Endometrioza – omilimo simptome s spremembami v življenju

  Po statističnih podatkih endometrioza prizadene približno 15 odstotkov žensk z ginekološkimi težavami. Njeni prvi znaki se lahko pojavijo že v začetku pubertete, traja pa lahko vse do menopavze in še po njej. Hitre rešitve za težave z endometriozo ni, vendar pa je simptome mogoče omiliti.

  Endometrioza in simptomi

  Za endometriozo so značilne močnejše bolečine pred in med menstruacijo, menstruacije so močnejše, spolni odnosi so pogosto boleči, v času menstruacije prihaja tudi do bolečin pri praznjenju črevesja, pojavijo se tudi slabost, driska, zaprtost in neplodnost.

  Vzrok zakaj nastane endometrioza še ni potrjen, vendar pa v zvezi z njo obstaja kar nekaj teorij – gre za limfno teorijo, embrionalno teorijo, teorijo, po kateri se nekatere celice nepravilno razvijajo, nekateri strokovnjaki pa razlog za endometriozo pripisujejo tudi dednosti. Kot navaja dr. Lejla Kažinič Kreho, raziskave, opravljene na Ameriškem združenju za endometriozo, nakazujejo povezanost endometrioze s pesticidom dioksinom. Pesticidi so namreč največji antagonisti holinov, vitaminov B-skupine, ki jetrom pomagajo pri razgradnji estrogena. Dioksini nastajajo tudi pri proizvodnji papirja, zaradi česar pogosta uporaba tamponov ni priporočljiva. Če že uporabljate tampone, izberite tiste iz nebeljenega papirja, seveda pa je pomembno tudi to, da uživate sadje in zelenjavo, ki ne vsebujeta škodljivih pesticidov.

  Endometrioza

  Živila, ki jih je priporočeno uživati

  • Ženske, ki imajo težave z endometriozo, naj uživajo hrano, bogato z vitaminom E. Izbirajte med mandlji, pinjolami in avokadom, ki odlično krepijo imunski sistem.
  • Priporočljivo je tudi uživanje zelja, cvetače, paradižnika, rukole, artičok, peteršilja, hrušk, malin, borovnic, manga, dinj in marelic, saj pozitivno vplivajo na odstranjevanje presežka estrogena, hormona, ki povzroča rast endometrijskega tkiva. Večkrat si privoščite tudi svež ananas, saj vsebuje veliko encima bromelaina, poleg tega pa ima tudi močno protivnetno delovanje.
  • Priporočamo tudi uživanje plavih rib, saj zmanjšujejo vnetne procese v telesu.
  • Med začimbami izberite med kurkumo, ingverjem in korenino koriandra, saj imajo močno protivnetno delovanje.
  • Stročnice, kot so fižol, leča, soja in čičerika, so polne naravnih fitoestrogenov, ki iz organizma odstranjujejo zastal estrogen.
  • Zelo priporočljivo je tudi uživanje sončničnih, sezamovih, lanenih in bučnih semen, ki vsebujejo veliko cinka in esencialnih maščobnih kislin, ki delujejo protivnetno, poleg tega so pomembne tudi za zdravljenje mehkih tkiv.
  • Večkrat si privoščite tudi naraven probiotični jogurt.
  PREBERITE TUDI:  Domači pripravki za hitro ublažitev bolečine

  Če imate težave z endometriozo, se izogibajte hrani, ki vsebuje gluten. Prav tako velja iz prehrane izločiti tudi kravje mleko in ga raje nadomestiti s katerim od rastlinskih vrst mleka (na primer mandljevim, riževim, lešnikovim …).

  Dr. Kažinič Kreho tistim, ki sumijo na okužbo s kandido, svetuje, naj upoštevajo pravila prehranjevanja pri teh težavah in tako izključijo sladkor, gobe, kvas in izdelke iz kvasa ter arašide.

  Če imate težave z boleznijo kot je endometrioza se velja izogibati tudi živalskim maščobam in alkoholu, ki dvigujejo raven estrogena v telesu, jetrom pa onemogočajo izločanje strupenih snovi iz telesa.

  Redno gibanje je nujno

  Tako kot pri sindromu policističnih jajčnikov je tudi pri endometriozi gibanje zelo pomembno. Telesna vadba namreč pozitivno vpliva na krvni obtok. Z redno vadbo pozitivno vplivamo na mišično maso, hkrati pa zmanjšujemo delež maščobe v telesu. Gibanje prav tako pospešuje metabolizem, tako da tudi v mirovanju porabimo več kalorij. Vadba ima tudi neposreden vpliv na uravnavanje estrogena, poleg tega pa zmanjšuje tudi simptome stresa, vpliva na boljši spanec, pa tudi na boljše razpoloženje.

  Povejte svoje mnenje - kometirajte