DomovStrokovnjakiDamjana Benec, vrtKako zasejati piro na njivi?

Kako zasejati piro na njivi?

V letoลกnjem letu nameravam na manjลกi njivi (pribliลพno 10 arov) zasejati piro. Ker je to kultura, s katero se letos sooฤam prviฤ, vas prosim, da mi lahko napiลกete kaj veฤ o njeni pridelavi.
Bojan iz okolice Postojne

Pira na njivi

Pira je nezahtevna za pridelovanje in dobro uspeva tudi ob ekstenzivnih pogojih za pridelovanje. Za piro je znaฤilno, da ni obฤutljiva na ostre zime, tako da lahko mlad posevek prenese temperature tudi do โ€’20 หšC. Zrnje ima tudi veliko energijo kaljivosti, tako da lahko kali tudi pod snegom, zaradi ฤesar piro lahko sejemo tudi pozno. Ni zahtevna glede tal. Posevek pa ni obฤutljiv niti za suลกo, kakor tudi ne za veฤje koliฤine padavin. Navadno pa piro sejemo med 15. oktobrom in 15. novembrom.

Priporoฤamo, da v kolobarju pira sledi metuljnicam (npr. detelji), saj nam tako pri predsetveni pripravi tal ni potrebno gnojiti z duลกikom. Lahko pa jo sejemo tudi za okopavinami (krompir) in ลพiti. V tem primeru priporoฤamo, da pred setvijo pognojite njivo npr. s kompostom. Piro sejemo povprek (ali z ลพitno sejalnico, in sicer od 160 pa do 250 kg semena na hektar), za vaลกo povrลกino od 16 do 25 kg. Globina setve pa naj bo od 3 do 6 cm (v vaลกem primeru semena dobro zadelajte v zemljo s pomoฤjo grabelj). Samega posevka pa spomladi ni potrebno dognojevati.

Pira se dobro razraลกฤa, zato prepreฤi rast plevelov. Sam posevek pa tudi druge bolezni in ลกkodljivci le redko napadejo. Zaradi teh lastnosti je pira ลกe kako dobrodoลกla v ekoloลกkem kmetovanju.

Piro boste ลพeli ob koncu julija, vendar jo morate poลพeti, preden nastopi polna zrelost. Pridelek se giblje med 2,5 in4 t zrnja na hektar.
Znaฤilnost pire so tudi trde, svetlikajoฤe se krovne pleve, ki obdajajo klaske. Te pleve lahko predstavljajo kar polovico vsega pridelka. Tudi po ลพetvi zrnje ostane v plevi in od njega ga loฤimo komaj tik pred uporabo.

Mogoฤe za konec ลกe nekaj besed o pirini moki. Le-ta nima take sposobnosti vzhajanja kakor pลกeniฤna moka, zaradi ฤesar bo kruh niลพji. Tudi okus pekovskih izdelkov bo svojevrsten. Ostajajo pa taki pekovski izdelki tudi dalj ฤasa uporabni in soฤni. Piro lahko uporabljamo tudi surovo, iz nje naredimo zdrob ali si pripravimo kavni nadomestek. Ne pozabimo pa tudi na to, da izdelke iz pirine moke lahko uลพivajo tudi ljudje, ki sicer pลกeniฤne moke ne prenesejo.

Imate tudi vi kakลกno vpraลกanje? Vpraลกajte naลกe strokovnjake.

Damjana Benec, univ. dipl. inลพ. agr.
Damjana Benec, univ. dipl. inลพ. agr.
Damjana Benec, univ. dipl. inลพ. agronomije, pozna odgovore na vsa vaลกa vpraลกanja, iz vrtnarjenja, kmetovanja, sadjarstva ali gozdarstva.

NAJNOVEJล E