V letoลกnjem letu nameravam na manjลกi njivi (pribliลพno 10 arov) zasejati piro. Ker je to kultura, s katero se letos sooฤam prviฤ, vas prosim, da mi lahko napiลกete kaj veฤ o njeni pridelavi.
Bojan iz okolice Postojne
Pira je nezahtevna za pridelovanje in dobro uspeva tudi ob ekstenzivnih pogojih za pridelovanje. Za piro je znaฤilno, da ni obฤutljiva na ostre zime, tako da lahko mlad posevek prenese temperature tudi do โ20 หC. Zrnje ima tudi veliko energijo kaljivosti, tako da lahko kali tudi pod snegom, zaradi ฤesar piro lahko sejemo tudi pozno. Ni zahtevna glede tal. Posevek pa ni obฤutljiv niti za suลกo, kakor tudi ne za veฤje koliฤine padavin. Navadno pa piro sejemo med 15. oktobrom in 15. novembrom.
Priporoฤamo, da v kolobarju pira sledi metuljnicam (npr. detelji), saj nam tako pri predsetveni pripravi tal ni potrebno gnojiti z duลกikom. Lahko pa jo sejemo tudi za okopavinami (krompir) in ลพiti. V tem primeru priporoฤamo, da pred setvijo pognojite njivo npr. s kompostom. Piro sejemo povprek (ali z ลพitno sejalnico, in sicer od 160 pa do 250 kg semena na hektar), za vaลกo povrลกino od 16 do 25 kg. Globina setve pa naj bo od 3 do 6 cm (v vaลกem primeru semena dobro zadelajte v zemljo s pomoฤjo grabelj). Samega posevka pa spomladi ni potrebno dognojevati.
Pira se dobro razraลกฤa, zato prepreฤi rast plevelov. Sam posevek pa tudi druge bolezni in ลกkodljivci le redko napadejo. Zaradi teh lastnosti je pira ลกe kako dobrodoลกla v ekoloลกkem kmetovanju.
Piro boste ลพeli ob koncu julija, vendar jo morate poลพeti, preden nastopi polna zrelost. Pridelek se giblje med 2,5 in4 t zrnja na hektar.
Znaฤilnost pire so tudi trde, svetlikajoฤe se krovne pleve, ki obdajajo klaske. Te pleve lahko predstavljajo kar polovico vsega pridelka. Tudi po ลพetvi zrnje ostane v plevi in od njega ga loฤimo komaj tik pred uporabo.
Mogoฤe za konec ลกe nekaj besed o pirini moki. Le-ta nima take sposobnosti vzhajanja kakor pลกeniฤna moka, zaradi ฤesar bo kruh niลพji. Tudi okus pekovskih izdelkov bo svojevrsten. Ostajajo pa taki pekovski izdelki tudi dalj ฤasa uporabni in soฤni. Piro lahko uporabljamo tudi surovo, iz nje naredimo zdrob ali si pripravimo kavni nadomestek. Ne pozabimo pa tudi na to, da izdelke iz pirine moke lahko uลพivajo tudi ljudje, ki sicer pลกeniฤne moke ne prenesejo.
Imate tudi vi kakลกno vpraลกanje? Vpraลกajte naลกe strokovnjake.