Preprost trik za vse, ki zvečer težko zaspite

Koliko časa običajno mine od vašega odhoda v posteljo do trenutka, ko potonete v zaslužen spanec?

Se je 6. množično izumrtje že začelo?

Naš planet je bil priča petim množičnim izumrtjem, ki so bila povezana z naravnimi fenomeni, neodvisnimi od človeka.

Služila s prodajo svojih vetrov, na koncu pa pristala v bolnišnici

Stephanie Matto, ki je zaslovelav priljubljeni resničnostni oddaji 90 dni do poroke, se je pred nedavnim lotila zelo nenavadne poslovne dejavnosti.

Za multiplo sklerozo je najverjetneje kriv virus Epstein-Barr

Multipla skleroza je kompleksna avtoimunska bolezen, za katero je značilno propadanje mielinskih ovojnic, ki obdajajo živčne celice. Imunski sistem začne namreč mielin zaznavati kot...

Katera zelišča odpravijo kandido?

Kandida pa v telesu sprošča strupe, kar lahko privede do različnih črevesnih težav, kot so vnetja, izmenične diareje in zaprtja.

Blaž Švab: Peti je treba tudi o odnosu do dežele, v kateri živiš

Blaž Švab, ki je z nastopanjem povezan že od mladih let, je skozi svoje delo dozorel in vlogi pevca dodal tudi mnoge druge kvalitete, zaradi katerih je priljubljen tako pri mlajših kot starejših generacijah.

Vpliv kemikalij na delovnem mestu na plodnost

V zadnjih desetletjih se v strokovni in laični javnosti vse več govori o številnih primerih neplodnosti, ki prizadene pare v reproduktivni dobi.

Ateroskleroza precej razširjena med odraslimi

Ateroskleroza je izjemno razširjena težava pri odraslih – tudi pri tistih brez diagnosticirane srčne bolezni oziroma očitnih simptomov.
Zdravje & prehrana3 triki za pospešeno dozorevanje avokada

3 triki za pospešeno dozorevanje avokada

MORDA VAS ZANIMA

Avokado je postal v zadnjih letih tudi pri nas eden najbolj priljubljenih sadežev. Gre za sadež, ki se seveda precej razlikuje od tistega, kar si običajno predstavljamo, ko slišimo to besedo. Medtem ko vsebuje večina sadja precej velike količine sladkorja, je avokado poseben zaradi dejstva, da je bogat z maščobami. Prav obilica zdravih maščob je zagotovo eden najpomembnejših razlogov za priljubljenost avokada. Seveda pa je sadež priljubljen tudi zaradi zanimivega, polnega okusa in teksture. Vključimo ga lahko v najrazličnejše obroke oziroma jedi – tako slane kot sladke.

- Oglas -

Ena največjih težav pri avokadu pa je to, da se zdi, da ni nikoli ravno prav zrel. Včasih lahko čakamo zelo dolgo, da dozori, nato pa postane precej hitro mehek, zdrizast in čudne rjave barve, torej praktično neužiten. Tako je dobro poznati trike, s pomočjo katerih lahko pospešite dozorevanje avokada. To pomeni, da lahko kupite sadeže, ki še niso povsem zreli, in jih shranite, nato pa pospešite dozorevanje posameznega avokada, ko ga potrebujete. Predstavljamo vam kar tri različne trike – če se vam zelo mudi, imate lahko zrel avokado na voljo že v približno 2 minutah!  

1. Trik za avokado, ki je še povsem trd

Za zelo trd avokado, ki ni še niti približno zrel in pripravljen na zaužitje, priporočamo uporabo pečice. Celoten sadež (neolupljen!) zavijte v aluminijevo folijo in ga položite na pekač. Nato postavite pekač v pečico, ki ste jo pred tem segreli na približno 95 stopinj Celzija. Pecite 10 minut. Pekač nato vzemite iz pečice in preverite, ali se je avokado že zmehčal.

Če avokado še vedno ni pripravljen za uporabo, ga postavite v pečico še za 5 minut. Ponavljajte (vsakič naj se torej avokado peče še dodatnih 5 minut), dokler ne dosežete želenega rezultata. Če gre za izredno trd sadež, lahko traja tudi približno eno uro, preden se zmehča. Po koncu pečenja avokado postavite v hladilnik, da se ohladi, preden ga uporabite.

Zrel avokado

2. Do zrelega avokada v samo 2 minutah

Za to metodo boste potrebovali mikrovalovno pečico. V poštev pride predvsem za tiste sadeže, ki niso več povsem trdi, vendar pa po drugi strani še niso zares zreli. Avokado najprej prerežite na pol in odstranite koščico. Nato zavijte obe polovici sadeža v tanko plastično folijo, ki je primerna za uporabo v mikrovalovni pečici.

- Oglas -

Polovici avokada položite v mikrovalovko. Izberite visoko temperaturo in segrevajte sadež približno 2 minuti. Ko se avokado rahlo ohladi, ga splaknite pod hladno vodo in odstranite folijo.

3. Metoda s papirnato vrečko in jabolkom

Zadnji trik oziroma metoda, ki vam jo predstavljamo, je primerna predvsem za takrat, ko avokada ne potrebujete takoj oziroma še isti dan, vendar bi ga želeli uporabiti v prihodnjih dneh. V tem primeru priporočamo uporabo papirnate vrečke, v katero postavite avokado skupaj z jabolkom. Vrečko zaprite, nato pa jo nekajkrat preluknjajte z zobotrebcem. Postavite jo na sobno temperaturo in počakajte nekaj dni.

S pomočjo te metode avokado običajno dozori v 1–3 dneh. Podobno kot pri drugih tehnikah je tudi tu ključen etilen – plin, ki ga oddajajo sadeži, kot so jabolka, avokado, kiviji itn. Gre za plin, ki pospeši proces dozorevanja. Če je avokado ovit v plastiko ali zaprt v papirnato vrečko, obenem pa izpostavljen dovolj visokim temperaturam, se okoli sadeža nakopičijo večje količine etilena. Sadež tako dozori mnogo hitreje, kot bi sicer. Ne gre torej za nikakršen »čudež«, ampak preprosto za pospešitev naravnih procesov.

Preverite tudi: Kako uporabiti avokado: 12 zanimivih idej

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×