0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaEndometrioza – omilimo simptome s spremembami v življenju

Endometrioza – omilimo simptome s spremembami v življenju

MORDA VAS ZANIMA

Po statističnih podatkih endometrioza prizadene približno 15 odstotkov žensk z ginekološkimi težavami. Njeni prvi znaki se lahko pojavijo že v začetku pubertete, traja pa lahko vse do menopavze in še po njej. Hitre rešitve za težave z endometriozo ni, vendar pa je simptome mogoče omiliti.

- Oglas -

Celostna obravnava endometrioze

Endometrioza je bolezen, za katero v reproduktivnem obdobju zboli vsaj od 10 % do 17 % žensk na svetu. Endometrioza je kronično obolenje, pri katerem se tkivo, podobno tistemu v notranjosti maternice, seli in raste po telesu – na jajčnikih, mehurju, črevesju, ledvicah, popku, okončinah, pljučih, možganih in drugih organih telesa. Vzrok endometrioze je v imunskem spominu organizma in genetski dovzetnosti.

Kaj sploh je endometrioza?

Endometrioza je ektopično tkivo, kar pomeni, da ni na pravem mestu, vendar ga ima telo za evtopično, tisto, ki je dejansko v maternici. Nanj vplivajo tudi hormoni – če ima rahlo manj hormonskih receptorjev, tkivo zraste, se lušči in krvavi kot v maternici (med menstrualnim obdobjem). Ta kri pa nima normalnega odtoka, zato draži telo in povzroča vnetje, povzroča zatrdline in ovira delovanje organa, pri katerem je. Obstaja veliko znanstvenih raziskav, ki povezujejo endometriozo z imunskim sistemom.

Endometrioza znaki simptomi
Obstaja veliko znanstvenih raziskav, ki povezujejo endometriozo z imunskim sistemom.

Znaki in simptomi endometrioze

V 20–25 % primerov je endometrioza asimptomatična, v preostalih 75–80 % pa se kaže simptome endometrioze kot so:

- Oglas -
 • bolečine v spodnjem delu trebuha ,
 • boleča menstruacija,
 • bolečina med spolnimi odnosi,
 • glavoboli,
 • bolečine v križu,
 • boleče odvajanje blata in vode,
 • kri na blatu,
 • zaprtje, driska,
 • napihovanje in napenjanje,
 • vročina,
 • šibak imunski sistem, dovzetnost za vnetja,
 • dovzetnost za avtoimunska obolenja,
 • kronična utrujenost ,
 • splavi,
 • neplodnost v 30–40 %.
maternica in jajčniki

Endometrioza: simptomi, ki so značilni za to bolezen

Za endometriozo so značilni simptomi močnejše bolečine pred in med menstruacijo, menstruacije so močnejše, spolni odnosi so pogosto boleči, v času menstruacije prihaja tudi do bolečin pri praznjenju črevesja, pojavijo se tudi slabost, driska, zaprtost in neplodnost.

Vzrok zakaj nastane endometrioza še ni potrjen, vendar pa v zvezi z njo obstaja kar nekaj teorij – gre za limfno teorijo, embrionalno teorijo, teorijo, po kateri se nekatere celice nepravilno razvijajo, nekateri strokovnjaki pa razlog za endometriozo pripisujejo tudi dednosti. Kot navaja dr. Lejla Kažinič Kreho, raziskave, opravljene na Ameriškem združenju za endometriozo, nakazujejo povezanost endometrioze s pesticidom dioksinom. Pesticidi so namreč največji antagonisti holinov, vitaminov B-skupine, ki jetrom pomagajo pri razgradnji estrogena. Dioksini nastajajo tudi pri proizvodnji papirja, zaradi česar pogosta uporaba tamponov ni priporočljiva. Če že uporabljate tampone, izberite tiste iz nebeljenega papirja, seveda pa je pomembno tudi to, da uživate sadje in zelenjavo, ki ne vsebujeta škodljivih pesticidov.

Živila, ki jih je priporočeno uživati

 • Ženske, ki imajo težave z endometriozo, naj uživajo hrano, bogato z vitaminom E. Izbirajte med mandlji, pinjolami in avokadom, ki odlično krepijo imunski sistem.
 • Priporočljivo je tudi uživanje zelja, cvetače, paradižnika, rukole, artičok, peteršilja, hrušk, malin, borovnic, manga, dinj in marelic, saj pozitivno vplivajo na odstranjevanje presežka estrogena, hormona, ki povzroča rast endometrijskega tkiva. Večkrat si privoščite tudi svež ananas, saj vsebuje veliko encima bromelaina, poleg tega pa ima tudi močno protivnetno delovanje.
 • Priporočamo tudi uživanje plavih rib, saj zmanjšujejo vnetne procese v telesu.
 • Med začimbami izberite med kurkumo, ingverjem in korenino koriandra, saj imajo močno protivnetno delovanje.
 • Stročnice, kot so fižol, leča, soja in čičerika, so polne naravnih fitoestrogenov, ki iz organizma odstranjujejo zastal estrogen.
 • Zelo priporočljivo je tudi uživanje sončničnih, sezamovih, lanenih in bučnih semen, ki vsebujejo veliko cinka in esencialnih maščobnih kislin, ki delujejo protivnetno, poleg tega so pomembne tudi za zdravljenje mehkih tkiv.
 • Večkrat si privoščite tudi naraven probiotični jogurt.
Endometrioza

Če imate težave z endometriozo, se izogibajte hrani, ki vsebuje gluten. Prav tako velja iz prehrane izločiti tudi kravje mleko in ga raje nadomestiti s katerim od rastlinskih vrst mleka (na primer mandljevim, riževim, lešnikovim …).

