DomovVrt & VrtnarjenjeMaslenica – Roža, ki jo lahko tudi pojemo

Maslenica – Roža, ki jo lahko tudi pojemo

Na naših vrtovih so rože pogosto le okras – a obstajajo izjeme, ki so hkrati lepe na pogled in užitne na krožniku. Ena takih je maslenica (Hemerocallis), pri nas znana tudi kot enodnevna lilija. To je trajnica, ki s svojimi pisanimi cvetovi popestri gredo, ob tem pa ponuja tudi presenetljivo kulinarično uporabnost. Njeni cvetovi, popki in mladi listi so namreč užitni in imajo nežen, nekoliko sladek okus, ki spominja na kombinacijo zelenjave in cvetličnega nektarja.

Maslenice so že stoletja priljubljene na Kitajskem in Japonskem, kjer jih uporabljajo kot zelenjavo v juhah in ocvrtih jedeh. Pri nas so še precej neznane v kulinariki, a z malo poguma jih lahko uporabimo kot atraktiven dodatek jedem.

Zakaj je maslenica posebna

Maslenice so nezahtevne trajnice, ki uspevajo skoraj povsod – na soncu, v polsenci, na bogatih ali skromnejših tleh. Njihovi cvetovi so kratkotrajni, saj običajno zacvetijo zjutraj in ovenijo do večera, a na rastlini jih nastane toliko, da cvetenje traja več tednov. Prav zaradi te obilice cvetov so tudi kot kulinarična sestavina dragocene, saj lahko sproti trgamo cvetove in popke, ne da bi s tem osiromašili lepoto vrta.

Gojenje maslenice na vrtu

Izbira lege

Maslenica je izjemno prilagodljiva, a najbolje uspeva na sončni ali polsenčni legi. Na polnem soncu bo cvetela obilneje, v polsenci pa bodo cvetovi dalj časa ohranili barvo. Dobro prenaša vročino, hkrati pa tudi zimski mraz.

Tla

Najbolj ji ustrezajo rodovitna, rahlo vlažna, a odcedna tla. Če so tla peščena ali revna, jim dodamo kompost. V glinenih tleh, ki zadržujejo vodo, je priporočljivo urediti drenažo, da ne pride do gnitja korenin.

Sajenje

Maslenico sadimo spomladi ali jeseni. Sadike posadimo 40–50 cm narazen, saj sčasoma razvijejo bujne grmičke. Koreninski vrat naj bo ob sajenju tik pod površino tal.

Zalivanje in nega

Čeprav maslenica prenese sušo, bo ob rednem zalivanju cvetela bogateje. Zalivamo globoko, a redkeje, da spodbudimo razvoj globljih korenin. Po cvetenju lahko porežemo odcvetele cvetne peclje, liste pa pustimo, da hranijo korenine do jeseni.

Razmnoževanje

Maslenico najlažje razmnožujemo z delitvijo gomoljev. Najboljši čas za to je zgodaj spomladi ali po cvetenju jeseni. Gomolje izkopljemo, razdelimo na več delov in vsakega znova posadimo. Tako rastline pomladimo in spodbudimo obilnejše cvetenje.

Zimska oskrba

Maslenica je odporna na mraz in običajno ne potrebuje posebne zaščite. V hladnejših območjih lahko okoli rastlin jeseni dodamo plast listja ali zastirke, ki ščiti korenine.

Kako uporabiti maslenico v kuhinji - ocvrti cvetovi

Užitni deli maslenice

Cvetovi

Cvetovi so najlepši del maslenice in jih lahko uporabimo sveže, polnjene ali celo panirane. Imajo nežen, sladkast okus, ki se odlično poda k solatam, testeninam in rižotam. Cvetovi različnih barv (rumeni, oranžni, rdečkasti) niso le okusni, temveč tudi zelo lepo popestrijo za dekoracijo jedi.

Popki

Mladi cvetni popki so prava poslastica. Lahko jih na hitro popečemo na olivnem olju, skuhamo v juhah ali ocvremo v tempuri. Po okusu spominjajo na stročji fižol ali šparglje.

Mladi listi

Čeprav se redkeje uporabljajo, so užitni tudi mladi listi. Dodamo jih lahko k spomladanskim juham in enolončnicam, saj imajo blag, zelenjaven okus.

Gomoljasti koreni

V Aziji včasih uporabljajo tudi mesnate korenine starejših rastlin. Te imajo rahlo oreškast okus in se uporabljajo kot zelenjava.

Kako uporabiti maslenico v kuhinji

  • Sveži cvetovi v solatah: dodajo barvo in rahlo sladkobo.
  • Polnjeni cvetovi: cvetove napolnimo z zelišči, skuto ali kremnim sirom.
  • Panirani popki: podobno kot bučkine cvetove jih lahko ocvremo v testu.
  • Juhe in enolončnice: popki se odlično obnesejo kot zelenjavna osnova.
  • Rižote in testenine: cvetovi in popki so lahko presenetljivo dober dodatek.

Nasveti za varno uživanje

Čeprav je maslenica užitna, velja nekaj previdnosti:

  • ne zamenjujmo je z pravo lilijo (Lilium), katere deli niso užitni,
  • začnimo z manjšimi količinami, saj lahko pri občutljivih ljudeh povzroči blage prebavne težave,
  • uporabljamo le rastline, ki jih gojimo sami ali vemo, da niso bile škropljene s pesticidi.

Maslenica kot okras in hrana

Maslenica je ena tistih rastlin, ki na vrtu združuje lepoto in praktičnost. Je nezahtevna, dolgotrajno cveti, privablja čebele in metulje, hkrati pa jo lahko uporabimo v kulinariki. Vrtu doda strukturo in barvo, krožniku pa nekaj posebnega – jedilne cvetove, ki presenetijo goste in vnesejo igrivost v jedilnik.

Najbolj okusna roža na vrtu

Maslenica je dokaz, da vrt ni le prostor za zelenjavo ali cvetje – lahko je oboje. Z nekaj ustvarjalnosti jo lahko spremenimo v najbolj okusno rožo na vrtu. Jeseni jo porežemo do tal, da spomladi močneje požene, poleti pa nam bo vračala obilico cvetov in priložnosti za kulinarične eksperimente. Če želite vrt, ki bo lep in uporaben hkrati, je maslenica izbira, ki vas ne bo razočarala.

Preberite še:

Jolanda Kramar
Jolanda Kramar
Jolanda Kramar je novinarka in publicistka z zanimanjem za zdrav življenjski slog, ekologijo ter domače pripravke, s katerimi si lahko olajšamo življenje in podpramo zdravje. Zanimata pa jo tudi astrologija ter lepota.

NAJNOVEJŠE