[prijava_mob]
[prijava]
0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Vrt & VrtnarjenjeVrtni ognjič, žametovka in kapucinka kot varuhinje vrta

Vrtni ognjič, žametovka in kapucinka kot varuhinje vrta

MORDA VAS ZANIMA

Vse vrtnine in tudi druge rastline so tako ali drugače ogrožene s strani škodljivcev in povzročiteljev bolezni. Da pa se pred njimi ubranimo in pridelamo zdravo zelenjavo in sadje na povsem ekološki ali biodinamični način potrebujemo tudi malo pomoči. Zato so vrtni ognjič, žametovka in kapucinka nepogrešljive na našem vrtu.

- Oglas -

Vrtni ognjič in kapucinka smrdita polžem in jih tako odganjata. Korenine žametovke izločajo v vodi topljivo snov, ki je strupena za zajedavske vrste gob v zemlji in ogorčice, ki napadejo korenine paradižnika, krompirja in vrtnic. Vrtni ognjič deluje zdravilno na tla. Žametovka odganja tudi uši in koloradskega hrošča. Vrtni ognjič in žametovka ugodno vplivata na vso zelenjavo in sadje in sta zato tako imenovana dobra soseda. Vrtni ognjič in žametovka zmanjšujeta pojav ogorčic in polžev na jagodah in krompirju. Vrtni ognjič odganja mrčes. Kapucinka drevesa ščiti pred ušmi.

Ognjič

Vrtni ognjič

Poznamo ga kot zdravilno rastlino, ki jo uporabljamo za pripravo raznih krem, mazil in čajev. Ta enoletnica raste skoraj na vseh vrstah tal. Najbolj pa uspeva na bogatih, srednje težkih tleh in sončnih legah. V marcu ga lahko sejemo v setvene platoje ali v tople grede in nato presadimo na prosto v aprilu, ko je dovolj toplo. Na prosto ga sejemo od aprila naprej. Seme kali 12 do 16 dni.  Rastlina zraste do 40cm visoko, njeni cvetovi so oranžni ali rumeni. Da nam bo dlje časa cvetela, sproti odstranjujemo posušene liste, pri tem pa pazimo, da se ne bomo zmotili in odtrgali še svež cvet. Kaj takega se nam kaj hitro lahko zgodi, saj se cvetovi ob mraku zaprejo in zjutraj nazaj odprejo. Vrtni ognjič lepo popestri naš vrt in cveti vse do pozne jeseni.

Žametovka

Žametovka

Je enoletna nizka cvetlica, ki zraste do 20 cm visoko. V marcu jo lahko sejemo v setvene platoje ali v tople grede in jih nato v aprilu presadimo na prosto. Na prosto jo sejemo od aprila do maja. Za rast ji ugajajo sončne lege, glede tal pa ni zahtevna, v slabši zemlji praviloma celo boljše cveti. Seme vzkali v 7 do 14 dneh. S cvetenjem pa nam bo krasila naš vrt vse do pozne jeseni. Sproti je potrebno odstranjevati odcvetele cvetove, nekaj pa jih le pustimo, da bo seme dozorelo. Ko je seme suho, ga poberemo in shranimo v vrečke iz blaga do naslednjega leta.

Kapucinka

Kapucinka

Na prosto jo sejemo od aprila naprej. Seme kali 14 do 20 dni. Cvetlica nam v višino zraste 30 cm, v širino pa tudi 2 metra in več ob ugodnih pogojih. Cveteti začne nekje junija ter nam s svojimi rumenimi, rdečimi, oranžnimi, rumenkasto belimi cvetovi krasi vrt, gredice in zasaditve še celo jesen do prve slane. Najbolj ji ugajajo sončne lege, na polsenčnih sicer tudi uspeva vendar slabše cveti. Praviloma, če jo sejemo na gredice in se rastlina ukorenini ne potrebuje zalivanja razen izjemoma ob daljšem sušnem obdobju. Poleg velike okrasne vrednosti lahko mlade liste in cvetove uporabimo za dišavno zelišče ter za osvežujoče solate. Vsebuje namreč veliko vitamina C in različne minerale. Redno ji odstranjujemo odcvetele cvetove, saj tako podaljšujemo cvetenje. Nekaj cvetov pa pustimo, da seme dozori, majhne kot grah velika semena poberemo in na zraku v polsenci dosušimo in shranimo do naslednjega leta.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji. Podrobne informacije in nastavitve: nastavitve .
V redu
Več ×
×