0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaOmega 3 za športnike - kakšen pomen imajo?

Omega 3 za športnike – kakšen pomen imajo?

MORDA VAS ZANIMA

O pozitivnih učinkih maščobnih kislin omega 3 za športnike preprosto ne moremo diskutirati. Tudi Svetovna zdravstvena organizacija trdi, da so tudi omega-3 za športnike nujno potrebne za optimalno zdravje in življenje. Bogat vir maščobnih kislin omega 3 so poleg mastnih rib še laneno seme in olje, oreščki in druge vrste semen, zelena listnata zelenjava, alge, divjačina in meso živali iz proste reje.

- Oglas -

Zdrave maščobne kisline omega 3 za športnike

Dejstvo je, da so se v zadnjem stoletju navade uživanja različnih maščob bistveno spremenile. Ljudje namreč uživamo vse več nasičenih maščob in rastlinskih olj, ki vsebujejo predvsem maščobne kisline omega 6.

Poudarjamo, da so maščobne kisline omega 3 esencialna hranila, kar pomeni, da jih telo ne more proizvajati iz drugih vrst maščobnih kislin, ampak jih moramo v telo vnesti s hrano.

Omega 3 za športnike

Maščobe gradijo celične membrane

To, kako deluje celična membrana, je odvisno od njene zgradbe. Glavni gradniki celičnih membran so prav maščobne kisline in holesterol, ki jih obdajajo molekule vode. Zavedati se moramo, da naš organizem dobi to, kar zaužijemo in to velja tudi za maščobne kisline v celični membrani. Ko se razvijajo naše prehranjevalne navade, ljudje resnično postajamo to, kar jemo. Stanje svojih celičnih membran lahko tako zelo izboljšamo prav z uživanjem maščobnih kislin omega 3.

- Oglas -

Maščobne kisline omega 3 v našem telesu opravljajo številne naloge,  saj poleg tega, da gradijo celične membrane, omogočajo še inter- in intracelično komunikacijo, uravnavajo proizvodnjo inzulina in sodelujejo pri tvorbi drugih endokrinih hormonov ter vplivajo na odziv celic na endokrine hormone iz nadledvičnih žlez.

Uživanje omega 3 za športnike in aktivne ljudi

Maščobne kisline omega 3 omogočajo hitrejšo regeneracijo

Maščobne kisline omega 6 so tiste, ki lahko, če jih zaužijemo preveč, povzročajo vnetja v telesu. Z jemanjem kakovostnih prehranskih dopolnil, ki vsebujejo ribje olje, bomo dokazano zmanjšali vnetne procese v telesu. Samo vnetje povzroča tudi telesna dejavnost. Če je raven vnetnih procesov v telesu ves čas povišana, lahko to negativno vpliva na športnikovo regeneracijo, saj celjenje mikro poškodb, ki nastanejo po vadbi, traja dlje. Zato je redno jemanje maščobnih kislin omega 3 za športnike in tiste, ki se redno ukvarjajo s športom rekreativno, skoraj nujno.

Pomoč pri razbolelih mišicah

Maščobne kisline omega 3 dokazano izboljšujejo pretok krvi v mišice, za 35 % se zmanjša zapoznela mišična bolečina, prav tako pa še zmanjšujejo oteklino ter pomagajo do hitrejše gibljivosti po izčrpavajoči telesni dejavnosti.

Maščobne kisline omega 3 pomagajo pri izgubi odvečnih maščobe, hkrati pa preprečujejo izgubo mišične mase

Raziskave potrjujejo, da uživanje maščobnih kislin omega 3 izboljšuje občutljivost telesa na inzulin, zaradi česar se poveča poraba maščobe ter hkrati zmanjša njeno kopičenje v podkožnem tkivu. Maščobne kisline omega 3 naj bi tudi pozitivno vplivale na mišično rast ter skrbele, da tudi v daljšem obdobju mirovanja ne pride do izgube mišične in kostne mase. To je še posebej pomemben podatke za športnike, ki so poškodovani, saj v času okrevanja po poškodbi lahko pride do velikih izgub težko pridobljene mišične mase.

- Oglas -

Maščobne kisline omega 3 znižujejo raven trigliceridov

Maščobne kisline omega 3 naj bi v kombinaciji z redno telesno vadbo pomagale pri izgubi odvečne telesne maščobe. Poleg tega tudi pomagajo zniževati raven trigliceridov v krvi, zvišujejo raven dobrega (LDL) holesterola oziroma skrbijo za optimalno razmerje med dobrim in slabim holesterolom, prav tako pa pozitivno vplivajo tudi na zdravje našega srca in ožilja. Med drugim preprečujejo tudi nastajanje krvnih strdkov, zaradi katerih lahko pride do srčnega infarkta in/ali možganske kapi.

.

NAJNOVEJŠE