0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Dom & EnergijaDelo od doma: 7 nasvetov za več produktivnosti in pozitivnosti

Delo od doma: 7 nasvetov za več produktivnosti in pozitivnosti

MORDA VAS ZANIMA

Možnost dela od doma je v teh časih zagotovo privilegij. Vendar pa to še ne pomeni, da tovrstna oblika dela ne predstavlja tudi določenih izzivov. Številni ljudje, ki so se nenadoma znašli v tej situaciji, opažajo, da so doma precej manj produktivni. To težavo lahko spremljajo brezvoljnost, pesimizem in kopičenje nezdravih navad. Če ste se tudi sami znašli v podobni situaciji, imamo za vas nekaj koristnih nasvetov …

- Oglas -

1. Dan naj se začne z jutranjo rutino

Pomembno je, da ne opustite povsem navad, povezanih z odhodom v službo. Seveda ni nujno, da so priprave na začetek dneva povsem identične, vendar je pametno, da izoblikujete vsaj okvirno jutranjo rutino. Če bo imelo vaše jutro vnaprej določeno strukturo, bo nevarnost, da prelagate začetek dela, manjša. Obenem pa jutranja rutina, sestavljena iz zdravih navad, pripomore k boljšemu počutju oziroma razpoloženju.

2. Obroke načrtujte večer prej

Podobno kot za jutranjo rutino velja tudi za obroke. Dobro je imeti vsaj okviren načrt, še bolje pa je seveda, da si vso hrano pripravite že zvečer. Tako ne boste izgubljali časa, medtem ko bi morali delati. Hkrati pa bo skušnjava, da bi posegli po nezdravih prigrizkih, manjša.

3. Omejite količino kave, ki jo popijete

Pri delu od doma se lahko dnevni vnos kofeina hitro močno poveča, kar lahko postopoma privede do težav s spanjem, hude utrujenosti in nato še večje potrebe po kofeinu. Poskušajte pretrgati ta vzorec, preden postanejo težave prevelike. Določite največjo dovoljeno količino kave v enem dnevu in se tega nato tudi držite. Hkrati je dobro, da se vsakič, ko si nameravate skuhati kavo, vprašate, ali resnično potrebujete kofein ali zgolj odmor.

- Oglas -
Delo doma

4. Ne mešajte službenega dela in gospodinjskih opravil

Morda se vam zdi, da ni razloga, da ne bi med delom mimogrede oprali perila ali posesali stanovanja. Vendar pa izkušnje večinoma pokažejo, da to ni najboljša kombinacija. Gospodinjska opravila lahko postanejo izgovor za to, da začnete zanemarjati naloge, ki so v tistem trenutku precej pomembnejše. Čeprav ste navidezno produktivni, na koncu delovnega dneva vsakič znova ugotovite, da vaš čas ni bil porabljen najpametneje.

5. Odmori naj bodo čim bolj aktivni

Delo od doma lahko pripelje do tega, da postanete postopoma vse manj telesno aktivni, s čimer si lahko seveda nakopljete ogromno težav. Svetujemo vam t. i. aktivne odmore, med katerimi lahko naredite nekaj hitrih vaj ali pa se morda odpravite na 10-minutni sprehod. To bo pripomoglo tudi k večji produktivnosti in k bolj pozitivnemu pogledu na situacijo.

6. Pogovorite se z družinskimi člani, ki so prav tako doma

Pogost razlog za nezadovoljstvo, povezano z delom od doma, so motnje, zaradi katerih se ne morete zares osredotočiti na svoje zadolžitve. Število teh motenj se običajno poveča, če so doma tudi drugi člani vašega gospodinjstva, še posebej če gre za otroke. Tako je pomembno, da postavite jasne meje in da daste svojim bližnjim vedeti, da to, da ste doma, še ne pomeni, da ste jim ves čas na voljo.

7. Vnaprej določite uro, ko boste končali

Med najpogostejše težave, povezane z delom od doma, zagotovo sodi to, da se postopoma zabriše meja med delovnikom in prostim časom. Tako dobite občutek, da nenehno delate in da se ne morete nikoli zares odklopiti. To lahko vodi do izgorelosti, zato je zelo pomembno, da vnaprej določite, kdaj je delovnega dne konec, in da se nato tega tudi držite. Dobro je, da imate ritual, ki je nekakšen znak, da je nastopil čas za sprostitev.

.

NAJNOVEJŠE