Kari s paradižnikom in čičeriko

Indijsko obarvana jed kari s paradižnikom in čičeriko za okusno kosilo.

Tibetanske vaje: 6 obredov za zdravje in mladost

Tibetanske vaje niso le vaje, temveč so starodavni obredi – ključ do večne mladosti, zdravja in življenjske moči.

Na vidiku nova pomoč za osebe z endometriozo

Endometrioza je bolezenska motnja, za katero je značilno pojavljanje tkiva, katerega lastnosti so zelo podobne maternični sluznici, zunaj maternice.

Ne dopustite, da vas zamera razžre od znotraj

Zamera je lahko povezana z zelo konkretnimi dogodki – na primer z izdajo ali ponižanjem.

Govorjenje med spanjem: kaj je krivo za ta pojav?

Govorjenje med spanjem se zdi na prvi pogled predvsem komično. Osebe, za katere se izve, da ponoči rade »poklepetajo same s sabo«.

Psi v povprečju razumejo kar približno 90 človeških besed in fraz

Psi v povprečju razumejo približno 90 človeških besed in fraz.

Popolna nedelja za dober začetek naslednjega tedna

Nedelja je sicer za mnoge ljudi dela prost dan, vendar so osebe, ki nedeljo dojemajo kot svoj najljubši dan v tednu, precej redke.

Podrgnite česen po stopalih … in v ustih boste že kmalu začutili znan okus!

Ali ste vedeli, da lahko okušamo tudi s stopali? Če mislite, da gre za nekakšno čudno šalo, se lahko o resničnosti te trditve precej hitro prepričate sami.
Zdravje & prehranaBučni cvetovi – ne le užitni, ampak tudi zelo zdravi

Bučni cvetovi – ne le užitni, ampak tudi zelo zdravi

MORDA VAS ZANIMA

Obstaja velika verjetnost, da niste doslej še nikoli pomislili na to, da bi pojedli cvetove buč. Vendar pa veljajo bučni cvetovi ponekod za pravo specialiteto, obenem pa vsebujejo precej koristnih hranilnih snovi, predvsem vitaminov A, B9 (folat) in C ter železa in fosforja.

- Oglas -

Bučni cvetovi

Bučni cvetovi v kulinariki

Pri nabiranju morate sicer paziti, da izberete predvsem moške bučne cvetove, saj se iz ženskih kasneje razvije buča. Bučni cvetovi so lahko dodatek različnim solatam, lahko jih uporabite za pripravo juhe (na primer skupaj s krompirjem) ali pa jih skuhate z zelenjavo po izbiri. Še posebej priljubljeni pa so polnjeni bučni cvetovi s poljubnim nadevom. V nadaljevanju izpostavljamo nekaj najpomembnejših pozitivnih vplivov na zdravje, ki jih imajo cvetovi buč.

Pomoč pri prehladu

Vitamin C v bučnih cvetovih pomaga pri krepitvi imunskega sistema. Tako uživanje teh cvetov zmanjša nevarnost za pogoste prehlade, če pa se že spopadate s prehladom, pa bodo bučni cvetovi poskrbeli, da bodo simptomi izzveneli precej hitreje. Vitamin C je zelo pomemben tudi za boljšo absorpcijo železa, kar pomeni, da vam lahko cvetovi buč pomagajo pri preprečevanju slabokrvnosti, še posebej ker poleg vitamina C, kot že omenjeno, vsebujejo tudi nezanemarljiv delež železa.

Preverite tudi: Pomanjkanje železa – Kako ugotovite, ali vam ga primanjkuje?

- Oglas -

Bučni cvetovi kulinarika zdravje

Preprečevanje neplodnosti in zdrav razvoj ploda

Vitamin B9 oziroma folat (naravna oblika folne kisline) je izjemno pomemben za preprečevanje okvar pri plodu, zato morajo nanj še posebej paziti nosečnice. Moškim pa bo ta vitamin pomagal pri preprečevanju neplodnosti.

Zaščita oči

Eden najpomembnejših vitaminov za zdravje naših oči je zagotovo vitamin A. Podobno kot plodovi vsebujejo tudi bučni cvetovi precej betakarotena, ki se nato v telesu pretvori v vitamin A. Z uživanjem teh cvetov lahko tako prispevate k zniževanju tveganja za različne težave z očmi, tudi tiste, ki so zelo pogosto povezane s staranjem.

Cvetovi buč za močnejše kosti

Ni zgolj kalcij tisti, ki je pomemben za zdrave kosti. Eden izmed mineralov, ki prav tako prispevajo k zaščiti naših kosti, je fosfor. Omenjeni mineral se nahaja tudi v bučnih cvetovih. Poleg tega, da pomaga pri krepitvi kosti, ima pozitiven vpliv tudi na vašo zobno sklenino in dlesni, povezuje pa se tudi z izboljšanim delovanjem srčno-žilnega sistema.

Preberite tudi: Osteoporoza: Kaj je in kakšna prehrana se priporoča

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×