0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Osebna rastKako preživeti manj časa na telefonu? 7 koristnih nasvetov …

Kako preživeti manj časa na telefonu? 7 koristnih nasvetov …

MORDA VAS ZANIMA

Verjetno se strinjate, da večina ljudi dandanes preživi bistveno preveč časa na telefonu. Telefoni so z nami, kamor koli gremo. Po eni strani so seveda lahko zelo koristni, saj lahko z njihovo pomočjo hitro najdemo potrebne informacije, lokacije ipd., vendar po drugi strani tako porabimo tudi ogromno časa za brezciljno brskanje in pregledovanje objav na družbenih omrežjih. Posledično nam zmanjkuje časa za druge, pomembnejše stvari. Poleg tega pa opisane navade običajno niso najboljše za duševno zdravje.

- Oglas -

Če bi radi omejili čas, ki ga trenutno preživljate na telefonu, imamo za vas nekaj koristnih nasvetov, s pomočjo katerih boste precej lažje dosegli svoj cilj …

1. Blokirajte obvestila

Ena od najosnovnejših stvari, ki jih lahko naredite, je blokiranje obvestil, ki jih pošiljajo različne aplikacije. Čeprav se vam zdi, da ste dovolj močni za to, da lahko na hitro preverite elektronsko sporočilo, nato pa se praktično v hipu vrnete k tistemu, kar ste počeli pred tem, je v praksi to pogosto zelo težko. Hitro preverjanje tovrstnih obvestil se nemalokrat sprevrže v najmanj pol ure brskanja po telefonu. Stalne motnje so vse prej kot koristne za vašo zbranost. Nova sporočila pregledujte v vnaprej določenih terminih, namesto da neprekinjeno »dežurate«. Tako boste precej bolj produktivni.

2. Telefona ne prinašajte v spalnico

Po jutru se dan pozna. Če je prvi predmet, ki ga zjutraj primete v roke, vaš telefon, kar naj bi veljalo za kar približno 80 odstotkov vseh uporabnikov pametnih telefonov, bo to najverjetneje vplivalo na preostanek vašega dneva. Priporočamo vam, da telefona ne polnite v spalnici in da si priskrbite klasično budilko. Zjutraj poskušajte nato počakati vsaj 30 minut, preden vzamete v roke telefon. Začetek dneva bo tako najverjetneje precej manj stresen, obenem pa se boste tudi čez dan lažje uprli brezplodnemu brskanju po telefonu.

- Oglas -

3. Soočite se s tem, koliko časa v resnici zapravite na telefonu

Ali ste vedeli, da ljudje telefonu v povprečju namenijo približno dvakrat več časa, kot mislijo, da ga? Zelo pomemben korak za uspešno premagovanje slabih navad je to, da se z njimi soočite. Priporočamo, da spremljate, koliko ur na dan v povprečju preživite na telefonu in čemu namenjate največ časa.

4. Redno spreminjajte namizje svojega telefona

Brskanje po telefonu je pogosto skorajda refleksno – kot bi vaši prsti sami poiskali določeno aplikacijo, ne da bi pri tem sodelovali tudi možgani. Uporaben trik za preprečevanje tovrstnega impulzivnega brskanja je redno spreminjanje namizja telefona, pri čemer imamo v mislih predvsem spreminjanje lokacije priljubljenih aplikacij. S tem boste pridobili vsaj nekaj sekund med impulzom in zadovoljitvijo tega impulza, posledično pa se boste lažje uprli skušnjavi. Če je mogoče, pa je seveda smiselno, da vsaj za krajše obdobje izbrišete aplikacije, ki vam kradejo največ časa.

5. Pomagajte si z aplikacijami

Zdi se paradoksno, toda nekatere aplikacije vam lahko pomagajo pri tem, da boste na telefonu preživeli manj časa. Na voljo so namreč aplikacije, s pomočjo katerih lahko za določen čas blokirate vse aktivnosti. Ena od njih je na primer aplikacija Forest (na začetku posadite virtualno drevo; če začnete po telefonu brskati prej, preden se čas izteče, drevo odmre).

6. Resetirajte svoje možgane z dopaminskim postom

Za 24 ur se popolnoma odpovejte uporabi pametnega telefona, pa tudi drugim razvadam, ki so krive za to, da nenehno hlepite po novih dozah dopamina (kava, tobak, alkohol, televizija itn.). Gre za t. i. dopaminski post, ki lahko vključuje tudi pravi post, torej 24 ur brez hrane. Dopaminski post naj bi resetiral naše možgane. Ko je post končan, se posledično precej lažje upremo slabim navadam.

- Oglas -

7. Določite termine za uporabo telefona brez omejitev

Določite termine v tednu ali dnevu, ko je dovoljena neomejena uporaba telefona – termine, ko lahko počnete vse, kar vam srce poželi. Tako se boste precej lažje uprli nenehnemu brskanju, saj boste vedeli, da boste imeli že kmalu priložnost za to, da si daste duška.

 

NAJNOVEJŠE