0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehrana5 navad, ki lahko resno škodujejo ledvicam

5 navad, ki lahko resno škodujejo ledvicam

MORDA VAS ZANIMA

Brez delujočih ledvic ni možno učinkovito odstranjevanje odpadnih snovi iz telesa. Gre namreč za organ, ki je odgovoren za filtriranje telesnih tekočin, v katerih bi se lahko sicer nakopičilo ogromno škodljivih snovi, s čimer bi bilo močno ogroženo naše zdravje in celo življenje. Poleg tega so zdrave ledvice nujne za uravnavanje krvnega tlaka in pH-vrednosti krvi.

- Oglas -

To je sicer le nekaj najpomembnejših nalog, ki jih opravljajo naše ledvice, a že na podlagi tega lahko ugotovimo, da gre za izredno pomemben organ, ki si tako zasluži našo pozornost. Bolj kot to, kaj počnemo, je sicer za zdravje ledvic pomembno to, česa ne počnemo. Če želite, da vaše ledvice delujejo optimalno, je namreč nujno, da opustite določene škodljive navade. V nasprotnem primeru tvegate resnejše okvare tega organa.

1. Uživanje čezmernih količin soli

Sol je v zmernih količinah nujna za normalno delovanje našega organizma. Pomanjkanje soli je na srečo zelo redko, vendar pa je po drugi strani precej bolj razširjena nasprotna težava: prevelik vnos soli. Pri tem je problematičen predvsem vnos čezmernih količin natrija. To lahko privede do povišanega krvnega tlaka in do preobremenitve ledvic. Če želite zaščititi svoje ledvice pred poškodbami in preprečiti druge zdravstvene težave, je torej nujno, da omejite vnos soli. Odrasla oseba dnevno ne bi smela zaužiti več kot 5 gramov soli, kar je količina, ki ustreza približno eni žlički. Raziskave kažejo, da se le redki držijo teh priporočil. Problematične so lahko predvsem večje količine močno procesirane hrane, ki vsebujejo ogromno »skrite« soli. Tako je dnevni vnos hitro prekoračen, čeprav morda sploh nimate občutka, da je vaša hrana nadpovprečno slana.

2. Pogosta uporaba protibolečinskih sredstev

Protibolečinska sredstva so lahko seveda po eni strani zelo koristna pomoč v situacijah, ko je bolečina preprosto prehuda, da bi jo bilo mogoče ublažiti z bolj naravnimi pristopi. Vendar pa raziskave tudi v tem primeru razkrivajo, da so za mnoge ljudi protibolečinska sredstva, ki se lahko kupijo v lekarni brez recepta, prvo, na kar pomislijo, tudi če gre za precej milo obliko bolečine. Pogosta uporaba tovrstnih zdravil lahko med drugim močno škoduje tudi ledvicam, zato je zelo pomembno, da jih uporabljate čim bolj premišljeno.

- Oglas -

3. Nezadosten vnos tekočine

Upoštevanje priporočil glede potrebnega dnevnega vnosa tekočine (najbolje vode) je še posebej pomembno za zdravje ledvic. Če ne popijemo dovolj tekočine, je namreč odstranjevanje kislih ostankov in drugih škodljivih snovi močno oteženo. S tem se obenem poveča nevarnost za ledvične kamne in za pogosta vnetja sečil. Preverite barvo svojega urina – če je zelo temen in moten, morate popiti več vode.

4. Pomanjkanje spanca

Pri ljudeh, ki jim primanjkuje spanca, obstaja med drugim tudi povečana nevarnost za okvare oziroma za nepravilno delovanje ledvic. Eden izmed razlogov za to je povezan z dejstvom, da je delovanje naših ledvic usklajeno z naravnim cirkadianim ritmom. Neprespane noči lahko tako zmedejo delovanje ledvic.

5. Pogosto uživanje procesirane hrane

Omenili smo že, da je lahko procesirana hrana problematična zaradi vsebnosti večjih količin soli in s tem natrija. Vendar pa to ni edina snov v procesirani hrani, ki lahko v čezmernih količinah škoduje vašim ledvicam. Nevarne so lahko tudi večje količine fosforja – minerala, ki je sicer v manjših količinah nujno potreben za naše telo, vendar pa ga je v procesirani hrani pogosto preveč. Striktno izogibanje večjim količinam fosforja je še posebej pomembno za tiste ljudi, pri katerih so se že pojavile težave z ledvicami.

Preberite tudi: Zdravilna zelišča za mehur, ledvice in sečne poti

NAJNOVEJŠE