Damjana Bakarič: Premagati tesnobo?! Ni lahko, vendar se da!

Damjana Bakarič o tem, kako preživeti in živeti po izkušnji, ki je ne bi privoščili niti najhujšim sovražnikom.

Ana Praznik: Bodite prijazni do drugih, in drugi bodo prijazni do vas

Z Ano Praznik, voditeljico oddaje Delovna akcija, sva se pogovarjali med snemanjem oddaje, kjer so prenavljali stanovanje družine v stiski.

Sindrom Petra Pana: ko oseba nikoli zares ne odraste …

Ali ste že slišali za »sindrom Petra Pana«? Čeprav ne gre za uradno diagnozo, je to težava, s katero se spopada vedno več ljudi.

Vlažilnik zraka v spalnici – da ali ne?

Vlažilnik zraka v spalnici se zdi tako odlična rešitev, toda če se odločite za nakup, morate upoštevati nekaj pomembnih napotkov.

Pretiravanje s kofeinom poveča nevarnost za osteoporozo

Prepogosto uživanje večjih odmerkov kofeina lahko privede do številnih težav, povezanih z zdravjem.

Berta Cáceres: »Bojijo se nas, ker se jih ne bojimo.«

Berta Cáceres, mati štirih otrok, leta 2015 dobitnica Goldmanove nagrade, prestižnega mednarodnega priznanja za izjemne okoljevarstvene dosežke, je bila namreč marca 2016 zahrbtno umorjena na svojem domu.

Kari s paradižnikom in čičeriko

Indijsko obarvana jed kari s paradižnikom in čičeriko za okusno kosilo.

Tibetanske vaje: 6 obredov za zdravje in mladost

Tibetanske vaje niso le vaje, temveč so starodavni obredi – ključ do večne mladosti, zdravja in življenjske moči.
Zdravje & prehranaProbiotiki – jih je lahko tudi preveč?

Probiotiki – jih je lahko tudi preveč?

MORDA VAS ZANIMA

Probiotična živila, kot je na primer kislo zelje, so vsekakor pomemben element naše prehrane. Probiotiki oziroma koristne bakterije namreč skrbijo za dobro prebavo in prispevajo k močnemu imunskemu sistemu. Obenem gre za bakterije, ki pomagajo pri absorpciji hranil in ki preprečujejo škodljivim bakterijam, da se pretirano namnožijo v našem črevesju, kar bi lahko seveda vodilo do številnih težav oziroma bolezni.

Probiotiki
Probiotiki – jih je lahko tudi preveč?
- Oglas -

Nekateri se odločijo tudi za uživanje prehranskih dopolnil, saj to pomeni še večji vnos probiotikov kot izključno s prehrano. To ima seveda kar precej prednosti, vendar pa tudi v tem primeru velja, da je lahko včasih dobrega preveč. Tako tudi pretiravanje s probiotiki ni najbolj smiselno – določeni znaki precej zgovorno nakazujejo, da bi bilo morda smiselno nekoliko omejiti vnos …

Najpogostejši znaki pretiravanja s probiotiki

Verjetno najpogostejša težava, ki se pojavi, če uživate preveč probiotikov, je napihnjenost. Trebuh je tako večino časa močno napet, kar sicer ni nujno posebej nevarno, vendar pa je lahko zelo neprijetno in boleče. Nekateri imajo zaradi pretiravanja s probiotičnimi prehranskimi dopolnili tudi več težav z vetrovi kot sicer. V skrajnih primerih pa lahko pride tudi do diareje ter do hujših bolečin in krčev v trebušnem predelu.

Kislo zelje probiotik
Kislo zelje je odličen naravni vir probiotikov.

Prehranskega dopolnila običajno ni treba povsem opustiti

Če tudi sami doživljate težave, podobne tistim, ki smo jih opisali zgoraj, sicer ni nujno, da morate probiotično dopolnilo povsem opustiti. Za začetek je vsekakor smiselno poskusiti z zmanjševanjem odmerka. Včasih so sicer lahko težave prisotne predvsem na začetku, ko se telo še privaja na nenadno povišanje količine koristnih bakterij. Vendar pa tovrstna prilagoditev običajno ne traja več kot nekaj dni od začetka uživanja prehranskega dopolnila.

Kaj lahko naredite sami, da ne bo prišlo do nezaželenih stranskih učinkov?

Obstaja sicer še nekaj dodatnih ukrepov, s katerimi lahko zmanjšate težave, ki se pojavljajo ob uživanju probiotikov. Eden takšnih je, da jih poskušate uživati na tešče, vsaj pol ure pred zajtrkom. Za vetrove je namreč pogosto kriva kombinacija probiotikov in določenih živil. Če uživate probiotično prehransko dopolnilo, je poleg tega še posebej pomembno, da popijete dovolj vode. Povečan vnos probiotikov namreč običajno pomeni pospešeno razstrupljanje organizma, pri čemer pa lahko telo izgubi tudi precej vode, ki jo je treba redno nadomeščati.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×