Na naših vrtovih so rože pogosto le okras – a obstajajo izjeme, ki so hkrati lepe na pogled in užitne na krožniku. Ena takih je maslenica (Hemerocallis), pri nas znana tudi kot enodnevna lilija. To je trajnica, ki s svojimi pisanimi cvetovi popestri gredo, ob tem pa ponuja tudi presenetljivo kulinarično uporabnost. Njeni cvetovi, popki in mladi listi so namreč užitni in imajo nežen, nekoliko sladek okus, ki spominja na kombinacijo zelenjave in cvetličnega nektarja.
Maslenice so že stoletja priljubljene na Kitajskem in Japonskem, kjer jih uporabljajo kot zelenjavo v juhah in ocvrtih jedeh. Pri nas so še precej neznane v kulinariki, a z malo poguma jih lahko uporabimo kot atraktiven dodatek jedem.
Zakaj je maslenica posebna
Maslenice so nezahtevne trajnice, ki uspevajo skoraj povsod – na soncu, v polsenci, na bogatih ali skromnejših tleh. Njihovi cvetovi so kratkotrajni, saj običajno zacvetijo zjutraj in ovenijo do večera, a na rastlini jih nastane toliko, da cvetenje traja več tednov. Prav zaradi te obilice cvetov so tudi kot kulinarična sestavina dragocene, saj lahko sproti trgamo cvetove in popke, ne da bi s tem osiromašili lepoto vrta.
Gojenje maslenice na vrtu
Izbira lege
Maslenica je izjemno prilagodljiva, a najbolje uspeva na sončni ali polsenčni legi. Na polnem soncu bo cvetela obilneje, v polsenci pa bodo cvetovi dalj časa ohranili barvo. Dobro prenaša vročino, hkrati pa tudi zimski mraz.
Tla
Najbolj ji ustrezajo rodovitna, rahlo vlažna, a odcedna tla. Če so tla peščena ali revna, jim dodamo kompost. V glinenih tleh, ki zadržujejo vodo, je priporočljivo urediti drenažo, da ne pride do gnitja korenin.
Sajenje
Maslenico sadimo spomladi ali jeseni. Sadike posadimo 40–50 cm narazen, saj sčasoma razvijejo bujne grmičke. Koreninski vrat naj bo ob sajenju tik pod površino tal.
Zalivanje in nega
Čeprav maslenica prenese sušo, bo ob rednem zalivanju cvetela bogateje. Zalivamo globoko, a redkeje, da spodbudimo razvoj globljih korenin. Po cvetenju lahko porežemo odcvetele cvetne peclje, liste pa pustimo, da hranijo korenine do jeseni.
Razmnoževanje
Maslenico najlažje razmnožujemo z delitvijo gomoljev. Najboljši čas za to je zgodaj spomladi ali po cvetenju jeseni. Gomolje izkopljemo, razdelimo na več delov in vsakega znova posadimo. Tako rastline pomladimo in spodbudimo obilnejše cvetenje.
Zimska oskrba
Maslenica je odporna na mraz in običajno ne potrebuje posebne zaščite. V hladnejših območjih lahko okoli rastlin jeseni dodamo plast listja ali zastirke, ki ščiti korenine.

Užitni deli maslenice
Cvetovi
Cvetovi so najlepši del maslenice in jih lahko uporabimo sveže, polnjene ali celo panirane. Imajo nežen, sladkast okus, ki se odlično poda k solatam, testeninam in rižotam. Cvetovi različnih barv (rumeni, oranžni, rdečkasti) niso le okusni, temveč tudi zelo lepo popestrijo za dekoracijo jedi.
Popki
Mladi cvetni popki so prava poslastica. Lahko jih na hitro popečemo na olivnem olju, skuhamo v juhah ali ocvremo v tempuri. Po okusu spominjajo na stročji fižol ali šparglje.
Mladi listi
Čeprav se redkeje uporabljajo, so užitni tudi mladi listi. Dodamo jih lahko k spomladanskim juham in enolončnicam, saj imajo blag, zelenjaven okus.
Gomoljasti koreni
V Aziji včasih uporabljajo tudi mesnate korenine starejših rastlin. Te imajo rahlo oreškast okus in se uporabljajo kot zelenjava.
Kako uporabiti maslenico v kuhinji
- Sveži cvetovi v solatah: dodajo barvo in rahlo sladkobo.
- Polnjeni cvetovi: cvetove napolnimo z zelišči, skuto ali kremnim sirom.
- Panirani popki: podobno kot bučkine cvetove jih lahko ocvremo v testu.
- Juhe in enolončnice: popki se odlično obnesejo kot zelenjavna osnova.
- Rižote in testenine: cvetovi in popki so lahko presenetljivo dober dodatek.
Nasveti za varno uživanje
Čeprav je maslenica užitna, velja nekaj previdnosti:
- ne zamenjujmo je z pravo lilijo (Lilium), katere deli niso užitni,
- začnimo z manjšimi količinami, saj lahko pri občutljivih ljudeh povzroči blage prebavne težave,
- uporabljamo le rastline, ki jih gojimo sami ali vemo, da niso bile škropljene s pesticidi.
Maslenica kot okras in hrana
Maslenica je ena tistih rastlin, ki na vrtu združuje lepoto in praktičnost. Je nezahtevna, dolgotrajno cveti, privablja čebele in metulje, hkrati pa jo lahko uporabimo v kulinariki. Vrtu doda strukturo in barvo, krožniku pa nekaj posebnega – jedilne cvetove, ki presenetijo goste in vnesejo igrivost v jedilnik.
Najbolj okusna roža na vrtu
Maslenica je dokaz, da vrt ni le prostor za zelenjavo ali cvetje – lahko je oboje. Z nekaj ustvarjalnosti jo lahko spremenimo v najbolj okusno rožo na vrtu. Jeseni jo porežemo do tal, da spomladi močneje požene, poleti pa nam bo vračala obilico cvetov in priložnosti za kulinarične eksperimente. Če želite vrt, ki bo lep in uporaben hkrati, je maslenica izbira, ki vas ne bo razočarala.
Preberite še:
- 11 izjemno uporabnih načinov uporabe cvetnih listov vrtnic, ki jih boste vzljubili
- Bučni cvetovi – ne le užitni, ampak tudi zelo zdravi