Zdravje & prehranaBorovnice proti driski

Borovnice proti driski

MORDA VAS ZANIMA

Poletje je čas dopustov, počitnic in krajših ali daljših popotovanj, kjer se nam pogosto zgodijo prebavne težave, ponavadi v obliki akutne driske. Poleg aktivnega oglja si lahko na poti pomagamo tudi s pripravki iz zdravilnih rastlin. Ena od njih je borovnica. Akutna driska običajno traja tri do štiri dni, pogosto je povezana z bakterijsko okužbo. Kronična diareja pa traja dolgo (dalj kot štiri tedne) in je pogosto posledica kronične bolezni (Chronova bolezen, ulcerozni kolitis). Zdravilne rastline imajo pomembno vlogo pri zdravljenju akutne in kratkotrajne diareje.

- Oglas -

 

Posušene borovniceNajpogosteje uporabljamo zdravilne rastline, ki vsebujejo čreslovine. Za te snovi je značilno, da obarjajo beljakovine. Ko jih nanesemo na sluznico, se čreslovine vežejo s površinskimi proteini v tanko plast, ki naj bi preprečevala draženje živčnih končičev v črevesni steni in tudi preprečevala absorpcijo toksinov iz črevesa v kri. Domneva je verjetna, ni pa še nedvoumno potrjena. Seveda vse čreslovine niso primerne, saj nekatere lahko neugodno delujejo na sluznico zgornjih prebavil in povzročijo bruhanje.

Naslednja pomembna zadeva je, da mora biti čreslovina odporna na učinek želodčnega soka. Zato uporaba izvlečkov oziroma poparkov iz hrastove skorje, ene najbolj znanih čreslovinskih drog, ni primerna. Čreslovine iz hrastove skorje močno dražijo sluznico želodca, poleg tega pa jih želodčna kislina razgradi in ni popolnoma jasno, če produkti razgradnje delujejo v debelem črevesu. V manjših količinah pa jo še vedno dodajajo zdravilnim čajem proti driski.

Za lajšanje driske uporabljamo zdravilne rastline, ki vsebujejo katehinske čreslovine. Takšne rastline in njihove odmerke navajamo v preglednici. Za uporabo pri otrocih so primerni zlasti plodovi borovnic, ki jih enostavno žvečimo in so lahko v vsaki potovalni lekarni.

- Oglas -

Preberite tudi: Borovnice – slastni in zdravi sadeži iz gozda

Zeleni čaj

Učinkovine:
5 – 20 % čreslovin
2 – 5 % kofeina
1 % eteričnega olja (črni čaj)

Odmerek:
3 – 10 g

Opomba:
Pripravimo poparek, drogo namakamo vsaj 10 minut, da postane poparek.

Plodovi borovnice

Učinkovine:
5 – 10 % čreslovin

Odmerek:
20 – 60 g

Opomba:
Učinkoviti so suhi plodovi.

Korenina srčne moči

- Oglas -

Učinkovine:
15 – 20 % čreslovin

Odmerek:
2 – 6 g posušene korenine

Opomba:
Pripravimo poparek.

NAJNOVEJŠE