Znanstveniki zaobrnili gensko mutacijo, povezano z avtizmom

Znanstvenikom, ki se ukvarjajo z iskanjem rešitve za avtizem, je uspel pomemben preboj.

7 dragocenih lekcij, povezanih s težkimi preizkušnjami

Težke preizkušnje so v življenju praktično neizogibne. Vendar se lahko tudi iz situacij, ki se zdijo na prvi pogled izključno negativne, naučimo ogromno.

5 osebnostnih lastnosti, ki lahko pokopljejo razmerje

Katere so torej tiste malce manj očitne lastnosti, ki se jih je pametno znebiti, če želite, da odnos obstane?

Zaradi globalnega segrevanja tudi vse več težav s spanjem

Ena od manj očitnih posledic globalnega segrevanja so vse pogostejše težave s spanjem.

Osvežitev doma po meri vašega astrološkega znamenja

Če trenutno niste najbolj zadovoljni s svojim domom, vendar ne veste, kako ga osvežiti, da se boste v njem počutili bolje, vam lahko pri tem pomagajo zvezde.

Zakisanost oceanov nam krade kisik

Drobni, na vodi plavajoči organizmi, ki človeštvu zagotavljajo kar približno eno petino vsega kisika, so vse bolj ogroženi.

Okužba s tem parazitom vas lahko naredi bolj privlačne

Raziskovalci so odkrili, da lahko ta parazit vpliva na povečanje privlačnosti okužene osebe.

Ali pogosto opažate ponavljajoče se številke? Preverite, kaj pomenijo …

Vas praktično na vsakem koraku spremlja ponavljajoč se vzorec številk? Morda se zdi, da gre za naključje, vendar so numerologi prepričani, da bi morali tovrstnim znamenjem posvetiti več pozornosti.
Ekologija & okoljeBomo zaradi podnebnih sprememb ostali brez kave?

Bomo zaradi podnebnih sprememb ostali brez kave?

MORDA VAS ZANIMA

Marsikdo si težko predstavlja življenje – ali vsaj jutra – brez skodelice omamno dišeče kave. A ena izmed nevarnosti, povezanih s podnebnimi spremembami, naj bi bila tudi možnost, da v prihodnje kave preprosto ne bo več. Po nedavnih podatkih naj bi bilo namreč kar 60 odstotkov divjih vrst kavovcev na robu izumrtja, kar je seveda ogromen delež …

Kavovec

Največja nevarnost so podnebne spremembe, a problematični tudi neposredni človeški posegi

- Oglas -

Izumiranje številnih divjih vrst kavovcev naj bi bilo povezano predvsem z globalnim segrevanjem oziroma z naraščanjem temperatur in pomanjkanjem padavin. Za povrh pa so poleg podnebnih sprememb tu še negativni vplivi človeških posegov in krčenje gozdov ter novi škodljivci, ki prežijo na kavovce.

Genetski material divjih vrst kavovcev pomemben tudi za preživetje kultiviranih vrst

Morda na prvi pogled situacija za mnoge ni pretirano zaskrbljujoča, saj se tolažijo s tem, da tako ali tako večinoma uporabljamo kavna zrna, ki se pridobivajo na umetnih nasadih. Drži sicer, da sta najpogostejši vrsti za pitje res arabica in robusta. Vendar pa imajo divje vrste kavovcev vendarle pomembno vlogo …

Različne vrste rastline se namreč razvijajo in prilagajajo specifičnim okoljem. Tako je genski material divjih vrst nujen za nastajanje variant, ki se prilagajajo spreminjajočim se okoliščinam in ki so tako bolj odporne na različne neugodne dejavnike. Če se bo torej globalno segrevanje nadaljevalo, bo število vrst kavovcev najverjetneje močno upadlo – posledično pa bodo imele tudi tiste vrste, ki bodo ostale, v prihodnje manj možnosti za preživetje.

Več o kavi v članku: Kava: Priljubljen napitek za začetek dneva in poživitev

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×