Preprost trik za vse, ki zvečer težko zaspite

Koliko časa običajno mine od vašega odhoda v posteljo do trenutka, ko potonete v zaslužen spanec?

Se je 6. množično izumrtje že začelo?

Naš planet je bil priča petim množičnim izumrtjem, ki so bila povezana z naravnimi fenomeni, neodvisnimi od človeka.

Služila s prodajo svojih vetrov, na koncu pa pristala v bolnišnici

Stephanie Matto, ki je zaslovelav priljubljeni resničnostni oddaji 90 dni do poroke, se je pred nedavnim lotila zelo nenavadne poslovne dejavnosti.

Za multiplo sklerozo je najverjetneje kriv virus Epstein-Barr

Multipla skleroza je kompleksna avtoimunska bolezen, za katero je značilno propadanje mielinskih ovojnic, ki obdajajo živčne celice. Imunski sistem začne namreč mielin zaznavati kot...

Katera zelišča odpravijo kandido?

Kandida pa v telesu sprošča strupe, kar lahko privede do različnih črevesnih težav, kot so vnetja, izmenične diareje in zaprtja.

Blaž Švab: Peti je treba tudi o odnosu do dežele, v kateri živiš

Blaž Švab, ki je z nastopanjem povezan že od mladih let, je skozi svoje delo dozorel in vlogi pevca dodal tudi mnoge druge kvalitete, zaradi katerih je priljubljen tako pri mlajših kot starejših generacijah.

Vpliv kemikalij na delovnem mestu na plodnost

V zadnjih desetletjih se v strokovni in laični javnosti vse več govori o številnih primerih neplodnosti, ki prizadene pare v reproduktivni dobi.

Ateroskleroza precej razširjena med odraslimi

Ateroskleroza je izjemno razširjena težava pri odraslih – tudi pri tistih brez diagnosticirane srčne bolezni oziroma očitnih simptomov.
Lepota & kozmetikaKaj je suho olje in komu se priporoča?

Kaj je suho olje in komu se priporoča?

MORDA VAS ZANIMA

Ste že slišali za t. i. suho olje? Poimenovanje je sicer lahko nekoliko zavajajoče, saj se olja, ki ustrezajo tej oznaki, na prvi pogled ne razlikujejo bistveno od drugih olj. Vendar pa kljub temu obstajajo pomembne razlike, predvsem ko gre za uporabo olj v kozmetične namene – še posebej pri negi kože. Kaj so torej tiste najpomembnejše lastnosti, ki so značilne za suha olja, in za koga so ta olja še posebej primerna?

Suho olje prepoznamo predvsem po nadpovprečno hitri absorpciji

- Oglas -

Suho olje je torej na videz zelo podobno klasičnim. Vendar pa opazimo precej drugačno obnašanje, ko olje nanesemo na kožo. Za suha olja je namreč značilno, da se bistveno hitreje vpijejo v kožo. Tako nimamo težav z mastnimi madeži, ki so značilni za običajna olja. Med najbolj tipična suha olja sodijo sezamovo olje, avokadovo, olje grozdnih pečk in šipkovo olje. Tako ni presenetljivo, da se našteta olja pogosto znajdejo v kozmetičnih izdelkih za nego kože, uporabljati pa jih je mogoče tudi samostojno. Seveda pa se suha olja tudi nekoliko razlikujejo med seboj. Če vas na primer zanima suho olje, ki je še posebej uspešno pri upočasnjevanju procesa staranja kože, vam priporočamo šipkovo olje. Gre namreč za vrsto suhega olja, ki vsebuje izjemno veliko antioksidantov. Še posebej pomemben antioksidant v šipkovem olju je vitamin C, ki je seveda tudi ključen za tvorbo kolagena, kar je dodatni razlog za »pomladitvene učinke« tega suhega olja.

Suho olje

Uporaba suhih olj namesto klasičnih še posebej priporočljiva pri mastnem tipu kože

Zaradi nadpovprečno hitrega vpijanja in ker ne obtežijo kože, so suha olja seveda še posebej primerna za ljudi z mastno kožo. Ne drži torej, da tisti, za katere je značilen ta kožni tip, sploh ne bi smeli uporabljati olj. Pomembno je predvsem to, da izberete pravo olje, ki ne bo poslabšalo vaših težav, ampak povsem nasprotno. Zavedati se morate namreč, da je tudi za mastno kožo nujno kakovostno vlaženje. Čeprav se zdi to morda v nasprotju z vašo intuicijo, je pretirano izločanje maščob iz lojnic pogosto povezano prav z dehidracijo kože. Če koža ni ustrezno navlažena, se namreč sprožijo »alarmi«, zato začnejo lojnice delovati s polno paro. Uporaba olj je lahko tako vsekakor koristna tudi za ljudi, katerih koža je nagnjena k čezmernemu maščenju.

Učinkovitejša in hitrejša oskrba kože s pomembnimi hranili

Čeprav se suha olja pogosto priporočajo predvsem ljudem z mastno kožo, so hkrati odlična izbira tudi za vse tiste, ki nimate tovrstnih težav. Hitra in učinkovita absorpcija namreč omogoča, da koristne snovi – na primer linolenska kislina, s katero je bogata večina suhih olj – prodrejo precej globlje v kožo. Obstajajo tudi študije, ki potrjujejo, da lahko suha olja poskrbijo za boljše vlaženje kože od klasičnih oziroma »mokrih« olj. Če razmišljate o tem, da bi v svojo lepotno rutino vključili kakovostno olje za nego kože, se je torej smiselno osredotočiti predvsem na suha olja.

Suho olje dobra izbira tudi za nego las in lasišča

Podobno kot za kožo na obrazu velja tudi za lasišče. Klasična »mokra olja« se precej težje absorbirajo, zato njihovi pozitivni učinki niso tako izraziti. Poleg tega pa so suha olja tudi manj problematična za tiste, ki imate težave z zelo hitrim maščenjem las. Tako vam priporočamo, da daste tudi pri negi las oziroma lasišča prednost kakovostnim suhim oljem. Z njihovo pomočjo lahko med drugim zmanjšate težave z lomljenjem, cefranjem in čezmernim izpadanjem las. Suho olje lahko uporabite samostojno ali kot osnovo za izdelavo domače maske za lase, v kombinaciji z drugimi sestavinami. Za konec pa naj omenimo še, da je večina suhih olj tudi izvrstna izbira za krepitev nohtov in mehčanje obnohtne kožice.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×