0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehrana3 triki za pospešeno dozorevanje avokada

3 triki za pospešeno dozorevanje avokada

MORDA VAS ZANIMA

Avokado je postal v zadnjih letih tudi pri nas eden najbolj priljubljenih sadežev. Gre za sadež, ki se seveda precej razlikuje od tistega, kar si običajno predstavljamo, ko slišimo to besedo. Medtem ko vsebuje večina sadja precej velike količine sladkorja, je avokado poseben zaradi dejstva, da je bogat z maščobami. Prav obilica zdravih maščob je zagotovo eden najpomembnejših razlogov za priljubljenost avokada. Seveda pa je sadež priljubljen tudi zaradi zanimivega, polnega okusa in teksture. Vključimo ga lahko v najrazličnejše obroke oziroma jedi – tako slane kot sladke.

- Oglas -

Ena največjih težav pri avokadu pa je to, da se zdi, da ni nikoli ravno prav zrel. Včasih lahko čakamo zelo dolgo, da dozori, nato pa postane precej hitro mehek, zdrizast in čudne rjave barve, torej praktično neužiten. Tako je dobro poznati trike, s pomočjo katerih lahko pospešite dozorevanje avokada. To pomeni, da lahko kupite sadeže, ki še niso povsem zreli, in jih shranite, nato pa pospešite dozorevanje posameznega avokada, ko ga potrebujete. Predstavljamo vam kar tri različne trike – če se vam zelo mudi, imate lahko zrel avokado na voljo že v približno 2 minutah!  

1. Trik za avokado, ki je še povsem trd

Za zelo trd avokado, ki ni še niti približno zrel in pripravljen na zaužitje, priporočamo uporabo pečice. Celoten sadež (neolupljen!) zavijte v aluminijevo folijo in ga položite na pekač. Nato postavite pekač v pečico, ki ste jo pred tem segreli na približno 95 stopinj Celzija. Pecite 10 minut. Pekač nato vzemite iz pečice in preverite, ali se je avokado že zmehčal.

Če avokado še vedno ni pripravljen za uporabo, ga postavite v pečico še za 5 minut. Ponavljajte (vsakič naj se torej avokado peče še dodatnih 5 minut), dokler ne dosežete želenega rezultata. Če gre za izredno trd sadež, lahko traja tudi približno eno uro, preden se zmehča. Po koncu pečenja avokado postavite v hladilnik, da se ohladi, preden ga uporabite.

Zrel avokado

2. Do zrelega avokada v samo 2 minutah

Za to metodo boste potrebovali mikrovalovno pečico. V poštev pride predvsem za tiste sadeže, ki niso več povsem trdi, vendar pa po drugi strani še niso zares zreli. Avokado najprej prerežite na pol in odstranite koščico. Nato zavijte obe polovici sadeža v tanko plastično folijo, ki je primerna za uporabo v mikrovalovni pečici.

- Oglas -

Polovici avokada položite v mikrovalovko. Izberite visoko temperaturo in segrevajte sadež približno 2 minuti. Ko se avokado rahlo ohladi, ga splaknite pod hladno vodo in odstranite folijo.

3. Metoda s papirnato vrečko in jabolkom

Zadnji trik oziroma metoda, ki vam jo predstavljamo, je primerna predvsem za takrat, ko avokada ne potrebujete takoj oziroma še isti dan, vendar bi ga želeli uporabiti v prihodnjih dneh. V tem primeru priporočamo uporabo papirnate vrečke, v katero postavite avokado skupaj z jabolkom. Vrečko zaprite, nato pa jo nekajkrat preluknjajte z zobotrebcem. Postavite jo na sobno temperaturo in počakajte nekaj dni.

S pomočjo te metode avokado običajno dozori v 1–3 dneh. Podobno kot pri drugih tehnikah je tudi tu ključen etilen – plin, ki ga oddajajo sadeži, kot so jabolka, avokado, kiviji itn. Gre za plin, ki pospeši proces dozorevanja. Če je avokado ovit v plastiko ali zaprt v papirnato vrečko, obenem pa izpostavljen dovolj visokim temperaturam, se okoli sadeža nakopičijo večje količine etilena. Sadež tako dozori mnogo hitreje, kot bi sicer. Ne gre torej za nikakršen »čudež«, ampak preprosto za pospešitev naravnih procesov.

Preverite tudi: Kako uporabiti avokado: 12 zanimivih idej

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji. Podrobne informacije in nastavitve: nastavitve .
V redu
Več ×
×