna in izjemno močna bolečina na sprednjem delu ali na eni strani glave. Drugi simptomi migrene vključujejo slabost, preobčutljivost za svetlobo, vonj ali zvok.

Kaj je vzrok zanj? Znano je, da je migrena dedna, drugi vzroki za njen nastanek pa niso znani. Lahko se pojavi zaradi določenih sprožilnih dejavnikov, kot so: stres, uživanje določene vrste hrane ali alkohola, hormonske spremembe pri ženskah.

Kaj lahko naredimo? Ublažimo jo lahko s protibolečinskimi tabletami in drugimi sredstvi. Ker je njen vzrok še vedno zavit v tančico skrivnosti, zdravilo zanjo še ne obstaja.

Glavobol v skupkih

Kaj je? Gre za najmanj pogosto in verjetno najbolj bolečo obliko glavobola, ki se pojavi nepričakovano. To bolečino najbolje opiše prebadajoč in goreč občutek za očmi ali v njihovi bližini. Bolečina je lahko ali konstantna ali utripajoča. Napad bolečine je v nekaterih primerih tako močan, da prizadeti med napadom ne more sedeti. Da bi zmanjšal bolečino, lahko celo udarja z glavo ob steno. Glavobol se pojavlja v skupkih – večkrat dnevno, nato za nekaj časa izgine in se spet pojavi.

Kaj je vzrok zanj? Vzrok za to vrsto glavobola ostaja neznanka. Po nekaterih teorijah naj bi se med napadom tega glavobola povečala aktivnost v hipotalamusu. Ta naj bi sproščal kemikalije, ki povzročijo razširitev žil, povečan tok krvi v možgane pa naj bi nato sprožil glavobol.

Kaj lahko naredimo? Podobno kot pri migrenah, tudi za glavobol v skupkih še ne obstaja zdravilo. Prizadeti se največkrat poslužujejo protibolečinskih tablet, tehnik za sproščanje in celo 15-minutnega vdihavanja čistega kisika skozi kisikovo masko.

.

NAJNOVEJŠE