Berta Cáceres: »Bojijo se nas, ker se jih ne bojimo.«

Berta Cáceres, mati štirih otrok, leta 2015 dobitnica Goldmanove nagrade, prestižnega mednarodnega priznanja za izjemne okoljevarstvene dosežke, je bila namreč marca 2016 zahrbtno umorjena na svojem domu.

Kari s paradižnikom in čičeriko

Indijsko obarvana jed kari s paradižnikom in čičeriko za okusno kosilo.

Tibetanske vaje: 6 obredov za zdravje in mladost

Tibetanske vaje niso le vaje, temveč so starodavni obredi – ključ do večne mladosti, zdravja in življenjske moči.

Na vidiku nova pomoč za osebe z endometriozo

Endometrioza je bolezenska motnja, za katero je značilno pojavljanje tkiva, katerega lastnosti so zelo podobne maternični sluznici, zunaj maternice.

Ne dopustite, da vas zamera razžre od znotraj

Zamera je lahko povezana z zelo konkretnimi dogodki – na primer z izdajo ali ponižanjem.

Govorjenje med spanjem: kaj je krivo za ta pojav?

Govorjenje med spanjem se zdi na prvi pogled predvsem komično. Osebe, za katere se izve, da ponoči rade »poklepetajo same s sabo«.

Psi v povprečju razumejo kar približno 90 človeških besed in fraz

Psi v povprečju razumejo približno 90 človeških besed in fraz.

Popolna nedelja za dober začetek naslednjega tedna

Nedelja je sicer za mnoge ljudi dela prost dan, vendar so osebe, ki nedeljo dojemajo kot svoj najljubši dan v tednu, precej redke.
Zdravje & prehranaZdravi jedilniki za sladkorne bolnike

Zdravi jedilniki za sladkorne bolnike

MORDA VAS ZANIMA

Sladkorna bolezen je tudi pri nas v velikem porastu in pravilna, uravnotežena prehrana igra ključno vlogo pri zdravljenju. Pripravili smo vam nekaj primerov jedilnikov.

- Oglas -

Diabetes ali sladkorna bolezen in prehrana

Primeri jedilnikov:

Dan 1

Zajtrk: namočeni ovseni kosmiči s cimetom in naribanim jabolkom.
Malica: 3 korenčki (korenja sladkorni bolniki ne smejo toplotno obdelovati).
Kosilo: kvinoja s porom, brokolijem, papriko in tofujem ter začimbami (pripravimo kot rižoto) + skledica zelene solate, zabeljena s konopljinim oljem in limono.
Malica: pest mandljev.
Večerja: popečena bučka z nadevom iz mešanice paradižnika, paprike, jajčevca in ingverja.

Dan 2

Zajtrk: skuhana prosena kaša v ovsenem mleku, s pravo vanilijo in s stlačenimi jagodami.
Malica: sveže stisnjen sok iz zelene listnate zelenjave (listi pese, zelene, brokolija, cvetače, špinača, blitva, peteršilj, zelene solate …).
Kosilo: ajdova kaša s šampinjoni, bučkami in paradižnikom + skledica zelene solate, zabeljena z lanenim oljem in limono.
Malica: na trakove narezana paprika, bučka in korenje.
Večerja: skleda solate iz namočene leče, sesekljane paprike, paradižnika, lanenega olja, limone, peteršilja, bazlike in origana.

Dan 3

Zajtrk: popečen prosen narastek (skuhano proso z dodatkom cimeta) s prelivom iz stlačenih borovnic.
Malica: zeleno jabolko.
Kosilo: ovseni polpeti z blitvo (Oves namočimo za 12 ur, ga dobro odcedimo, dodamo le malo pokuhano in sesekljano blitvo, sesekljano čebulo in česen, peteršilj in malo sesekljanega ingverja; dobro pregnetemo, oblikujemo polpete in jih naložimo v pekač, obložen s peki papirjem, in zapečemo). Za preliv si pripravimo omako – sesekljane pelate, česen, baziliko in origano, vse le malo pokuhamo, da zadiši, lahko vse tudi stlačimo s paličnim mešalnikom. Za solato si naredimo skledico zelene solate s svetlinovim oljem in limono.
Malica: sojin jogurt z lanenimi semeni.
Večerja: na žaru popečena bučka, paprika, jajčevec, šitake in paradižnički.

- Oglas -

Alja Dimic

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×