0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehrana8 razlogov za glavobol: Premagajmo bolečino sami

8 razlogov za glavobol: Premagajmo bolečino sami

MORDA VAS ZANIMA

Skoraj ni človeka, ki ne bi vedel, kaj je to glavobol. Redki so, ki še niso začutili neprijetnega občutka, kot da ti nekdo s kladivom tolče v glavi ali da ti jo bo vsak hip razneslo. Bolečina lahko nastopi nenadoma ali pa se z njo že zbudimo.

- Oglas -

Zakaj se pojavi glavobol?

Glavobol se lahko pojavi zaradi slabe drže, pa tudi narave dela (na primer delo za računalnikom, ko smo daljše obdobje v neki prisilni in popolnoma nenaravni drži, zaradi katere pride do bolečin v vratu in ramenih, posledica pa so glavoboli). Razlogov za nastanek glavobola je lahko več. Lahko gre za zamašen nos, vnetje sinusov, čezmerno napenjanje oči, utrujenost, napetost. Vzroka za glavobole sta lahko pogosto tudi stres in  zaskrbljenost. V tem primeru mišični krči v vratu povzročijo bolečino v glavi.

Preverite, kako vam lahko pomaga joga: Joga za sproščenost na delovnem mestu

Simptomi glabobola – Najbogostejši je tenzijski glavobol z bolečino v zatilju

Simptomi glavobola so odvisno od tega, na katerem mestu je bolečina najhujša. Najpogostejši je tenzijski (napetostni) glavobol, ki mu pravijo tudi žilni. Bolečina izhaja iz zatilja. Običajno se pomika od zatilja prek čela in senc ter na koncu zajame vso glavo. Bolečina je topa in daje občutek napetosti, ki lahko traja kratek čas; če pa postane ta občutek kroničen in je intenzivnost bolečine manjša, pa lahko prizadeti vseeno opravlja vsakdanja opravila. Pogosto pa te bolnike muči tudi depresija. 

- Oglas -

Razlogi za glavobol

Znanstveniki domnevajo, da so za glavobol različni vzroki. Nastaja lahko zaradi:

  1. motnje v regulaciji gladkega mišičja žilnih sten
  2. nepravilne drže, zaradi katere pride do mišične napetosti v zatilju in predelu ramen .
  3. preobremenjevanja oči, zaradi slabovidnosti, slabe luči, dela z računalnikom
  4. stresa, psihične obremenitve in premalo spanja
  5. izrabe sklepov, artroze vratnih vretenc in dolgotrajne nepravilne telesne drže
  6. posledice jemanja zdravil
  7. zamašenih obnosnih votlin
  8. pomanjkanja tekočine.

Prav ta zadnji razlog je v poletnih mesecih pogost razlog za glavobole.

Manj pogosti vzroki za glavobol so tudi povišan krvni tlak, meningitis ali celo možganski tumorji. V tovrstnih primerih je treba opraviti več preiskav. Večino glavobolov pa navkljub vsemu lahko prepoznamo in ozdravimo kar doma.

Tenzijski glavobol

Kako preprečimo glavobol? 

Zdravniki najpogosteje predpišejo protibolečinske tablete (analgetike), lahko tudi antirevmatike, pri kroničnih glavobolih pa antidepresive. Toda ob vsakem glavobolu nam ni treba poseči po tabletah, saj si lahko pomagamo tudi z drugimi prijemi in sredstvi.

- Oglas -

Napetostim se lahko izognemo s športno dejavnostjo (plavanjem, nordijsko hojo, kolesarjenjem in drugo vadbo). Vzeti si moramo čas za sproščanje, najboljše na svežem zraku. Pomaga tudi masaža stopal.

Tradicionalna kitajska medicina priporoča akupunkturo ali akupresuro, pritiskanje na določene  točke. Proti glavobolu so pomembne točke na zunanjem robu obrvi in na zunanji strani mezinca, na srednjem členku.

