[prijava_mob]
[prijava]
0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaVadba zvišuje raven energije

Vadba zvišuje raven energije

MORDA VAS ZANIMA

Redna vadba dokazano zvišuje raven telesne, umske in spolne energije. Če se redno ukvarjamo s športom, smo bolje pripravljeni na vse izzive, ki nam jih na pot prinaša življenje. Poleg tega šport tudi podaljšuje življenje.

- Oglas -

Vadba poganja naše telo

Kadar intenzivno vadimo, se presnova telesa in oddajanje toplote v mišičnih celicah povečata za več kot 20-krat v primerjavi z mirovanjem. Posledično se za kar desetkrat poveča tudi splošna presnova – to pomeni, da se sprošča več energije, več pa se je tudi porabi.

Maščobne zaloge morajo najprej razpasti v maščobne kisline, šele potem jih telo lahko porabi kot gorivo. To je žal precej dolgotrajen proces. Med samo vadbo naše mišice za nemoteno delovanje posežejo po hitreje dostopnem viru energije, in sicer po glukozi iz krvnega obtoka pa tudi po glikogenskih zalogah v mišicah in jetrih. Zaloge glikogena po vadbi hitro spet napolnimo, če zaužijemo dovolj ogljikovih hidratov.

Vadba

Telesna vadba za več energije

Z redno vadbo postajamo vedno bolj čili, polni energije, živahnejši – vse to je posledica živahnejšega obtoka v mišicah, naše srce in pljuča pa delujejo bolj učinkovito. Kisik torej hitreje pride tja, kjer ga telo potrebuje.

- Oglas -

Vadba poleg vsega spodbuja tudi sproščanje endorfinov, snovi, ki prispevajo k boljšemu razpoloženju. Redno gibanje prav tako blaži občutke tesnobnosti in napetosti, pozitivno pa vpliva tudi na spanec in naše umske sposobnosti.

Priporočljivo je, da ste telesno dejavni čim pogosteje – neke splošne smernice narekujejo od 20 do 30 minut gibanja petkrat na teden. Če ste bili do zdaj pretežno neaktivni, je to lahko dobro izhodišče, pozneje pa lahko dolžino treninga tudi povečate. Pri vsem skupaj je najbolj pomembno to, da je vadba redna. Če imate na voljo le 20 minut, jih izkoristite. V tem času se lahko odlično razgibate in predihate. Pomembno je poudariti tudi, da z vadbo ne gre pretiravati – kaj hitro lahko dosežete obraten učinek.

Redna vadba nam daje več energije in za to, da bi bili telesno dejavni, lahko izkoristite čisto vsako priložnost: Namesto dvigala uporabite stopnice, z avtobusa izstopite nekaj postaj prej in se sprehodite do službe, avto parkirajte nekoliko dlje od trgovine. Ko boste do njega nosili nakupovalne vrečke, pa bo to še odličen trening za moč in ohranjanje ravnotežja.

Ste bili leta nedejavni in ne veste, kako spet začeti

Z redno vadbo povečujemo moč, postajamo bolj vzdržljivi in prožnejši.

Če ste bili do zdaj pretežno telesno nedejavni ali imate morda še kakšne zdravstvene težave, se pred začetkom vadbe posvetujte s svojim osebnim zdravnikom. Če imate težave s sklepi, poskusite z vadbo, ki teh ne obremenjuje – primerna sta na primer plavanje in kolesarjenje.

Nikar se na polno ne vrzite v nek zelo naporen program vadbe, ki mu niste kos. Tako boste izgubili veselje do gibanja, poleg tega pa se na ta način tudi resno poškodujete.

Začnite počasi in vadite redno. Ne glede na to, kakšna je vaša telesna pripravljenost, mora biti vadba tako naporna, da se ob njej dodobra zadihate (vendar se lahko še vedno pogovarjate) in spotite. Vadba vam mora dati obilico nove energije in po njej nikakor ne smete biti popolnoma izčrpani.

- Oglas -

Še nekaj namigov, kako ste lahko aktivni ves čas:

  • Če imate psa, boste z rednimi sprehodi poskrbeli za odlično dozo gibanja.
  • V službi si vsako uro vzemite nekaj minut, vstanite, se sprehodite po pisarni in se dodobra raztegnite.
  • Doma manj časa preživite pred televizijskim ali računalniškim zaslonom in ta čas raje izkoristite za dobro mero gibanja.
  • Če živite v mestu, namesto avta ali avtobusa uporabljajte kolo ali čim več hodite.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji. Podrobne informacije in nastavitve: nastavitve .
V redu
Več ×
×