0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaBorovnice proti driski: Naravno zdravilo za prebavne težave

Borovnice proti driski: Naravno zdravilo za prebavne težave

MORDA VAS ZANIMA

Borovnice so že dolgo znane po svojih številnih zdravstvenih koristih. Poleg tega, da so okusne in hranljive, imajo borovnice tudi številne zdravilne lastnosti, ki jih lahko uporabimo za lajšanje različnih zdravstvenih težav. Ena izmed teh je njihova sposobnost, da pomagajo pri obvladovanju driske.

- Oglas -

Kako borovnice pomagajo pri driski?

Borovnice so bogate s številnimi hranilnimi snovmi, ki so koristne za naše zdravje, pri obvladovanju driske pa so ključne nekatere specifične sestavine, ki jih najdemo v borovnicah.

1. Tanini

Borovnice vsebujejo visoke ravni taninov, ki so naravne spojine z adstringentnimi lastnostmi. Tanini pomagajo stisniti in posušiti tkiva v črevesju, kar lahko zmanjša vnetje in prepreči prekomerno izločanje tekočine. To pomaga utrditi blato in zmanjša pogostost odvajanja.

2. Pektin

Pektin je vrsta topnih vlaknin, ki jih najdemo v borovnicah. Pomaga absorbirati odvečno vodo v črevesju, kar pripomore k utrditvi blata. Poleg tega pektin deluje kot prebiotik, ki spodbuja rast koristnih bakterij v črevesju, kar lahko izboljša prebavo in zmanjša simptome driske.

- Oglas -

3. Antioksidanti

Borovnice so bogate z antioksidanti, zlasti antocianini, ki dajejo borovnicam njihovo značilno modro barvo. Antioksidanti pomagajo zaščititi celice pred poškodbami prostih radikalov in zmanjšujejo vnetje v prebavnem traktu. To lahko pomaga pomiriti razdraženo črevesje in olajša simptome driske.

4. Vitamini in minerali

Borovnice vsebujejo vitamine, kot so vitamin C, vitamin K in vitamin A, ter minerale, kot sta kalij in magnezij. Ti hranilni elementi podpirajo splošno zdravje prebavnega sistema in pomagajo pri okrevanju po epizodah driske.

Prva pomoč pri driski na dopustu

Poletje je čas dopustov, počitnic in krajših ali daljših popotovanj, kjer se nam pogosto zgodijo prebavne težave, ponavadi v obliki akutne driske. Poleg aktivnega oglja si lahko na poti pomagamo tudi s pripravki iz zdravilnih rastlin. Ena od njih je borovnica. Akutna driska običajno traja tri do štiri dni, pogosto je povezana z bakterijsko okužbo. Kronična diareja pa traja dolgo (dalj kot štiri tedne) in je pogosto posledica kronične bolezni (Chronova bolezen, ulcerozni kolitis). Zdravilne rastline imajo pomembno vlogo pri zdravljenju akutne in kratkotrajne diareje.

Naravna pomoč

Najpogosteje uporabljamo zdravilne rastline, ki vsebujejo čreslovine. Za te snovi je značilno, da obarjajo beljakovine. Ko jih nanesemo na sluznico, se čreslovine vežejo s površinskimi proteini v tanko plast, ki naj bi preprečevala draženje živčnih končičev v črevesni steni in tudi preprečevala absorpcijo toksinov iz črevesa v kri. Domneva je verjetna, ni pa še nedvoumno potrjena. Seveda vse čreslovine niso primerne, saj nekatere lahko neugodno delujejo na sluznico zgornjih prebavil in povzročijo bruhanje.

Naslednja pomembna zadeva je, da mora biti čreslovina odporna na učinek želodčnega soka. Zato uporaba izvlečkov oziroma poparkov iz hrastove skorje, ene najbolj znanih čreslovinskih drog, ni primerna. Čreslovine iz hrastove skorje močno dražijo sluznico želodca, poleg tega pa jih želodčna kislina razgradi in ni popolnoma jasno, če produkti razgradnje delujejo v debelem črevesu. V manjših količinah pa jo še vedno dodajajo zdravilnim čajem proti driski.

- Oglas -

Za lajšanje driske uporabljamo zdravilne rastline, ki vsebujejo katehinske čreslovine. Takšne rastline in njihove odmerke navajamo v preglednici. Za uporabo pri otrocih so primerni zlasti plodovi borovnic, ki jih enostavno žvečimo in so lahko v vsaki potovalni lekarni.

Posušene borovnice

Preberite tudi: Borovnice – slastni in zdravi sadeži iz gozda

Zeleni čaj

Učinkovine:
5 – 20 % čreslovin
2 – 5 % kofeina
1 % eteričnega olja (črni čaj)

Odmerek:
3 – 10 g

Opomba:
Pripravimo poparek, drogo namakamo vsaj 10 minut, da postane poparek.

Plodovi borovnice

Učinkovine:
5 – 10 % čreslovin

Odmerek:
20 – 60 g

Opomba:
Učinkoviti so suhi plodovi.

Korenina srčne moči

Učinkovine:
15 – 20 % čreslovin

Odmerek:
2 – 6 g posušene korenine

Opomba:
Pripravimo poparek.

Drugi nasveti za obvladovanje driske

Poleg vključitve borovnic v prehrano, lahko naslednji nasveti pomagajo pri obvladovanju driske:

  • Hidracija: Pijte veliko tekočin, da preprečite dehidracijo. Voda, zeliščni čaji in elektrolitske raztopine so dobre izbire.
  • Nežna prehrana: Izberite lahko prebavljiva živila, kot so banane, riž, jabolčna omaka in toast (prehrana BRAT), ki pomagajo utrditi blato.
  • Izogibajte se: Izogibajte se mastnim, začinjenim ali sladkim živilom, ki lahko dražijo črevesje.
  • Počitek: Poskrbite za dovolj počitka, da omogočite telesu, da si opomore.
.

NAJNOVEJŠE