Je pridobivanje kilogramov po menopavzi zares neizbežno?

Pogosto slišimo, da je menopavza skorajda neizbežno povezana s pridobivanjem kilogramov.

5 vrst zelenjave, pri katerih je toplotna obdelava koristna

Katere so tiste vrste zelenjave, ki jih sicer lahko uživamo tudi presne, vendar je praviloma precej bolje, če jih pred zaužitjem toplotno obdelamo?

Razrešena velika uganka, povezana s parkinsonovo boleznijo

Znanstvenikom je uspelo najti odgovor na pomembno vprašanje, povezano s parkinsonovo boleznijo.

Revija Bodi eko, Julij-Avgust 2022

Kaj je lepšega v vročih poletnih dneh, kot to, da se lahko uležemo v senco in v roke vzamemo odlično revijo s koristnimi nasveti in recepti?

Nič več opičjih koz?

Sama bolezen se sicer žal ne poslavlja, toda vse kaže, da se bo kmalu poslovilo njeno trenutno ime.

Pritisnite na to točko … in zaspali boste prej kot v 2 minutah

Ali zvečer pogosto težko zaspite? Gre za težavo, ki je vse prej kot redka. Pogost krivec za nespečnost je stres, vendar je lahko povezana...

Znanstveniki zaobrnili gensko mutacijo, povezano z avtizmom

Znanstvenikom, ki se ukvarjajo z iskanjem rešitve za avtizem, je uspel pomemben preboj.

7 dragocenih lekcij, povezanih s težkimi preizkušnjami

Težke preizkušnje so v življenju praktično neizogibne. Vendar se lahko tudi iz situacij, ki se zdijo na prvi pogled izključno negativne, naučimo ogromno.
Zdravje & prehranaBorovnice proti driski

Borovnice proti driski

MORDA VAS ZANIMA

Poletje je čas dopustov, počitnic in krajših ali daljših popotovanj, kjer se nam pogosto zgodijo prebavne težave, ponavadi v obliki akutne driske. Poleg aktivnega oglja si lahko na poti pomagamo tudi s pripravki iz zdravilnih rastlin. Ena od njih je borovnica. Akutna driska običajno traja tri do štiri dni, pogosto je povezana z bakterijsko okužbo. Kronična diareja pa traja dolgo (dalj kot štiri tedne) in je pogosto posledica kronične bolezni (Chronova bolezen, ulcerozni kolitis). Zdravilne rastline imajo pomembno vlogo pri zdravljenju akutne in kratkotrajne diareje.

- Oglas -

 

Posušene borovniceNajpogosteje uporabljamo zdravilne rastline, ki vsebujejo čreslovine. Za te snovi je značilno, da obarjajo beljakovine. Ko jih nanesemo na sluznico, se čreslovine vežejo s površinskimi proteini v tanko plast, ki naj bi preprečevala draženje živčnih končičev v črevesni steni in tudi preprečevala absorpcijo toksinov iz črevesa v kri. Domneva je verjetna, ni pa še nedvoumno potrjena. Seveda vse čreslovine niso primerne, saj nekatere lahko neugodno delujejo na sluznico zgornjih prebavil in povzročijo bruhanje.

Naslednja pomembna zadeva je, da mora biti čreslovina odporna na učinek želodčnega soka. Zato uporaba izvlečkov oziroma poparkov iz hrastove skorje, ene najbolj znanih čreslovinskih drog, ni primerna. Čreslovine iz hrastove skorje močno dražijo sluznico želodca, poleg tega pa jih želodčna kislina razgradi in ni popolnoma jasno, če produkti razgradnje delujejo v debelem črevesu. V manjših količinah pa jo še vedno dodajajo zdravilnim čajem proti driski.

Za lajšanje driske uporabljamo zdravilne rastline, ki vsebujejo katehinske čreslovine. Takšne rastline in njihove odmerke navajamo v preglednici. Za uporabo pri otrocih so primerni zlasti plodovi borovnic, ki jih enostavno žvečimo in so lahko v vsaki potovalni lekarni.

- Oglas -

Preberite tudi: Borovnice – slastni in zdravi sadeži iz gozda

Zeleni čaj

Učinkovine:
5 – 20 % čreslovin
2 – 5 % kofeina
1 % eteričnega olja (črni čaj)

Odmerek:
3 – 10 g

Opomba:
Pripravimo poparek, drogo namakamo vsaj 10 minut, da postane poparek.

Plodovi borovnice

Učinkovine:
5 – 10 % čreslovin

Odmerek:
20 – 60 g

Opomba:
Učinkoviti so suhi plodovi.

Korenina srčne moči

- Oglas -

Učinkovine:
15 – 20 % čreslovin

Odmerek:
2 – 6 g posušene korenine

Opomba:
Pripravimo poparek.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×