Zdravje & prehrana5 nasvetov za kuhanje stročnic

5 nasvetov za kuhanje stročnic

MORDA VAS ZANIMA

Stročnice so ena najbolj podcenjenih skupin živil. Mnogi jih na jedilnik uvrščajo zgolj občasno oziroma izjemno redko. To je pogosto povezano s prepričanjem, da stročnice niso najbolj okusne. Vendar pa težava običajno ne tiči v samih stročnicah, ampak predvsem v tem, da jih večina ljudi ne zna skuhati tako, da bi iz njih izvabili čim več okusa. Če boste usvojili nekaj osnovnih trikov, se bo vaš pogled na stročnice zagotovo močno spremenil. Vaš jedilnik bo tako obogaten s pomembno skupino živil, ki vsebujejo ogromno koristnih hranil, hkrati pa so stročnice tudi zelo nasitne in cenovno dostopne.

1. Kadar je mogoče, izberite suhe stročnice namesto tistih iz pločevinke

- Oglas -

Konzervirane, že kuhane stročnice so sicer lahko v trenutkih, ko nam primanjkuje časa, izjemno praktične. A kadar je le mogoče, se raje odločite za nakup suhih stročnic, ki jih nato skuhajte sami. Končni rezultat bo tako precej okusnejši. Postopek kuhanja namreč močno vpliva na okus, hkrati pa seveda tudi na teksturo stročnic. Če ste doslej večinoma uživali stročnice iz pločevinke, je čas, da jih začnete pogosteje kuhati tudi sami.

2. Eksperimentirajte z različnimi manj znanimi vrstami

Tudi pri tistih, ki stročnice uživajo relativno pogosto, je nabor večinoma precej omejen. Običajno to pomeni nekaj različnih sort fižola in leče ter čičeriko in grah, nato pa se seznam počasi konča. Tako lahko začnete dojemati stročnice kot precej enolično živilo, zato jih neradi vključujete v obroke. Če se prepoznate v tem opisu, vam vsekakor priporočamo, da razširite nabor različnih vrst in sort. To je hkrati še razlog več, zakaj se ni smiselno omejevati zgolj na stročnice iz pločevinke – čeprav tudi ponudba suhih vrst in sort v naših trgovinah ni tako pestra, kot bi lahko bila, je vendarle bistveno bolj raznolika od ponudbe konzerviranih stročnic.

3. Ne pozabite na namakanje

Razlog, zakaj se nekateri izogibajo uporabi (suhih) stročnic, je nemalokrat povezan s tem, da lahko kuhanje vzame kar precej časa. Vendar pa lahko ta čas občutno skrajšate, če poskrbite za to, da izbrane stročnice predhodno namočite. Namakanje naj traja vsaj nekaj ur, najbolje pa čez noč. Pri tem obstaja tudi nekaj izjem, kamor spada predvsem leča, ki je praviloma ni treba namakati, saj se tudi brez tega koraka skuha zelo hitro.

4. Vodi za kuhanje dodajte različne začimbe

Morda se vam zdi škoda, da bi vodi, v kateri se kuhajo stročnice, dodajali veliko začimb, saj to vodo običajno zavržete. Vendar pa bodo stročnice precej okusnejše, če se bodo lahko že med kuhanjem navzele okusa različnih začimb oziroma dodatkov. Začimb sicer ni treba dodati takoj na začetku, saj je priporočljivo, da sredi kuhanja vodo odlijemo in jo zamenjamo s svežo. S tem se namreč zmanjša možnost za neprijetno napenjanje oziroma za vetrove. Tako vam svetujemo, da začimbe dodate, ko ste zamenjali vodo, torej približno na polovici kuhanja.

5. Ko so stročnice kuhane, jih čim hitreje ohladite

- Oglas -

Še eden izmed možnih razlogov, zaradi katerih stročnic morda ne uživate oziroma kuhate pretirano radi, je lahko to, da vas moti, da zrna vedno razpadejo. A na srečo se je mogoče tudi temu precej elegantno izogniti. Ko so stročnice mehke oziroma kuhane, vendar obenem dovolj čvrste, da ne razpadajo, lonec čim prej odstranite s štedilnika in odlijte vodo (če ste uporabili začimbe, vodo prihranite za kuhanje juh, enolončnic ipd.). Nato izperite stročnice pod hladno vodo. To bo preprečilo razpadanje oziroma zdrizasto teksturo, ki zagotovo ni nekaj, kar želimo videti na svojem krožniku. Navsezadnje jemo tudi z očmi – oziroma celo »najprej« z očmi – zato je videz hrane zagotovo zelo pomemben.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×