Oh, spet ta glavobol

Glavobol se lahko pojavi zaradi slabe drže, pa tudi narave dela (na primer delo za računalnikom, ko smo daljše obdobje v neki prisilni in popolnoma nenaravni drži, zaradi katere pride do bolečin v vratu in ramenih, posledica pa so glavoboli). Razlogov za nastanek glavobola je lahko več. Lahko gre za zamašen nos, vnetje sinusov, čezmerno napenjanje oči, utrujenost, napetost. Vzroka za glavobole sta lahko pogosto tudi stres in  zaskrbljenost. V tem primeru mišični krči v vratu povzročijo bolečino v glavi.

Manj pogosti vzroki za glavobol so tudi povišan krvni tlak, meningitis ali celo možganski tumorji. V tovrstnih primerih je treba opraviti več preiskav. Večino glavobolov pa navkljub vsemu lahko prepoznamo in ozdravimo kar doma.

Glavobol

Pomoč eteričnih olj

Številna eterična olja imajo protibolečinsko delovanje. Iz eteričnega olja si lahko pripravimo hladne obkladke in jih položimo na čelo ali sence (v skledo hladne vode kanemo pet kapljic eteričnega olja, vanjo pomočimo manjšo brisačo ali krpo, jo ožamemo in položimo na čelo, sence ali vrat). Eterično olje lahko tudi nežno vtremo v kožo na teh predelih.

Sivka
Sivka nas sprosti, pogreje in odpravi bolečino. Kadar nas poleg glavobola mučijo še napetosti v vratu, istočasno položimo vroč obkladek na vrat in zgornji del hrbta.

Poprova meta
Poprova meta je v veliko pomoč pri katarju in zamašenem nosu. Odlično poživlja, zato jo uporabimo istočasno z eteričnim oljem sivke.

Rožmarin
Tako kot poprova meta, tudi rožmarin deluje poživljajoče na naše telo. Odlično lajša glavobole, ki so posledica duševne preobremenjenosti in izčrpanosti. Poleg vsega tudi zelo učinkovito čisti nosno votlino.

Zdravljenje z zelišči

Kadar se nas poloti glavobol, si lahko učinkovito pomagamo tudi s katerim od zdravilnih zelišč in tako glavobol zatremo že v kali.

PREBERITE TUDI:  Navade, ki bodo pregnale migreno

Kamilica
Kamilica učinkovito pomaga predvsem pri trdovratnih glavobolih – torej pri topi in razbijajoči bolečini, ki izvira iz temena.

Lipa
Lipa pomaga blažiti živčno napetost ter umirja tenzijske glavobole. Če želimo bolj poživljajoč učinek, jo lahko kombiniramo s poprovo meto.

Poprova meta
Kadar se glavoboli pojavijo zaradi slabe prebave ali vnetja obnosnih votlin in če v glavi čutimo napetost in vročino, si je najbolj priporočljivo pripraviti pripravek iz poprove mete.

Rožmarin
Glavobole, ki so posledica izčrpanosti ali depresije in ki dajejo občutek težke glave, najbolj učinkovito blažimo z rožmarinom. Če kdaj pregloboko pogledamo v kozarec, si lahko tak glavobol lajšamo s čajno mešanico rožmarina in poprove mete.

Glavobol lahko preprečimo tudi s spremembo načina življenja

Naturopatija se zdravljenja glavobolov loteva po načelu »Bolje preprečevati kot zdraviti«. Poudarja predvsem spremembo načina življenja, s pomočjo katerega lahko preprečimo glavobol. Zelo pomembno je, da uživamo raznoliko in polnovredno hrano, se izogibamo uživanju alkohola, kave in čaja ter se čim več gibamo na svežem zraku. Zelo pomembno je tudi uživanje zadostne količine tekočine, še posebej, če delamo v vročih in slabo prezračenih prostorih.  Zelo pomembno je, da se izogibamo različnim rigoroznim dietam, pri katerih bi zaradi nihanja krvnega sladkorja prišlo do glavobola.

Če je glavobol posledica duševne izčrpanosti, nam lahko pomaga tudi jemanje B-kompleksa. Če glavobol spremljajo občutek vročine in zbadanje v glavi, si bolečino lajšamo predvsem s hladnimi obkladki, ki jih položimo na čelo, sence ali zatilje. Splošno prekrvavitev telesa lahko izboljšamo tako, da si privoščimo vročo kopel.

Povejte svoje mnenje - kometirajte