Zdravila za glavobol iz narave 

Mnoge raziskave potrjujejo, da glavobol omili ali celo odpravi nekaj kapljic olja poprove mete, ki si ga rahlo vtremo na predel senc. Izvleček belega vratiča in repuha naj bi bila učinkovita tudi pri močnejšem glavobolu (migreni). Podoben učinek naj bi imel čaj iz vrbove skorje. Čajno žličko narezane skorje prelijemo s 150 ml vrele vode, pustimo 20 minut, nato odcedimo in popijemo.

Pri glavobolu zaradi mišične napetosti pomagajo obloge na zatilju in kopeli v topli vodi ter masaža. Primerna metoda pa je tudi magnetoterapija.

Pomoč eteričnih olj

Številna eterična olja imajo protibolečinsko delovanje. Iz eteričnega olja si lahko pripravimo hladne obkladke in jih položimo na čelo ali sence (v skledo hladne vode kanemo pet kapljic eteričnega olja, vanjo pomočimo manjšo brisačo ali krpo, jo ožamemo in položimo na čelo, sence ali vrat). Eterično olje lahko tudi nežno vtremo v kožo na teh predelih.

Sivka
Sivka nas sprosti, pogreje in odpravi bolečino. Kadar nas poleg glavobola mučijo še napetosti v vratu, istočasno položimo vroč obkladek na vrat in zgornji del hrbta.

Poprova meta
Poprova meta je v veliko pomoč pri katarju in zamašenem nosu. Odlično poživlja, zato jo uporabimo istočasno z eteričnim oljem sivke.

Rožmarin
Tako kot poprova meta, tudi rožmarin deluje poživljajoče na naše telo. Odlično lajša glavobole, ki so posledica duševne preobremenjenosti in izčrpanosti. Poleg vsega tudi zelo učinkovito čisti nosno votlino.

Zdravljenje z zelišči

Kadar se nas poloti glavobol, si lahko učinkovito pomagamo tudi s katerim od zdravilnih zelišč in tako glavobol zatremo že v kali.

Kamilica
Kamilica učinkovito pomaga predvsem pri trdovratnih glavobolih – torej pri topi in razbijajoči bolečini, ki izvira iz temena.

Lipa
Lipa pomaga blažiti živčno napetost ter umirja tenzijske glavobole. Če želimo bolj poživljajoč učinek, jo lahko kombiniramo s poprovo meto.

Poprova meta
Kadar se glavoboli pojavijo zaradi slabe prebave ali vnetja obnosnih votlin in če v glavi čutimo napetost in vročino, si je najbolj priporočljivo pripraviti pripravek iz poprove mete.

Rožmarin
Glavobole, ki so posledica izčrpanosti ali depresije in ki dajejo občutek težke glave, najbolj učinkovito blažimo z rožmarinom. Če kdaj pregloboko pogledamo v kozarec, si lahko tak glavobol lajšamo s čajno mešanico rožmarina in poprove mete.

Glavobol lahko preprečimo tudi s spremembo načina življenja

Naturopatija se zdravljenja glavobolov loteva po načelu »Bolje preprečevati kot zdraviti«. Poudarja predvsem spremembo načina življenja, s pomočjo katerega lahko preprečimo glavobol. Zelo pomembno je, da uživamo raznoliko in polnovredno hrano, se izogibamo uživanju alkohola, kave in čaja ter se čim več gibamo na svežem zraku. Zelo pomembno je tudi uživanje zadostne količine tekočine, še posebej, če delamo v vročih in slabo prezračenih prostorih. Zelo pomembno je, da se izogibamo različnim rigoroznim dietam, pri katerih bi zaradi nihanja krvnega sladkorja prišlo do glavobola.

Če je glavobol posledica duševne izčrpanosti, nam lahko pomaga tudi jemanje B-kompleksa. Če glavobol spremljajo občutek vročine in zbadanje v glavi, si bolečino lajšamo predvsem s hladnimi obkladki, ki jih položimo na čelo, sence ali zatilje. Splošno prekrvavitev telesa lahko izboljšamo tako, da si privoščimo vročo kopel.

NAJNOVEJŠE