0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Vrt & VrtnarjenjePrezimovanje limonovca

Prezimovanje limonovca

MORDA VAS ZANIMA

Spomladi sem v dar dobila majhen limonovec v lončku. Preko poletja sem ga imela na terasi, kjer je lepo uspeval, nekje v začetku novembra pa sem ga prestavila v garažo. Že nekaj časa opažam, da mu listje rumeni in počasi odpada. Bojim se, da bo odvrgel vse listje in propadel. Je to posledica kakšnega škodljivca ali bolezni? Ali moram limonovec spomladi presaditi in obrezati?

- Oglas -

Vzrokov za odpadanje listja na limonovcu je več. Lahko so kriva prevelika temperaturna nihanja, premalo svetlobe, preveč zalivanja oziroma zastajanje vode ali napad pršice. Na srečo v večini primerov odpadanje listja za rastlino ni usodno, saj bo spomladi, ko jo boste postavili na prosto, znova odgnala.

Citrusi so rastline Sredozemlja, zato bodo pri nas uspevali na prostem preko celega leta le v Primorju. Drugje jih moramo preko zime umakniti v zaprte prostore. Da bodo tudi tam lepo uspevali, poskrbimo za dobre pogoje. Prostor naj bo hladen, s temperaturami od 5 do 12 °C. Lonec postavimo stran od vrat in prepiha. Če se preko dneva prostor zelo ogreje, je potrebno zračenje, saj prevelika temperaturna nihanja povzročijo odpadanje listov.

Limonovec

- Oglas -

Odpadanje listov lahko povzroči tudi pomanjkanje svetlobe. Najbolje bi bilo, če bi citruse prezimili v zimskem vrtu ali neogrevanem rastlinjaku, vendar ima to možnost le redko kdo. Po navadi jih prezimujemo v garažah ali kleteh, kjer prihaja svetloba skozi zelo majhna okna, kar pa za uspešno prezimovanje ni dovolj. V tem primeru je smiselno premisliti o dodatnem osvetljevanju s posebnimi lučmi za osvetljevanje rastlin.

V istem prostoru ne shranjujte sadja, saj etilen, ki ga oddaja dozorevajoče sadje, prav tako povzroči odpadanje listov.

Limonovec v času mirovanja zalivajte bolj redko, dvakrat na mesec bo čisto dovolj. Zalivajte samo s postano vodo, še bolje z deževnico. Če menite, da ste ga preveč zalivali, ga nemudoma presadite v lahko prst, na dnu lončka pa naredite drenažo.

Rastlinam bo godilo, če jih kdaj pa kdaj popršite z mlačno vodo, še posebej v prostorih, kjer je zračna vlaga nižja od 40 %. Če je v zraku premalo vlage, se rade razvijejo pršice. Listje najprej porumeni, nato odpade. Zgornje strani listov prekrijejo rumene pege, na spodnji strani pa je napad pršic videti kot nežna pajčevinasta prevleka. Dobro preglejte vsak list posebej, in če opazite pršice, napadene liste nemudoma odstranite. Limonovec poškropite z naravnim insekticidom. Redno skrbite za višjo zračno vlago.

V zimskem času lahko citruse napade kapar, od bolezni pa se lahko pojavi listna pegavost. Vendar če bo rastlina rasla v ugodnih pogojih, bo tudi močnejša in s tem odporna na bolezni in škodljivce. Torej najprej poskrbite za osnovne pogoje. Lahko ji pomagate z ekološkimi pripravki za krepitev rastlin, ki jih kupite v vrtnih centrih.

- Oglas -

Spomladi limonovec presadite v glinen lonec. Ker korenine ne marajo zastajanja vode, naj ima na dnu luknjo za odtekanje odvečne vode. Dno posode zapolnite z glinenimi črepinjami ali prodniki. Zemlja mora biti humusna, dobro odcedna in rahla.

Posodo z limonovcem preko poletja postavite na svetlo, zračno in zavetno mesto. Citrusi na obrezovanje niso občutljivi. Spomladi po potrebi odstranite poškodovane ali odmrle veje in skrajšajte poganjke.

Jerneja Jošar

.

NAJNOVEJŠE