Blaž Švab: Peti je treba tudi o odnosu do dežele, v kateri živiš

Blaž Švab, ki je z nastopanjem povezan že od mladih let, je skozi svoje delo dozorel in vlogi pevca dodal tudi mnoge druge kvalitete, zaradi katerih je priljubljen tako pri mlajših kot starejših generacijah.

Vpliv kemikalij na delovnem mestu na plodnost

V zadnjih desetletjih se v strokovni in laični javnosti vse več govori o številnih primerih neplodnosti, ki prizadene pare v reproduktivni dobi.

Ateroskleroza precej razširjena med odraslimi

Ateroskleroza je izjemno razširjena težava pri odraslih – tudi pri tistih brez diagnosticirane srčne bolezni oziroma očitnih simptomov.

Psihobiotiki – probiotiki, ki so še posebej koristni za možgane in duševno zdravje

Psihobiotiki so probiotiki, ki imajo še posebej pozitiven vpliv na naše možgane oziroma kognitivne sposobnosti.

Damjana Bakarič: Premagati tesnobo?! Ni lahko, vendar se da!

Damjana Bakarič o tem, kako preživeti in živeti po izkušnji, ki je ne bi privoščili niti najhujšim sovražnikom.

Ana Praznik: Bodite prijazni do drugih, in drugi bodo prijazni do vas

Z Ano Praznik, voditeljico oddaje Delovna akcija, sva se pogovarjali med snemanjem oddaje, kjer so prenavljali stanovanje družine v stiski.

Sindrom Petra Pana: ko oseba nikoli zares ne odraste …

Ali ste že slišali za »sindrom Petra Pana«? Čeprav ne gre za uradno diagnozo, je to težava, s katero se spopada vedno več ljudi.

Vlažilnik zraka v spalnici – da ali ne?

Vlažilnik zraka v spalnici se zdi tako odlična rešitev, toda če se odločite za nakup, morate upoštevati nekaj pomembnih napotkov.
Zdravje & prehranaMeniški sadež – vedno bolj priljubljen nadomestek sladkorja

Meniški sadež – vedno bolj priljubljen nadomestek sladkorja

MORDA VAS ZANIMA

Meniški sadež je plod rastline, katere znanstveno ime je Siraitia grosvenorii in ki uspeva predvsem v jugovzhodnih predelih Azije in postaja vedno bolj priljubljen kot nadomestek sladkorja. Danes poznamo najrazličnejše nadomestke sladkorja. Govorimo o t. i. brezkaloričnih oziroma nizkokaloričnih sladilih, ki so lahko sintetična ali naravna, pridobljena neposredno iz rastlin. Eno najbolj znanih in priljubljenih naravnih sladil je zagotovo tisto, ki se pridobiva iz rastline, imenovane stevia. Vendar pa dobiva to sladilo tudi vedno več konkurence. V zadnjem času  smo tako denimo priča povečevanju zanimanja za sladilo, pridobljeno iz meniškega sadeža …

Razlog za sladek okus predvsem mogrosidi v sadežu

- Oglas -

Meniški sadež je majhen, okrogel, meloni podoben sadež, ki vsebuje fruktozo in glukozo, podobno kot drugo sadje. Vendar pa obstaja po drugi strani tudi pomembna razlika v primerjavi z drugimi sadeži. Glavni razlog za sladkobo meniškega sadeža namreč nista fruktoza ali glukoza, ampak antioksidanti, imenovani mogrosidi …

Sladilo bistveno bolj sladko od sladkorja

Za pridobivanje sladila se najprej zberejo sokovi meniškega sadeža, ki se nato uporabijo za izdelavo koncentriranega praška, s katerim lahko sladimo različne jedi in napitke. Med tem procesom se iz soka izločijo zgolj mogrosidi, ne pa tudi glukoza in fruktoza. Tako dobimo sladilo, ki praktično nima energijske oziroma kalorične vrednosti. Podobno kot za druga sladila tudi za sladilo, pridobljeno iz meniškega sadeža, velja, da je precej bolj sladko od sladkorja, kar pomeni, da lahko za doseganje enakega učinka uporabimo precej manjšo količino kot pri sladkorju. Sladilo iz meniškega sadeža je približno od 150-krat do 250-krat bolj sladko v primerjavi s sladkorjem. Včasih je sicer pred prodajo »razredčeno«, posledično pa je nekoliko manj sladko.

Meniški sadež
Plod meniškega sadeža (foto: Wikimedia Commons)

Meniški sadež ima rahlo grenak priokus, ki se ga je treba navaditi

Tisti, ki nadomeščate sladkor z nizkokaloričnimi nadomestki, verjetno veste, da okus ni nikoli popolnoma identičen. To velja tudi za sladilo iz meniškega sadeža, ki ima rahlo grenek priokus, vendar pa je ta grenkoba precej bolj mila kot pri večini drugih sladil na tržišču. Tako se lahko postopoma praktično povsem navadite na uporabo tega sladila, posledično pa ne pogrešate več sladkorja.

Manj nevarnosti za prebavne težave kot pri sladkornih alkoholih

Eno glavnih vprašanj, povezanih z (novimi) sladili, pa je seveda to, kako zdrava so. Za zdaj na žalost še nimamo dovolj raziskav, povezanih z meniškim sadežem, da bi bilo mogoče podati dokončen sklep. Obstajajo sicer raziskave, katerih izsledki kažejo, da ima lahko meniški sadež protivneten vpliv. Hkrati pa je seveda jasno, da za razliko od sladkorja ne vpliva na nihanja glukoze v krvi. Pomembna prednost v primerjavi s t. i. sladkornimi alkoholi, kamor na primer uvrščamo eritritol, je, da vsaj za zdaj še ni bilo zaznano, da bi lahko sladilo iz meniškega sadeža negativno vplivalo na prebavo. Ena izmed možnih posledic čezmernega uživanja sladkornih alkoholov je namreč lahko diareja.

Večje količine nadomestkov sladkorja niso najboljša izbira za hujšanje

- Oglas -

Zdi se torej, da je sladilo iz meniškega sadeža precej varno, vendar pa bodo potrebne dodatne raziskave. Ob tem je sicer smiselno opozoriti, da nadomeščanje sladkorja z večjimi količinami brezkaloričnih nadomestkov praviloma ni najboljša rešitev za tiste, ki poskušate shujšati. Zaradi sladkega okusa namreč telo pričakuje kalorije, ker je »prevarano«, pa se lahko nato pojavijo hudi napadi lakote, ki povečujejo nevarnost za prenajedanje. Hkrati pa morate upoštevati, da spada meniški sadež v isto družino kot na primer buče ali melone. Tako obstaja pri tistih, ki so alergični na tovrstne sadeže, obenem tudi možnost za alergijsko reakcijo v primeru uporabe sladila iz izvlečkov meniškega sadeža.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×