0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaBorovnice - slastni in zdravi sadeži iz gozda

Borovnice – slastni in zdravi sadeži iz gozda

MORDA VAS ZANIMA

Če vas nekdo vpraša kaj je borovnica, mu znate odgovoriti na vprašanjem z več kot samo par besedami?  Naj vam stvar malce olajšamo. Borovnica je močno razvejano grmičevje visoko do 40 cm z značilnimi pokončnimi zelenimi vejami, ki rastejo pod pravim kotom. Listi so okroglo jajčaste oblike, malce nazobčani in s kratkim pecljem. Sama rast borovnice je odvisna od nadmorske višine. V večini cvetijo v spomladanskem mesecu maju in junija poleti, plodovi pa v Slovenii dozorijo v juniju in juliju. Sadež je temno modre barve in okrogle oblike v velikosti graha. Okus je božanski, saj gre za mešanico prijetnega kiselkastega in sladkega okusa.

- Oglas -

Vendar pa borovnice niso samo še ena vrsta sadja, ki ima prijeten okus in je tudi zelo osvežilna v vročih poletnih mesecih – to je med drugim sadje, ki ima tako pozitivne učinke na zdravje, kot malo katera ostala hrana.  Borovnice so tako imenovana naravna funkcionalna hrana, kar pomeni, da so vsi njihovi pozitivni učinki na naše zdravje dejansko znanstveno dokazani. To potrjuje tudi več kot 180 različnih farmacevtskih proizvodov z izvlečki borovnic po vsem svetu, kateri se uporabljajo za lajšanje in zdravljenje različnih težav. Borovnice so ena izmed treh vrst tako imenovane naj hrane – preostali dve vrsti sta losos in špinača. Kljub temu, da gre za izredno majhne jagode, pa se v njih skriva velikanska moč.

Borovnice

Američani imenujejo plodove borovnice tudi »jagode za možgane ali zdravje«, saj vsebujejo ogromno hranilnih snovi in toliko antioksidantov, kolikor jih premore petkratna količina jabolk, bučk, brokolija ali korenja. Poleg tega vsebujejo tudi velike količine rastlinskih hranilnih snovi, zlasti antocianina – bolj kot je borovnice temna, več antocianina vsebuje.. Borovnicam pripisujejo tudi izjemne zdravilne učinke, med drugimi:

 • Učinkovite v boju proti staranju.
 • Preprečujejo oziroma zmanjšujejo možnosti za razvoj Alzheimerjeve bolezni in demence.
 • Zmanjšujejo tveganje za razvoj bolezni srca in ožilja.
 • Zmanjšujejo tveganje za nastanek raka.
 • Pomagajo pri izboljšanju koordinacije in ravnotežja.
 • Koristne so v boju z multiplo sklerozo.
 • Kožo ohranjajo zdravo in preprečujejo znake staranja (zmanjšujejo starostne kolobarje in nastale gubice okoli oči).
 • Blažijo vnetja
 • Pripomorejo k širjenju žil ter uspešno zavirajo strjevanje krvi in  s tem preprečujejo nastajanje strdkov (zaradi vsebnosti antocianina).
 • Nevtralizirajo škodo prostih radikalov, nastalo na telesnih celicah in tkivu
 • Pomagajo pri diareji in zaprtju – odpravljajo krče in napenjanje.
 • Ščitijo naš organizem pred negativnimi vplivi UV-žarkov.
 • Sveže borovnice in njihovi izvlečki izboljšujejo vid, še posebno nočni, saj močno povečajo občutljivost mrežnice in s tem regeneracijo pigmentov v njej. Preprečujejo pa tudi razvoj sive mrene.
 • Izvlečki plodov, obogateni z antociani so zdravila uspešna proti pokanju kapilar in kurji slepoti.
 • Borovničev sok je dobro razkužilo za usta in grlo, pektini, ki jih borovnice vsebujejo pa spodbujajo tudi izločanje sline in hkrati pomagajo pri prebavi.

In še bi lahko naštevali … Vsa magična moč, ki se nahaja v borovnicah  je skrita v antioksidacijski rastlinski snovi – antocianinu. Borovnice, še posebej divja sorta, vsebujejo minimalno pe različnih vrst  omenjene hranilne snovi. Največji delež antocianina se nahaja ravno v »olupku« jagod.

