0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaOmega 3 za otroke in za trdno zdravje

Omega 3 za otroke in za trdno zdravje

MORDA VAS ZANIMA

Maščobe so pomembne kot sestavni del naših celičnih membran, tvorijo spolne hormone, v njih so topni vitamini A, E, D in K, zato jih telo lažje izkoristi. Zelo pomembno je, da maščob iz svoje prehrane ne izločamo, prav tako pa je pomemben tudi njihov izbor. Maščobne kisline omega 3 za otroke predstavljajo pomemben vir esencialnih maščob.

- Oglas -
Omega 3 za otroke in njihov razvoj

Niso vse maščobe škodljive za zdravje

Maščobe prihajajo v različnih oblikah in tudi različno vplivajo na naše zdravje. Delimo jih na nasičene in nenasičene. Tokrat se bomo ustavili pri slednjih, natančneje pri polinenasičeni maščobni kislini omega 3.

Alfalinolenska maščobna kislina oziroma maščobna kislina omega 3 je zelo pomembna maščobna kislina ter glavna sestavina lanenega olja. Drugi dve pomembni maščobni kislini iz te skupine sta eikozapentaenojska kislina (EPA) in dokozaheksaenojska kislina (DHA) – ti dve maščobni kislini sta bili prvotno odkriti v ribjih maščobah. Tako EPA in DHA v organizem vnesemo z uživanjem mastnih rib, kot so slanik, losos, polenovka, skuša, sardele, inčuni, beli tun, trske.

Linolna maščobna kislina, ki ji pogovorno rečemo tudi maščobna kislina omega 6, je prisotna v skoraj vseh rastlinskih maščobah, v nekoliko manjšem obsegu pa tudi v živalskih.

- Oglas -

Omega 3 in omega 6

Maščobni kislini omega 3 in omega 6 sta esencialni maščobni kislini, zato ju moramo v telo vnesti s hrano. Ti dve esencialni maščobni kislini se v telesu razgradita v osnovne gradnike celičnih membran, v spojine, ki skrbijo za transport holesterola po krvi, v spojine, ki uravnavajo krvni tlak ter v spojine, ki skrbijo za sintezo nekaterih hormonov ter uravnavajo imunski odziv telesa.

V naši prehrani naj bi bilo razmerje med maščobnimi kislinami omega 3 in omega 6 3:1, realnost pa je žal drugačna, saj raziskave kažejo, da se je to razmerje povzpelo na 20:1 v korist maščobnim kislinam omega 6, zaradi v našem telesu prihaja do vnetij.

Če zaužijemo premalo maščobnih kislin omega 3, se v celično membrano vgrajujejo neustrezne nasičene maščobne kisline, ki membrani onemogočajo optimalno prepustnost za hranilne snovi. Maščobne kisline omega 3 skrbijo tudi za to, da so naša tkiva prožna in čvrsta, sklepi gibljivi, koža in krvne žile pa elastične – posledično je trdnejše naše celotno zdravje.

In kako maščobne kisline omega 3 še učinkujejo na naše zdravje:

- Oglas -

Maščobne kisline omega 3 za otroke in njihov razvoj

Omega 3 so pomembne tudi za otroke in njihov pravilen razvoj. Doječe matere morajo biti zelo pozorne na svojo prehrano. Poleg beljakovin vitaminov iz B-kompleksa naj poskrbijo, da bodo zaužile tudi dovolj maščobnih kislin omega 3. Te preko mleka dobi tudi njihov otrok.

Maščobne kisline omega 3 predstavljajo kar 80 odstotkov maščob v možganski skorji. Te maščobne kisline so torej zelo pomembne za pravilen razvoj živčevja in očesne mrežnice. Otroci, ki dobijo dovolj maščobnih kislin omega 3, imajo boljše psihofizične sposobnosti, njihova ostrina vida je boljša in že na splošno se hitreje razvijajo.

Maščobne kisline za oster um

Celično membrano sestavljajo esencialne maščobne kisline, ki omogočajo, da skozi membrano v celico prehajajo hranilne snovi, iz nje pa se izločijo odpadne snovi.

Naše telesne celice imajo po večini sicer precej enotno osnovno zgradbo, vendar pa med njimi izstopajo živčne celice, za katere so značilni dolgi izrastki. Ti izrastki omogočajo, da se med posameznimi živčnimi celicami tvorijo povezave, kar je ključno predvsem pri otrocih, saj so njihovi možgani zelo dejavni. Mielinska ovojnica, ki obdaja vsako živčno vlakno, podaljšek ali akson, je sestavljena predvsem iz maščobnih kislin omega 3, pri procesu gradnje mielinske ovojnice pa sta ključna vitamina B9 in B12.

Maščobne kisline omega 3 torej zelo vplivajo na inteligenco in na splošno izboljšujejo miselne sposobnosti.

Maščobne kisline omega 3 torej res predstavljajo temelj trdnega zdravja in dobrega počutja, zato je zelo pomembno, da jih zaužijemo dovolj.

.

NAJNOVEJŠE