Revija Bodi eko, februar 2022

Pred vami je prva letošnja številka revije Bodi eko. V njen boste našli kup nasvetov in receptov, s katerimi si boste lahko na naraven način izboljšali svoje zdravje in počutje.

Zakaj je tako težko videti dobro v sočloveku?

Prehitro obsojanje je zelo razširjena težava. Tako sočloveku hitro pripišemo slabe namene, precej težje pa v drugih ljudeh ugledamo dobro – tudi ko gre za naše bližnje.

Uporaba tehnologije za prepoznavo obraza pri razdeljevanju šolskih kosil

Vodstvo teh šole se je odločilo, da pri razdeljevanju šolskih kosil uvede metodo, ki temelji na prepoznavanju obrazov.

Preprost trik za vse, ki zvečer težko zaspite

Koliko časa običajno mine od vašega odhoda v posteljo do trenutka, ko potonete v zaslužen spanec?

Se je 6. množično izumrtje že začelo?

Naš planet je bil priča petim množičnim izumrtjem, ki so bila povezana z naravnimi fenomeni, neodvisnimi od človeka.

Služila s prodajo svojih vetrov, na koncu pa pristala v bolnišnici

Stephanie Matto, ki je zaslovelav priljubljeni resničnostni oddaji 90 dni do poroke, se je pred nedavnim lotila zelo nenavadne poslovne dejavnosti.

Za multiplo sklerozo je najverjetneje kriv virus Epstein-Barr

Multipla skleroza je kompleksna avtoimunska bolezen, za katero je značilno propadanje mielinskih ovojnic, ki obdajajo živčne celice. Imunski sistem začne namreč mielin zaznavati kot...

Katera zelišča odpravijo kandido?

Kandida pa v telesu sprošča strupe, kar lahko privede do različnih črevesnih težav, kot so vnetja, izmenične diareje in zaprtja.
Zdravje & prehranaLutein za zdrave oči in dober vid

Lutein za zdrave oči in dober vid

MORDA VAS ZANIMA

Lutein spada v skupino karotenoidov (antioksidanti) in naj bi zmanjševal tveganje za pojav očesnih obolenj, na primer sive mrene in starostne okvare rumene pege, kar so ugotovili z epidemiološkimi študijami. S hrano dobimo približno dva miligrama luteina na dan.

Špinača in lutein
Največ ga vsebuje zelenolistna zelenjava (na primer ohrovt, špinača, zeleni radič, solata).
- Oglas -

Največ luteina vsebuje zelenolistna zelenjava (na primer ohrovt, špinača, zeleni radič, solata), sadje (pomaranče, marelice), jajčni rumenjak iz kokošjih jajc, a le če jih hranijo s hrano, ki vsebuje veliko luteina. Lutein je registriran kot barvilo za živila pod oznako E161b. Za različne izdelke ga pridobivajo samo iz rastlin. Industrijsko najbolj pomembna surovina za pridobivanje luteina je znana okrasna rastlina žametnica (Tagetes erecta) in ne ognjič (Calendula officinalis), kot navajajo nekateri proizvajalci (za obe rastlini se v angleščini uporablja beseda “marigold”).

Na Kemijskem inštitutu v Ljubljani so v Laboratoriju za prehrambno kemijo, pod vodstvom dr. Irene Vovk, v okviru raziskovalnega programa opravili analizo izdelkov, ki jih je proizvajalec ponujal kot prehranska dopolnila z antioksidantom luteinom. S kromatografsko analizno metodo so ugotavljali vsebnost, obliko in količino luteina v prehranskih dopolnilih, ki so na voljo v Sloveniji in pri naših sosedih, ter preverjali skladnost z navedbami na ovojnini.

In rezultat – od 31 analiziranih izdelkov kar 14 prehranskih dopolnil, ki naj bi vsebovala lutein, ni bilo skladnih z deklaracijo oziroma obljubami proizvajalcev, navedenimi na ovojnini. Podatki o tem so bili prvič objavljeni na Televiziji Slovenija v oddaji Tednik (28. 1. 2010). Nekateri izdelki luteina sploh niso vsebovali, nekateri so ga vsebovali manj in po drugi strani nekateri celo več od navedenega na ovojnini. A za zdaj še ni znano, kako na organizem deluje presežek. Najvišja dovoljena dnevna količina za antioksidante sploh še ni predpisana.  Tudi pri drugih vitaminih in rudninah najvišje dovoljene dnevne količine znotraj Evropske unije niso povsod enake.

Velikokrat tudi sam proizvajalec ne ve in ne ugotavlja, koliko je surovina, ki jo uporablja za izdelavo določenega prehranskega dopolnila, sploh kakovostna. Na Kemijskem inštitutu so analizirali lutein kitajskega izvora, ki je cenovno ugoden in ga tudi uporabljajo pri proizvodnji izdelkov z luteinom, ter ugotovili, da je bil le 10-odstoten, deklariran pa je bil kot 80-odstoten.

- Oglas -

Viri: Zdravje, RTV Slovenija

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×