- Oglas -
Borovnice

Borovnice in njihovi dobrodejni učinki na možgane

Imate problem z učenjem, vam peša spomin? Borovnice so rešitev za vaše težave. Znanstveniki so na podlagi raziskav uspeli dokazati, da borovnice dejansko zavirajo razvoj raznoraznih degenerativnih bolezni, ki so povezane s staranjem možganov. Preden so znanstveniki dokazali to čudežno moč borovnic, so bili prepričani, da kakršnih koli posledic starostne degeneracije nikakor ni mogoče zmanjšati. Kasneje so to teorijo ovrgli, saj so s preizkusom na podganah dokazali nasprotno. Kako? Tiste ostarele podgane, ki so zaužile več borovnic, so dosegale boljše rezultate pri raznoraznih nalogah. Poleg tega sta se jim izboljšala tudi ravnotežje in koordinacija. Nič drugače ni pri ljudeh. Tisti, ki dnevno zaužijejo vsaj skodelico borovnic imajo nekoliko boljše motorične spretnosti kakor ostali.

Z borovnicami do boljšega zdravja in počutja

Borovnice uspešne pri preprečevanju razvoja nekaterih rakastih obolenj:
Poleg možganskega spodbujevalca antocianina pa borovnice vsebujejo še en antioksidant – elagična kislina. Ta ovira nastajanje določenih reakcij v našem metabolizmu, ki utegnejo povzročiti raka. Splošno znano je, da imajo  tisti ljudje, ki uživajo sadje z veliko omenjene elagične kisline, trikrat manj možnosti za nastanek raka, kakor tisti, ki jo uživajo v majhnih količinah ali popolnoma nič.

Borovnice uspešno premagujejo prebavne težave:
Zelo uspešne so pri diareji, kot tudi pri zaprtju. Vzrok za to je v topni vlaknini, imenovani petkin. Pomagajo nam tudi pri napenjanju in delujejo antibakterijsko.

Borovnice in zdravilni učinki na sečila in prebavila:
Razno razne dobrodejne snovi, ki jih premorejo borovnice, ugodno vplivajo tudi na naša sečila, saj preprečijo bakteriji E.coli, da se prilepi na sluznico sečevodov in mehurja. Zaradi te bakterije pogosto prihaja do vnejta sečil, kar posledično prinese neprijetno bolečino in težje uriniranje.

- Oglas -

Drugi neprijeten problem, ki nas dostikrat pesti pa je diareja oziroma driska. Gre za obolenje, ki je najpogostejše pri otrocih in v letnih mesecih. Gre za večkratno tekoče odvajanje tekočine. Zaradi omenjenega naš organizem izgublja vodo in s tem tudi mineralne snovi, kar lahko pripelje do dehidracije. Drisko lahko preprečimo med drugim tudi z borovničevim čajem. Še vedno pa se s tem ne velja hecati in se je najbolje za nasvet o zdravljenju obrniti na zdravnika.

Previdno z listi

Bolj kot antidiaroični učinek so zanimivi podatki o učinkovinah v borovničevih listih, ki naj bi vplivali na koncentracijo sladkorja – glukoze v krvi. Načeloma fitoterapevtsko zdravljenje sladkorne bolezni s pripravki rastlinskega izvora oziroma čajnimi mešanicami, ki so na voljo tudi v slovenskih lekarnah, odsvetujemo, zaradi zapletene narave in sočasnega jemanja peroralnih antidiabetikov ali inzulina. Vsekakor je v omenjenih primerih potrebno še bolj pozorno kot po navadi spremljati vsebnost glukoze v krvi. Poglejmo podatke o različnih raziskavah, ki so jih s pripravki iz borovničevih listov opravili v svetu. Nekateri avtorji, tudi Katja Galle Toplak, v svojih delih svarijo pred dolgotrajno uporabo borovničevih listov zaradi učinkovine hidrokinon, ki lahko pri daljšem uživanju poškoduje jetra. Svetujejo uporabo čajnih mešanic, ki poleg borovničevih listov vsebujejo še lupino fižola in korenino regrata.

