0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravilne rastlineIzganjalci glavobolov: Kaj pomaga proti glavobolu?

Izganjalci glavobolov: Kaj pomaga proti glavobolu?

MORDA VAS ZANIMA

Velikokrat se vprašamo, kaj pomaga pri glavobolu, še posebej, če nas le-ta pogosto obišče. Ali obstajajo naravna zdravila proti glavobolu?

- Oglas -

Zdravilne rastline, ki pomagajo pri glavobolu

Pri glavobolu je zeliščno zdravilo dobrodošlo blažilo. Nekatera zdravila iz narave, ki jih svetujejo kot pomoč pri glavobolu in migreni, so beli vratič, bela vrba in olje poprove mete. Ker pa to ni nujno le nedolžna težava, ki ščasoma mine, je še posebno ob hudih (nenadnih) ali pogostih glavobolih treba obiskati zdravnika.

Med glavoboli je najpogostejši tenzijski glavobol s topo bolečino in stiskajočim občutkom. Bolečina običajno ni tako huda, a traja tudi po ves dan. Dostikrat jo lahko olajšajo že zdravila iz domače lekarne. Pomaga tudi sprostitev.

Glavobol

- Oglas -

Kaj pa težje oblike glavobolov?

Pri migrenskih glavobolih je bolečina zelo huda in utripajoča. Praviloma jo spremljata slabost in bruhanje. Dejavnost bolečino še poslabša, zato zahteva počitek. Pri petini ljudi migreno napove tako imenovana avra (bleščeča svetloba in druge vidne, lahko tudi čutne in motorične motnje). Pri hudih oblikah migrene ustrezno zdravljenje predpiše zdravnik.

Nagnjenost do migrene je po vsej verjetnosti dedna, nekateri raziskovalci pa menijo, da je njeno pojavljanje povezano s pretokom krvi v možganih. Med najpogostejše zunanje sprožilce migrene sodijo nekatera živila, kot so na primer citrusi, sir, čokolada, kava, rdeče vino, ocvrte jedi in podobno. Sprožijo pa jo lahko tudi drugi vzroki, kot so slepeča svetloba, glasni zvoki, sprememba vremena, stres, utrujenost in hormonske spremembe. Napadi migrene se denimo pogosto pojavijo pred menstruacijo.

Najbolj boleči so glavoboli v rafalih, ki pa so redki in so pogostejši pri moških. Bolečina je huda, utripajoča, vrtajoča in pekoča, ter je najhujša v predelu očesa, pojavlja pa se na nekaj dni.

Med »zelenimi« blažilci glavobola so beli vratič, lubje bele vrbe in olje poprove mete. Če ste noseči ali dojite, jih lahko jemljete le po nasvetu zdravstvenega strokovnjaka. Tudi sicer je ob hujših glavobolih priporočljiv posvet pri zdravniku.

Beli vratič ob migreni

Beli vratič

- Oglas -

Beli vratič (Tanacetum parthenium) je verjetno najslavnejše zelišče za zdravljenje glavobola, ki je učinkovito zlasti pri migrenah. Če ga jemljete več mesecev, lahko zmanjša pogostost migrene in ublaži simptome, kot so bolečina, slabost in bruhanje. Skrajša tudi trajanje napadov.
Beli vratič lahko jemljete tako, da vsak dan pojeste dva lista in pol (pri obroku ali po njem) ali pa da uživate komercialni pripravek po navodilih proizvajalca. Traja lahko do štiri mesece, da se pokažejo učinki – če jemljete sveže liste, morda celo dlje.

Beli vratič včasih povzroči alergijske stranske učinke, najpogosteje ustne simptome, kot so čiri v ustih ali bolečine v jeziku. Ti simptomi pogosteje nastopajo pri ljudeh, ki žvečijo sveže liste (v primerjavi z jemanjem tablet ali kapsul). Belega vratiča ne jemljite, če dobite izpuščaje, ko se ga dotikate, ali pa ste alergični na druge rastline iz družine Asteraceae (na primer na cikorijo, krizanteme, sončnico in ehinacejo).

Vedeti moramo še to, da belega vratiča ne smemo jemati skupaj z antitrombotiki in antikoagulanti in ko imamo motnje v strjevanju krvi.

Zeliščni »aspirin«

Vrba

Lubje bele vrbe (Salix alba) vsebuje salicilate, sestavine, ki so podobne dejavnim sestavinam v aspirinu (acetilsalicilna kislina). Zato ga tradicionalno uporabljajo za ublažitev glavobolov vseh vrst, zlasti takšnih, ki jih spremlja povišana telesna temperatura. V manjši začetni raziskavi so lubje bele vrbe kombinirali z belim vratičem za preprečevanje migrene in ugotovili značilno izboljšanje pri pogostosti, moči in trajanju napadov.

Poparek pripravite iz enega do treh gramov posušenega lubja bele vrbe v skodelici vode. Lubje kuhajte pet do deset minut. Poparek pijte do trikrat na dan. Lahko pa jemljete tudi komercialne pripravke (kapsule, tinkturo) po navodilih proizvajalcev.

Preveliki odmerki lubja bele vrbe povzročajo slabost in drisko. Vrbovo lubje ni primerno za nosečnice ali doječe matere, otroke ali bolnike z astmo, želodčno razjedo, sladkorno boleznijo ali obolenji ledvic in jeter. Če ste alergični na salicilate (tudi na aspirin), ne jemljite lubja bele vrbe. Vedeti moramo še, da tanini v lubju bele vrbe lahko dražijo želodčno in črevesno sluznico.

Prva pomoč poprove mete

Poprova meta

Poprova meta (Mentha x piperita) lahko ublaži tenzijski glavobol. Nanašanje eteričnega olja poprove mete na čelo in senca naj bi bilo po nekaterih raziskavah celo učinkovitejše od nekaterih protibolečinskih zdravil. Učinek nastopi zelo hitro – značilno zmanjšanje moči glavobola je mogoče opaziti že 15 minut po nanosu olja.

Raztopino, ki vsebuje del olja poprove mete na devet delov alkohola (ali vode, če alkohola nimate), nanesite na čelo in senca vsakih 15 do 30 minut, potem ko se pojavijo simptomi glavobola. Pazite, da vam raztopina ne pride v oči.

Olje poprove mete morate pred uporabo vedno razredčiti. Ne smete ga uporabljati v bližini obraza otrok in dojenčkov (celo v razredčeni obliki ne). Uporaba eteričnega olja v bližini ust ali nosu je namreč uradno kontraindicirana pri otrocih do četrtega leta starosti, ker lahko izzove krče v grlu.

.

NAJNOVEJŠE