Dr. Kažinič Kreho tistim, ki sumijo na okužbo s kandido, svetuje, naj upoštevajo pravila prehranjevanja pri teh težavah in tako izključijo sladkor, gobe, kvas in izdelke iz kvasa ter arašide.

- Oglas -

Če imate težave z boleznijo kot je endometrioza se velja izogibati tudi živalskim maščobam in alkoholu, ki dvigujejo raven estrogena v telesu, jetrom pa onemogočajo izločanje strupenih snovi iz telesa.

Redno gibanje je nujno

Tako kot pri sindromu policističnih jajčnikov je tudi pri endometriozi gibanje zelo pomembno. Telesna vadba namreč pozitivno vpliva na krvni obtok. Z redno vadbo pozitivno vplivamo na mišično maso, hkrati pa zmanjšujemo delež maščobe v telesu. Gibanje prav tako pospešuje metabolizem, tako da tudi v mirovanju porabimo več kalorij. Vadba ima tudi neposreden vpliv na uravnavanje estrogena, poleg tega pa zmanjšuje tudi simptome stresa, vpliva na boljši spanec, pa tudi na boljše razpoloženje.

Endometrioza se najpogosteje pojavlja v prebavilih

Endometrioza bolečine in težave

Vzroki za nastanek endometrioze so mnogi: onesnaževanja, pesticidi, genetski, emocionalni idr.

Nekateri avtorji trdijo, da je endometrioza dejansko neke vrste avtoimunsko obolenje, vezano na šibkost imunskega sistema. Črevesje je tisti del telesa, v katerem se endometrioza najpogosteje pojavlja, poleg genitalnega dela. Debelo črevo, predel danke in sigme je tisti, kjer se endometrioza najpogosteje pojavlja. Črevesna endometrioza se širi od danke do sigme preko ileusa do slepega črevesja. Kaže se nam lahko kot krvavitev skozi danko. Črevesno endometriozo spodbujajo že prisotna obolenja, kot so Crohnova bolezen, ulcerozni kolitis, razdraženo črevesje. Ko endometrij raste na stenah črevesja, lahko povzroča obstipacije, oviro za prehod blata in seveda zaprtje ali pa diarejo. Vsekakor endometrioza nastane zaradi šibkega imunskega sistema, je odraz imunske anomalije telesa. Ker ima telo svoj imunski spomin in svojo imunsko šibkost, lahko endometrij poraste po vezivnemu tkivu, ki je podobno tistemu iz maternice in ki je razširjeno po vsem telesu.

Nanjo vplivajo tudi čustva

Tudi čustveni del bolezni ni zanemarljiv. Edward Bach je trdil, da za vsako boleznijo stoji čustvo. Endometriozo in večino urogenitalnih obolenj se v floriterapiji najpogosteje povezuje z esenco Cikorija (Chicory). V negativnem stanju je oseba Cikorija preveč skrbna za bližnje, egoistično ljubeča. Globoko v sebi je takšna oseba prazna, zato se boji, da bo ostala sama, boji se, da bo izgubila bogastvo, prijatelje, družinske člane, da jo bodo zapustili otroci ali partner. Oseba Cikorija je v negativnem stanju zelo hladna, preračunljiva in manipulativna, vse strateško premisli in načrtuje, da ne bo ostala sama. Vse želi imeti pod nadzorom, nenehno ima kaj za pripomniti in dodati, vedno ve vse, kaj je najbolje za druge. Igra tudi vlogo žrtve, samo da je v centru pozornosti. Ljubljeno osebo si želi imeti nenehno ob sebi in pod nadzorom. Oseba Cikorija nenehno čuti v sebi praznino, zato se boji, da jo bo ljubljena oseba zapustila, grozi, se pretvarja, samo da ne bi ostala sama.

Izsiljuje, zahteva, obvladuje, omejuje, ukazuje, nadzoruje, kritizira ljubljeno osebo, samo da bi bila povsem pod njenim nadzorom. Lahko bi ji rekli prefinjen egoizem, ki ga zamaskira kot altruizem. Oseba je polna jeze, ljubosumja, sumničenja, nevoščljivosti, obsojanja. Vse, kar naredi, naredi sebi v korist, vse je preračunano. Taka oseba ne pozna brezpogojne ljubezni, človeške topline, akta darovanja iz preproste želje po darovanju brez povračila.

Endometrioza predpostavlja ta ali pa vsaj nekatere od opisanih čustev, ki jih esenca Cikorija lepo uravna, tako da lahko oseba res zaživi in ne trpi življenja. Kapljice esence Cikorija (Chicory) jemljemo po 2 pod jezik zvečer pred spanjem.

Jože Majes priporoča: Mešanica za blaženje endometrioze (poparek)

čajna mešanica zdravilo

Tudi endometrioza je lahko vzrok neplodnosti, zato navajamo recept za čaj, ki jo blaži :

Sestavine:

 • plahtica,
 • rman,
 • plavica,
 • grozdnata svetilka (cimicifuga),
 • preslica,
 • plešec,
 • gosja trava.
.

NAJNOVEJŠE