Modro je zdravo

V tujini je moč dobiti pripravke, ki vsebujejo izvlečke iz borovničevih plodov. Vsebujejo flavonoide, zlasti antocianine, ki so vzrok za modro barvo borovničevih plodov. Antocianini so odlični antioksidanti. Izdelke z izvlečki iz borovničevih plodov uporabljajo za zdravljenje poškodovanih in krhkih kapilar ter poškodovanih žilnih sten, ki so posledica povečanega krvnega tlaka, ateroskleroze in sladkorne bolezni. S pomočjo poskusov ‘v epruveti’ so ugotovili, da učinkovine v teh izvlečkih lovijo proste radikale, preprečujejo zlepljanje krvnih ploščic in strjevanje krvi, preprečujejo razgradnjo vezivnega tkiva v žilni steni in okolnem tkivu ter delujejo blago spazmolitično na gladke mišice v žilni steni. Takšne učinke imenujemo tudi vazoprotektivne.

Borovnice

Prigrizek za oči

Med pomembnejše raziskave sodi tista, v kateri so ugotavljali učinke izvlečka iz borovničevih plodov na retinopatijo, ki nastane kot posledica sladkorne bolezni ali povečanega krvnega tlaka. Retinopatija je poškodba mrežnice in nastane zaradi sprememb v krvnih žilicah v mrežnici. Njihova prepustnost se poveča, pojavijo se izbočenja žilne stene ali mikro anevrizme, prihaja do edemov oziroma mikro oteklin v mrežnici. Raziskovali so tudi vpliv izvlečkov na sivo mreno in krčne žile.
V zvezi z retinopatijo so izvedli dve raziskavi in uporabili izvleček s 25 odstotki antocianidinov, ki ga izdelujejo v Italiji. V obeh raziskavah so ugotovili izboljšanje pri blagih oblikah retinopatije. Učinek so primerjali s placebom in na osnovi natančnega okulističnega pregleda ugotovili izboljšanje pri skupini, ki je jemala izvleček. Žal so obe raziskavi opravili z majhnim številom udeležencev.

Ugoden učinek so opazili tudi pri bolnikih s krčnimi žilami, vendar je žal tudi te ugotovitve potrebno dodatno potrditi. Še bolj zanimiv poskus so opravili z namenom, da bi ugotovili vpliv izvlečka iz borovničevih plodov na pupilarni refleks, to je na zoženje zenice pri osvetlitvi očesa. Izvleček so preizkusili pri ljudeh, ki so na delovnih mestih izpostavljeni močni svetlobi, ko le-ta neugodno vpliva na pupilarni refleks. Avtorji raziskave sicer trdijo, da naj bi izvleček izboljšal občutljivost za svetlobo in kapilarni pretok v očesu, pupilarni refleks pa je bil v primerjavi s kontrolno skupino, ki je prejemala placebo, le rahlo boljši. Pri uporabi izvlečka niso zasledili neželenih učinkov, razen prebavnih motenj v nekaj primerih. Opisane raziskave deloma potrjujejo tradicionalno uporabo borovničevih plodov ‘za boljši vid’, vsekakor pa bo trditve potrebno še dodatno preveriti.

Preverjeni učinki

 • bogat vir antioksidantov
 • posušene so dobre proti driski
 • ugoden učinek na kapilare

Manj preverjeno

 • vpliv izvlečkov na zdravljenje retinopatije
 • vpliv na zdravljenje krčnih žil
 • boljši kapilarni pretok v očesu
Gozdne borovnice

Nekaj nasvetov pri izbiri borovnic

 • Ko se odločite za nakup v trgovini morate biti pozorni na njihov videz: jagode naj bodo suhe, lepo obarvane in čvrste.
 • Bolj kot je plod temen, večji so njegovi zdravilni učinki
 • Priporočamo, da letno zamrznete določeno količino, saj vam pozimi pridejo še kako prav.
 • Naredite domači borovničev liker: plodove zmešajte s sladkorjem in napolnite v steklene kozarce. Zmes postavite na sonce in »voila« – pridobili ste odlično osnovo za liker.

Skratka, privoščite svojemu telesu in organizmu malo razvajanja ob enem pa poskrbite tudi za vaše zdravje. Privoščite si borovnice!

Kje nabirati borovnice?

Borovnice najbolje rastejo in uspevajo na sončni legi gozdov, v kisli zemlji, ki je bogata s humusom. Imajo razmeroma plitev koreninski sistem z gostim spletom drobnih koreninic, zato potrebujejo dovolj vlage. Če sami ne veste, kje nabirati borovnice, se je najbolje prej pozanimati pri nekom, ki pozna kakšen kotiček v gozdu za nabiranje borovnic.

Seveda pa ne pozabite na zaščito pred klopi.

A. J., dr. Aleš Mlinarič, mag. farmacije

.

NAJNOVEJŠE