0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Naredi sam (DIY)Najboljša tinktura za razbremenitev jeter in učinkovitejše razstrupljanje

Najboljša tinktura za razbremenitev jeter in učinkovitejše razstrupljanje

MORDA VAS ZANIMA

Strupene snovi so seveda že od nekdaj del človeškega okolja, vendar smo v sodobnem svetu izpostavljeni precej večjemu številu in večjim količinam strupenih snovi kot ljudje v drugih zgodovinskih obdobjih. Tako ni presenetljivo, da se lahko naša jetra, katerih osnovna naloga je razstrupljanje telesa, zaradi preobremenjenosti znajdejo v precej resnih težavah.

- Oglas -

Če želite poskrbeti za razbremenitev jeter in s tem za učinkovitejše odstranjevanje strupenih snovi, vam priporočamo uporabo tinkture, ki jo predstavljamo v nadaljevanju. Gre za tinkturo iz skrbno izbranih sestavin, ki so zelo koristne za jetra. S pomočjo tinkture, ki poskrbi za optimalnejše delovanje jeter, bo proces razstrupljanja telesa bistveno temeljitejši in hitrejši.

Sestavine

  • 30 gramov semen pegastega badlja
  • 15 gramov posušenih regratovih korenin
  • 15 gramov posušenih korenin repinca
  • 15 gramov posušene korenine kurkume
  • 370 mililitrov najmanj 50-odstotnega alkohola

Navodila za izdelavo in uporabo tinkture

Semena pegastega badlja grobo zmeljite v mlinčku za mletje kavnih zrn. Stresite jih v večji steklen kozarec za vlaganje ter dodajte regratove korenine, korenine repinca in korenino kurkume. Prilijte alkohol, nato pa kozarec zaprite s pokrovčkom in ga dobro pretresite. Označite ga z nalepko, na katero zapišite datum začetka izdelave tinkture. Kozarec za 3–5 tednov postavite v temen, hladen prostor in ga občasno pretresite. Ko je tinktura pripravljena, jo precedite in prelijte v stekleničke s kapalko, ki jih prav tako shranjujte v temnem in hladnem prostoru.

Pred vsakim obrokom oziroma od dvakrat do trikrat dnevno zaužijte 0,5–1 žličko tinkture. Ne le da bo to pomagalo vašim jetrom, ampak lahko tinktura poskrbi tudi za boljšo prebavo.

- Oglas -
Tinktura za učinkovitejše razstrupljanje

Koristi uporabljenih sestavin

PEGASTI BADELJ: Gre za rastlino z znanstvenim imenom Silybum marianum, ki se že več stoletij uporablja za spodbujanje delovanja jeter. Pegasti badelj lahko med drugim spodbudi pretok žolča, posledično pa jetra lažje potisnejo strupene snovi proti črevesju. Najpomembnejša snov v pegastem badlju se imenuje silimarin. Gre za flavonoid, ki lahko nevtralizira škodljive proste radikale, ki so nastali med prvo fazo razstrupljanja, med katero jetra maščobotopne strupene snovi razgradijo v vodotopne spojine. Dodatna korist silimarina je spodbujanje tvorbe glutationa – izredno močnega antioksidanta, ki je nujen za drugo fazo razstrupljanja. Silimarin pa je zaslužen tudi za že omenjeno spodbujanje tvorbe žolča. Voda ni najprimernejša izbira za ekstrakcijo silimarina, zato je pegasti badelj precej bolje uporabiti za izdelavo tinkture kot za izdelavo čaja.

REGRATOVE KORENINE: V regratovih koreninah lahko najdemo impresiven nabor snovi, ki spodbujajo razstrupljanje telesa, vključno s taraksakozidom, taraksasterolom, luteinom in apigeninom. Gre za snovi, ki pripomorejo k optimalnemu učinku žolča, posledično pa so lahko zelo koristne tudi za jetra oziroma za uspešnejše odstranjevanje strupenih snovi iz telesa.

KORENINE REPINCA: Fitokemikalije v koreninah repinca spodbujajo limfni obrok. Tako strupene snovi in presnovki lažje dosežejo jetra (pa tudi ledvice), ki nato poskrbijo za filtracijo. Repinec lahko obenem pozitivno vpliva na pretok žolča. Poleg tega pa je koristen za ohranjanje ravnovesja med prostimi radikali in antioksidanti v jetrih.

KURKUMA: O kurkumi se pogosto govori v povezavi z njenimi protivnetnimi učinki. Pri tem je treba vedeti, da kurkumin, najpomembnejša snov v kurkumi, blaži samo sistemski oziroma kronični vnetni odziv (ki je škodljiv), ne da bi pri tem oviral koristna akutna vnetja, ki so pomembna za premagovanje okužb in za celjenje ran. Protivnetno delovanje kurkumina je koristno tudi za jetra. Poleg tega je kurkumin močan antioksidant, ki pomaga ščititi jetra pred oksidativnim stresom. Omeniti pa je treba tudi pozitiven vpliv kurkume na tvorbo glutationa.

.

NAJNOVEJŠE