Sladkorna bolezen je tudi pri nas v velikem porastu in pravilna, uravnotežena prehrana igra ključno vlogo pri zdravljenju. Pripravili smo vam nekaj primerov jedilnikov.
Primeri jedilnikov:
Dan 1
Zajtrk: namočeni ovseni kosmiči s cimetom in naribanim jabolkom.
Malica: 3 korenčki (korenja sladkorni bolniki ne smejo toplotno obdelovati).
Kosilo: kvinoja s porom, brokolijem, papriko in tofujem ter začimbami (pripravimo kot rižoto) + skledica zelene solate, zabeljena s konopljinim oljem in limono.
Malica: pest mandljev.
Večerja: popečena bučka z nadevom iz mešanice paradižnika, paprike, jajčevca in ingverja.
Dan 2
Zajtrk: skuhana prosena kaša v ovsenem mleku, s pravo vanilijo in s stlačenimi jagodami.
Malica: sveže stisnjen sok iz zelene listnate zelenjave (listi pese, zelene, brokolija, cvetače, špinača, blitva, peteršilj, zelene solate …).
Kosilo: ajdova kaša s šampinjoni, bučkami in paradižnikom + skledica zelene solate, zabeljena z lanenim oljem in limono.
Malica: na trakove narezana paprika, bučka in korenje.
Večerja: skleda solate iz namočene leče, sesekljane paprike, paradižnika, lanenega olja, limone, peteršilja, bazlike in origana.
Dan 3
Zajtrk: popečen prosen narastek (skuhano proso z dodatkom cimeta) s prelivom iz stlačenih borovnic.
Malica: zeleno jabolko.
Kosilo: ovseni polpeti z blitvo (Oves namočimo za 12 ur, ga dobro odcedimo, dodamo le malo pokuhano in sesekljano blitvo, sesekljano čebulo in česen, peteršilj in malo sesekljanega ingverja; dobro pregnetemo, oblikujemo polpete in jih naložimo v pekač, obložen s peki papirjem, in zapečemo). Za preliv si pripravimo omako – sesekljane pelate, česen, baziliko in origano, vse le malo pokuhamo, da zadiši, lahko vse tudi stlačimo s paličnim mešalnikom. Za solato si naredimo skledico zelene solate s svetlinovim oljem in limono.
Malica: sojin jogurt z lanenimi semeni.
Večerja: na žaru popečena bučka, paprika, jajčevec, šitake in paradižnički.
Alja Dimic