0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaBoleče menstruacije: Naveti za ublažitev težav

Boleče menstruacije: Naveti za ublažitev težav

MORDA VAS ZANIMA

Kar tri od štirih žensk naj bi imele boleče menstruacije, vsaka deseta ženska pa naj bi v tem času trpela zaradi izjemno hudih bolečin. Boleče menstruacije znajo biti torej zelo neprijetne in izčrpavajoče in v tem času je marsikatera ženska le s težavo kos vsem življenjskim izzivom. Prenekatera ženska zaradi bolečih menstruacij poseže po različnih zdravilih za lajšanje bolečin, nekatere pa se odločijo tudi za jemanje kontracepcijskih tabletk.

- Oglas -

Kako si pomagamo, če imamo boleče menstruacije?

Obstaja veliko načinov, kako si lahko, če imate boleče menstruacije, pomagate na popolnoma naraven način.

Boleče menstruacije

Voda in hidracija sta zelo pomembna

Morda se sliši malo čudno, a pitje dovolj tekočine preprečuje neprijetno zadrževanje vode v vašem telesu. Veliko žensk ima v času menstruacije težave z napihnjenostjo in oteklostjo, zaradi česar je čas mesečnega perila še bolj neprijeten. Voda, ogreta na sobno temperaturo, ter različni drugi topli napitki (kamilični čaj na primer zelo pomaga blažiti menstrualne bolečine) so v času menstruacije najbolj priporočljivi, saj naj bi toplota pomagala sprostiti zakrčene mišice. Prav tako je priporočljivo, da v času menstruacije uživate živila, ki vsebujejo veliko vode, na primer solato, zeleno, kumare, lubenico, različno jagodičevje (jagode, maline, borovnice, …) itd.

Če imamo boleče menstruacije, nam lahko pomaga kalcij

Tudi kalcij vam je lahko v veliko pomoč pri blaženju menstrualnih bolečin. Strokovnjaki z ameriške klinike Mayo priporočajo, da ženske med 19. in 50. letom na dan zaužijejo 1000 mg kalcija. Uživajte mleko in mlečne izdelke, sezam, mandlje ter seveda zelenolistno zelenjavo.

- Oglas -

Kadar se odločate za katerega od prehranskih dodatkov, vam priporočamo, da se prej posvetujete s svojim zdravnikom ali farmacevtom.

Cimet, zdravilna začimba

Cimet vam bo v veliko pomoč, ko imate boleče menstruacije. Poleg tega boste s to čudovito začimbo svoje telo oskrbeli še s prehranskimi vlakninami, kalcijem, železom in manganom.

Ingver

Tudi ingver je začimba z zelo širokim spektrom pozitivnih lastnosti – pomaga pri gripi in prehladu, blaži glavobole, slabost, v pomoč pa vam tudi pri bolečih menstruacijah. Nekaj koščkov ingverjeve korenine narežite v vrelo vodo in pustite, da počasi vre približno 15 do 20 minut.

Papaja

Papaja vsebuje beta karoten, veliko vitaminov C in A pa tudi nekaj železa in kalcija. Ta okusen sadež ima malo kalorij, njegova hranilna vrednost pa je zelo bogata. Odličen je za kožo, pomaga pa tudi pri težavah s prebavo.

- Oglas -

Po katerih živilih bi morali poseči bolj pogosto, če imamo boleče menstruacije?

Zaradi neprimerne prehrane lahko našemu telesu primanjkuje določenih hranil, kar boleče menstruacije le še poslabša. Priporočamo vam, da uživate več rjavega riža (vsebuje veliko vitamina B6, ki zmanjšuje napihnjenost), orehov, mandljev in bučnih semen (bogati so z manganom, ki blaži bolečino), oljčno olje in brokoli (vsebujeta veliko vitamina E) ter piščanca, ribe in zelenolistno zelenjavo (vsebujejo železo, ki ga izgubljamo v času mesečne krvavitve).

Poskrbite torej za to, da boste uživali čim manj predelano, organsko in hranilno bogato hrano. Tako boste veliko pripomogli k temu, da bodo vaše menstruacije šibkejše, manj boleče, veliko manj pa bodo izraženi tudi simptomi predmenstrualnega sindroma.

Kateri hrani bi se morali izogibati?

Med menstruacijo se je priporočljivo izogibati določenim živilom, ki povzročajo napihnjenost in zadrževanje vode v telesu. Priporočamo vam, da se v tem času odrečete uživanju alkohola, zelo mastne hrane, sladkih pijač oziroma na splošno močno predelani hrani.

Toplota

Če imate težave z bolečimi menstruacijami, zelo pomaga, če si trebuh in križ v tem času dodatno grejete. Na trebuh si položite termofor, grelno blazinico, steklenico s toplo vodo ali kar toplo brisačo.

Gibanje

Številnim ženskam še na misel ne pride, da bi v času menstruacije telovadile, saj so bolečine tako hude. Vendar pa se z gibanjem sproščajo endorfini, ki blažijo bolečino in skrbijo za boljše razpoloženje. Zmerna telesna dejavnost, kot je na primer hoja, je torej v času menstruacije zelo blagodejna. Tudi joga je odličen način, kako ublažiti bolečine med menstruacijo in poskrbeti za boljše razpoloženje. Z jogo poskrbimo tudi za boljšo prekrvitev reproduktivnih organov, zmanjšamo stres in se sprostimo.

NAJNOVEJŠE