0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

RubrikeZanimivostiKako natančne pri štetju kalorij so v resnici aktivne zapestnice?

Kako natančne pri štetju kalorij so v resnici aktivne zapestnice?

MORDA VAS ZANIMA

Aktivne zapestnice, včasih imenovane tudi pametne ali športne zapestnice, so v zadnjem času vse bolj priljubljen pripomoček. Mnogi jih uporabljajo kot motivacijo za aktivnejši življenjski slog.

- Oglas -
Športne aktivne zapestnice

Če se morda tudi sami odločate za nakup, se verjetno sprašujete, ali višja cena aktivne zapestnice pomeni tudi večjo natančnost. Prav to je bilo vprašanje, ki so se ga lotili raziskovalci z waleške Univerze v Aberystwythu. Preverite, kaj so ugotovili!

Natančnost meritev je bila analizirana tako med tekom kot med hojo

Raziskovalci so preverjali natančnost različnih aktivnih zapestnic, katerih povprečna cena je znašala od 20 pa do 80 funtov. Pri tem so se osredotočili predvsem na natančnost zapestnic pri štetju kalorij. Prostovoljci, ki so sodelovali pri raziskavi, so morali 10 minut teči ali hoditi na tekalni stezi. Medtem se je merila količina kisika v zraku, ki so ga izdihali. Te meritve so nato primerjali s podatki, ki  jih je bilo mogoče razbrati z različnih aktivnih zapestnic.

Zapestnica Fitbit Charge 2, ki velja za enega najbolj priljubljenih modelov na tržišču, je bila zelo natančna pri merjenju porabe kalorij med tekom. V povprečju je prikazovala le za približno 4 odstotke manjšo porabo od dejanske. Po drugi strani pa je prišlo pri tem modelu do zelo velikih odstopanj pri merjenju porabe med hojo. Prikazana poraba kalorij je bila namreč v tem primeru velikokrat previsoka tudi za več kot 50 odstotkov.

- Oglas -

Aktivne zapestnice: Dokaz, da dražje ne pomeni nujno tudi bolj natančno

Cenejše naprave, vključene v raziskavo, na primer Letscom HR in Letsfit, so bile pri štetju kalorij med tekom sicer manj natančne. Omenjeni zapestnici sta tako v povprečju pokazali za 33 oziroma 40 odstotkov premalo kalorij. Vendar pa sta se precej bolje odrezali med hojo. Letscom HR je prikazovala za slabih 16, Letsfit pa le za 2 odstotka več kalorij od dejanske porabe.

Dražje torej ni nujno tudi boljše. Pri uporabi aktivnih zapestnic je nasploh smiselno upoštevati, da ne gre za medicinski pripomoček, ki bi ponujal vpogled v povsem natančne meritve. Čeprav ni mogoče pričakovati popolne natančnosti, pa gre lahko vendarle lahko za dober pripomoček za spodbudo in spremljanje relativnega napredka.

.

NAJNOVEJŠE