0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

ZgodbeDeklici »kradli« internetno povezavo, da bi lahko naredili nalogo

Deklici »kradli« internetno povezavo, da bi lahko naredili nalogo

MORDA VAS ZANIMA

Pouk na daljavo je prinesel številne izzive. Vendar so ti izzivi precej različni. Za nekatere otroke to pomeni predvsem manj motiviranosti in težave zaradi pomanjkanja socialnih stikov, v mnogih primerih pa so se temu pridružile (dodatne) materialne stiske. Fotografija deklic iz ZDA, ki je pred časom zaokrožila po družbenih omrežjih, zelo zgovorno priča o tovrstnih stiskah. Deklici sta bili namreč primorani v to, da delata domačo nalogo kar na parkirišču ene izmed podružnic znane verige s hitro hrano Taco Bell, saj doma nista imeli internetne povezave …

- Oglas -

Otroci začnejo zaostajati za vrstniki, ne glede na siceršnjo marljivost in motiviranost

Deklici prihajata iz ameriške zvezne države Kalifornija. Po eni strani gre torej za tehnološko izjemno razvito državo, kjer se ne nazadnje nahaja tudi Silicijeva dolina, a prav zato je razkorak med tistimi, ki si zlahka privoščijo kopico najmodernejših tehnoloških naprav, in tistimi, ki nimajo niti dostopa do internetne povezave, toliko očitnejši. Kar približno 40 odstotkov v Kaliforniji živečih Latinoameričanov, katerih del sta tudi deklici na fotografiji, naj bi bilo denimo brez interneta. Čeprav to seveda ni težava, ki bi se pojavila šele z nastopom pandemije, povezane z novim koronavirusom, pa je pandemija dodatno podčrtala ta razkorak, še posebej ko gre za šoloobvezne otroke. Za tiste, ki nimajo na voljo primernih naprav ali (dovolj hitre) internetne povezave, je pouk na daljavo praktično neizvedljiv, ne glede na to, kako motivirani in marljivi so. Tako začnejo zaostajati za svojimi vrstniki, s čimer se možnosti za to, da se v prihodnosti izkopljejo iz težkih socialnih okoliščin, še dodatno zmanjšajo.

Dobri ljudje priskočili na pomoč deklicama in njuni družini

Jackie Lopez po tem, ko je naletela na ganljivo fotografijo deklic, ni mogla preprosto sedeti križem rok. Ker živi v bližini restavracije, kjer je bila posneta fotografija, se je odločila, da poišče dekličino mamo. Ugotovila je, da gre za priseljensko delavko, ki je skupaj z deklicama in njuno sestrico živela v eni sami sobi. Deklici tako nista imeli niti prostora za primerno pisalno mizo. Da pa bi bila situacija še hujša, je mami grozila prisilna izselitev iz najete sobice. Tako se je Jackie Lopez odločila, da začne spletno kampanjo za zbiranje sredstev, namenjenih pomoči družini. Akcija je bila uspešna, saj je bilo zbranih več kot 130.000 ameriških dolarjev. Družina bo lahko tako vsaj za nekaj časa v miru zadihala, deklici pa bosta imeli končno na voljo osnovne pogoje za normalno šolanje na daljavo.

Vse večja »digitalna razslojenost« zahteva sistemske rešitve

A čeprav gre v primeru deklic s fotografije za zgodbo s srečnim razpletom, obstaja glede na opozorila strokovnjakov v ZDA še ogromno tovrstnih zgodb, ki so lahko precej bolj skrite. Za razrešitev t. i. digitalnega razkoraka tako ne bodo zadostovale zgolj posamezne dobrodelne akcije, ampak bodo nujne sistemske rešitve. Mnogi menijo, da bi moral biti v današnjem času dostop do interneta razumljen kot ena izmed osnovnih pravic, še posebej ko gre za šolajočo se mladino. Za zdaj je bila pomoč tistim manj privilegiranim odvisna predvsem od lokalnih skupnosti. Strokovnjaki v povezavi s tem opozarjajo, da je nujno, da se breme preloži na zvezne oblasti, sicer bodo negativne posledice občutne še več generacij. Čeprav je razkorak med najbogatejšimi in najrevnejšimi pri možnostih za sodelovanje pri pouku na daljavo še posebej očiten v državah, kot so ZDA, pa seveda to še ne pomeni, da se s tovrstnimi težavami ne spopadajo tudi mnogi šolarji v Sloveniji. Spremembe, povezane s potekom pouka, tako zahtevajo tudi ukrepe, ki bi omogočili enakovreden dostop do znanja resnično vsem otrokom.

.

NAJNOVEJŠE