DomovZdravje & prehranaBorovnice kot pomoč pri vnetni črevesni bolezni

Borovnice kot pomoč pri vnetni črevesni bolezni

Kronična vnetna črevesna bolezen je nadpomenka oziroma skupno poimenovanje za različne bolezni. Najbolj znani in obenem najbolj razširjeni težavi, ki spadata v to skupino, sta Crohnova bolezen in ulcerozni kolitis, ki sta pogosto povezana z izjemno neprijetnimi oziroma bolečimi simptomi. Spopadanje s kronično vnetno črevesno boleznijo je lahko tako zelo naporno. Zajema različne vidike, pri čemer je eden najpomembnejših vidikov zagotovo prehrana. Po eni strani lahko diagnoza prinese nemalo omejitev. Nujno je torej črtanje določenih živil z jedilnika, po drugi strani pa obstajajo tudi živila, ki so še posebej priporočljiva, saj lahko pomagajo pri ublažitvi simptomov. Večletna raziskava japonskih raziskovalcev je privedla do ugotovitve, da bi lahko pri spopadanju z vnetnimi črevesnimi boleznimi morda pomagalo tudi pogostejše uživanje borovnic …

- Oglas -

Za pozitivne učinke borovnic naj bi bil odgovoren predvsem pterostilben

Raziskovalci, zaposleni na tokijski naravoslovni univerzi, so posvetili več let preučevanju različnih fitokemikalij v rastlinah. Na podlagi teh raziskav je nastala študija, objavljena lani, v kateri je bila posebej izpostavljena ena izmed sestavin v borovnicah, in sicer v povezavi s potencialnimi koristmi, ki bi jih lahko imela za ljudi s kronično vnetno črevesno boleznijo. Gre za sestavino, imenovano pterostilben, ki sicer ni snov, ki bi bila odkrita na novo, vendar pa se do zdaj raziskovalci še niso osredotočili na potencialne vplive te sestavine na zaviranje čezmerno delujočega imunskega sistema. Prav tovrstni učinki so bili namreč v ospredju zanimanja tokijskih raziskovalcev.

Zanimanje za pterostilben posledica podobnosti resveratrolu

Pterostilben je snov, ki je v določenih ozirih podobna resveratrolu – precej dobro poznanemu in raziskanemu antioksidantu, ki ga lahko v večjih količinah najdemo predvsem v grozdju oziroma vinu. Prav resveratrol, ki spada med t. i. polifenole, je tako glavni razlog, zaradi katerega se govori o določenih koristih, povezanih z zmernim (!) uživanjem rdečega vina. Ker so bile v preteklosti izvedene raziskave, katerih izsledki so napeljevali k temu, da naj bi bil resveratrol koristen za spreminjanje imunskega odziva in za blažitev vnetja pri ulceroznem kolitisu, torej eni izmed najbolj tipičnih oblik kronične vnetne črevesne bolezni, je japonske raziskovalce zanimalo, ali je mogoče podobne učinke opaziti tudi pri drugih snoveh, ki so strukturno podobne resveratrolu.

Raziskava sicer ni bila zamejena le na pterostilben, ampak so bile analizirane tudi mnoge druge snovi. Izkazalo pa se je, da je lahko pri blaženju vnetij še posebej učinkovit prav pterostilben, kar naj bi bilo povezane z vplivom te snovi na imunski sistem. Pterostilben naj bi namreč pomagal zmanjšati neustrezen imunski odziv, ki je značilen za kronične vnetne črevesne bolezni.

- Oglas -

Borovnice so tudi nasploh zelo zdravo živilo in odličen vir antioksidantov

Količina pterostilbena, ki je naravno prisotna v borovnicah, sama po sebi seveda ne bo zadostovala za to, da bi postali simptomi kroničnih črevesnih vnetij bolj znosni oziroma lažje obvladljivi. Vendar pa šteje vsak košček v mozaiku. Eden takšnih koščkov je lahko prav pogostejše uživanje borovnic, ki so eden najboljših naravnih virov pterostilbena. Seveda pa uživanje borovnic – oziroma pripravkov iz borovnic, če uživanje svežega sadja ni možno oziroma če obstaja nevarnost, da bi lahko s tem prispevali k poslabšanju simptomov –  ni priporočljivo zgolj za ljudi z eno izmed kroničnih vnetnih črevesnih bolezni.

Borovnice so tudi nasploh zelo zdrave, saj gre za odličen vir antioksidantov, ki pomagajo ščititi naš organizem pred številnimi resnimi obolenji in prezgodnjim staranjem, saj zavirajo delovanje škodljivih prostih radikalov, ki bi lahko sicer povzročili ogromno škode v telesu.

Preberite še: Celiakija in kronična vnetna črevesna bolezen – kakšna je povezava med njima?

Karmen Jordan
Karmen Jordan
Karmen Jordan je naša dolgoletna sodelavka, novinarka, literarna komparativistka, slovenistka in kritičarka/recezentka. Je veganska in avtorica številnih člankov in receptov. Njena področja so zdrav življenjski slog ter nasveti za zdravje.

NAJNOVEJŠE