Prepiri med partnerjema so lahko koristni

Prepiri so lahko koristni za okrepitev vezi med partnerjema – če seveda niso povezani z nespoštljivostjo in nasilnim obnašanjem.

Redno pitje kave je lahko koristno za vaše srce

Študija, ki je bila predstavljena na letošnjem kongresu Ameriškega združenja za kardiologijo, prinaša dobre novice za ljubitelje kave. Ne le da zmerno uživanje kave...

Kaj je krivo za slabost med vožnjo?

Nekateri ljudje imajo med vožnjo tako hude težave s slabostjo, da se ne morejo osredotočiti na nič drugega.

Ajurvedski nasveti za boljše duševno zdravje

Eden od glavnih ciljev ajurvedskih tehnik je vzpostavljanje ravnovesja med telesom, umom in dušo.

Začinite svoje zdravje s super začimbami

Začimbe in zelišča so zagotovo nekakšno superživilo. V njih so namreč skoncentrirane številne izjemno koristne snovi.

Rastline, ki ugodno vplivajo na centralni živčni sistem

V rastlinah najdemo veliko sestavin, ki delujejo na centralni živčni sistem in imajo pogosto pomirjevalni ali stimulativni učinek na naše telo.

Ali vas občasno preseneti nadpovprečno močna menstruacija?

Menstruacije so večinoma precej šibke, spremljajoči »simptomi« pa mili, občasno pa vas kljub temu preseneti zelo močna menstruacija.

Narava lahko poskrbi za bistveno manj zastrašujoče bolnišnice

Profesorica krajinske arhitekture se je posvetila vprašanju, kako narediti bolnišnice bolj prijazne za obiskovalce.
StrokovnjakiAlja Dimic, prehranaNasvet za brezmesno prehrano

Nasvet za brezmesno prehrano

MORDA VAS ZANIMA

Pozdravljena gospa Alja, najprej bi vas rada pohvalila in vaše delo. Z velikim veseljem berem vaše prispevke v reviji Bodi eko. Rada bi vas prosila za en nasvet glede brezmesne prehrane. Pred kratkim sem izključila vso mesno prehrano (dve leti ne jem divjačine, svinjskega in govejega; jedla sem le še piščančje meso), ker se mi je enostavno upiralo. Sedaj pa bi vas rada prosila, da mi napišete, s čim naj nadomestim beljakovine. Sem pa velika zagovornica zdrave prehrane. Gojim si lastno zelenjavo na vrtu, ukvarjam se z zeliščarstvom, uporabljam naravno certificirano kozmetiko … Vsako jutro spijem sadni smoothie v ovsenem mleku, s chia semeni in konopljinimi, pred tem še zaužijem žličko konopljinega olja. Pojem ogromno zelenjave, tudi stročnic, spijem dosti prefiltrirane vode. Kruh si pečem sama (pirin ali pa rženi), delam si domače pirine polpete, pšenične, riževe, kvinojine, lečine … Je to dovolj, da si nadomestim beljakovine? Bi morala jemati še kakšne alge???
Upam, da se boste odzvali na moj elektronsko pošto in mojo prošnjo. Zelo bi bila hvaležna, če bi mi odpisali.

- Oglas -

Hvala lepa že vnaprej.
Lp, Mirjana

brezmesna prehrana

Draga gospa Mirjana,
naj vas najprej pohvalim, ker se tako zelo zavedate pomena zdravega in uravnoteženega prehranjevanja ter tako tudi živite.

Dokazano je, da je za optimalno zdravje priporočljiva prehrana na rastlinski podlagi. Vse beljakovine (vse esencialne aminokisline, vitamine in rudnine, vse esencialne maščobe, torej vsa potrebna hranila) dobimo z uživanjem raznovrstne zelenjave, stročnic, žit, oreščkov in sadja. Tudi absorpcija hranil iz rastlinske prehrane je veliko boljša, saj so črevesne resice ob takšni prehrani prehodne in niso obremenjene s kislimi presnovki, ki nastajajo ob uživanju živalske hrane, saj ljudje nimamo encima urikaza, ki pomaga razkrajati živalske beljakovine in izločati sečno kislino.

- Oglas -

Prav tako so včasih priporočali veliko višje vrednosti beljakovin, ki naj bi jih vsakodnevno zaužili, danes pa so se te vrednosti krepko znižale – 57g beljakovin na kilogram telesne teže, saj vemo, da je prav vsak tumor plod presežka beljakovin (in sladkorja), da presežki beljakovin povzročajo ledvične kamne, aterosklerotzo, vnetja, alergije …

Bogati viri rastlinskih beljakovin so stročnice, oreški, semena, jedilni kvasi, sladkovodne alge, jedilna konoplja in vsa zelena, predvsem listnata zelenjava in žita (izogibajte se glutenu).

Prijeten jesenski pozdrav,
Alja

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×