0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

StrokovnjakiAlja Dimic, prehranaNasvet za brezmesno prehrano

Nasvet za brezmesno prehrano

MORDA VAS ZANIMA

Pozdravljena gospa Alja, najprej bi vas rada pohvalila in vaše delo. Z velikim veseljem berem vaše prispevke v reviji Bodi eko. Rada bi vas prosila za en nasvet glede brezmesne prehrane. Pred kratkim sem izključila vso mesno prehrano (dve leti ne jem divjačine, svinjskega in govejega; jedla sem le še piščančje meso), ker se mi je enostavno upiralo. Sedaj pa bi vas rada prosila, da mi napišete, s čim naj nadomestim beljakovine. Sem pa velika zagovornica zdrave prehrane. Gojim si lastno zelenjavo na vrtu, ukvarjam se z zeliščarstvom, uporabljam naravno certificirano kozmetiko … Vsako jutro spijem sadni smoothie v ovsenem mleku, s chia semeni in konopljinimi, pred tem še zaužijem žličko konopljinega olja. Pojem ogromno zelenjave, tudi stročnic, spijem dosti prefiltrirane vode. Kruh si pečem sama (pirin ali pa rženi), delam si domače pirine polpete, pšenične, riževe, kvinojine, lečine … Je to dovolj, da si nadomestim beljakovine? Bi morala jemati še kakšne alge???
Upam, da se boste odzvali na moj elektronsko pošto in mojo prošnjo. Zelo bi bila hvaležna, če bi mi odpisali.

- Oglas -

Hvala lepa že vnaprej.
Lp, Mirjana

brezmesna prehrana

Draga gospa Mirjana,
naj vas najprej pohvalim, ker se tako zelo zavedate pomena zdravega in uravnoteženega prehranjevanja ter tako tudi živite.

- Oglas -

Dokazano je, da je za optimalno zdravje priporočljiva prehrana na rastlinski podlagi. Vse beljakovine (vse esencialne aminokisline, vitamine in rudnine, vse esencialne maščobe, torej vsa potrebna hranila) dobimo z uživanjem raznovrstne zelenjave, stročnic, žit, oreščkov in sadja. Tudi absorpcija hranil iz rastlinske prehrane je veliko boljša, saj so črevesne resice ob takšni prehrani prehodne in niso obremenjene s kislimi presnovki, ki nastajajo ob uživanju živalske hrane, saj ljudje nimamo encima urikaza, ki pomaga razkrajati živalske beljakovine in izločati sečno kislino.

Prav tako so včasih priporočali veliko višje vrednosti beljakovin, ki naj bi jih vsakodnevno zaužili, danes pa so se te vrednosti krepko znižale – 57g beljakovin na kilogram telesne teže, saj vemo, da je prav vsak tumor plod presežka beljakovin (in sladkorja), da presežki beljakovin povzročajo ledvične kamne, aterosklerotzo, vnetja, alergije …

Bogati viri rastlinskih beljakovin so stročnice, oreški, semena, jedilni kvasi, sladkovodne alge, jedilna konoplja in vsa zelena, predvsem listnata zelenjava in žita (izogibajte se glutenu).

Prijeten jesenski pozdrav,
Alja

.

NAJNOVEJŠE