Vse, kar ste želeli vedeti o shujševalnih tabletah

Shujševalne tablete je mogoče razdeliti v dve osnovni skupini. Tako poznamo shujševalne tablete, ki vam jih lahko predpiše samo zdravnik, in tablete za hujšanje, ki jih je mogoče kupiti brez recepta.

Mikroplastika prvič odkrita tudi v človeški krvi

Mikroplastika je bila namreč prvič v zgodovini odkrita celo v človeški krvi.

Kakav pred vadbo za manj napora in več motivacije

Za pozitivne učinke kakava naj bi bili zaslužni predvsem flavanoli. Gre za izjemno koristne bioaktivne spojine, ki so znane po pozitivnem vplivu na prekrvavitev.

Težave s spanjem pri otrocih: 5 korakov do kakovostnejšega spanca

Kako lahko kot starši poskrbite, da bo motenj spanja pri vašem otroku čim manj?

Bulgurjeva solata z zelenjavo (tabbouleh)

Recept za odlično bulgurjevo solato z zelenjavo (tabbouleh).

Izkušnja skorajšnje smrti – več kot samo halucinacija

Opisi izkušnje skorajšnje smrti so malodane univerzalni, saj so si med sabo zelo podobni, ne glede na kulturno okolje in druge okoliščine.

Večina ljudi misli, da se prehranjuje precej bolj zdravo, kot se v resnici

Ali menite, da je vaša prehrana zdrava? Verjetnost za to, da se motite, je precejšnja, vsaj če sklepamo po novi raziskavi.

Blazina, ki diha – nov izum za pomoč pri anksioznosti

Blazino so razvili raziskovalci z univerze v Bristolu. Osnovni cilj je bila izdelava splošno dostopne naprave za pomoč pri anksioznosti, ki jo bo mogoče uporabiti kadar koli in kjer koli.
Zdravje & prehranaBučni cvetovi – ne le užitni, ampak tudi zelo zdravi

Bučni cvetovi – ne le užitni, ampak tudi zelo zdravi

MORDA VAS ZANIMA

Obstaja velika verjetnost, da niste doslej še nikoli pomislili na to, da bi pojedli cvetove buč. Vendar pa veljajo bučni cvetovi ponekod za pravo specialiteto, obenem pa vsebujejo precej koristnih hranilnih snovi, predvsem vitaminov A, B9 (folat) in C ter železa in fosforja.

- Oglas -

Bučni cvetovi

Bučni cvetovi v kulinariki

Pri nabiranju morate sicer paziti, da izberete predvsem moške bučne cvetove, saj se iz ženskih kasneje razvije buča. Bučni cvetovi so lahko dodatek različnim solatam, lahko jih uporabite za pripravo juhe (na primer skupaj s krompirjem) ali pa jih skuhate z zelenjavo po izbiri. Še posebej priljubljeni pa so polnjeni bučni cvetovi s poljubnim nadevom. V nadaljevanju izpostavljamo nekaj najpomembnejših pozitivnih vplivov na zdravje, ki jih imajo cvetovi buč.

Pomoč pri prehladu

Vitamin C v bučnih cvetovih pomaga pri krepitvi imunskega sistema. Tako uživanje teh cvetov zmanjša nevarnost za pogoste prehlade, če pa se že spopadate s prehladom, pa bodo bučni cvetovi poskrbeli, da bodo simptomi izzveneli precej hitreje. Vitamin C je zelo pomemben tudi za boljšo absorpcijo železa, kar pomeni, da vam lahko cvetovi buč pomagajo pri preprečevanju slabokrvnosti, še posebej ker poleg vitamina C, kot že omenjeno, vsebujejo tudi nezanemarljiv delež železa.

Preverite tudi: Pomanjkanje železa – Kako ugotovite, ali vam ga primanjkuje?

- Oglas -

Bučni cvetovi kulinarika zdravje

Preprečevanje neplodnosti in zdrav razvoj ploda

Vitamin B9 oziroma folat (naravna oblika folne kisline) je izjemno pomemben za preprečevanje okvar pri plodu, zato morajo nanj še posebej paziti nosečnice. Moškim pa bo ta vitamin pomagal pri preprečevanju neplodnosti.

Zaščita oči

Eden najpomembnejših vitaminov za zdravje naših oči je zagotovo vitamin A. Podobno kot plodovi vsebujejo tudi bučni cvetovi precej betakarotena, ki se nato v telesu pretvori v vitamin A. Z uživanjem teh cvetov lahko tako prispevate k zniževanju tveganja za različne težave z očmi, tudi tiste, ki so zelo pogosto povezane s staranjem.

Cvetovi buč za močnejše kosti

Ni zgolj kalcij tisti, ki je pomemben za zdrave kosti. Eden izmed mineralov, ki prav tako prispevajo k zaščiti naših kosti, je fosfor. Omenjeni mineral se nahaja tudi v bučnih cvetovih. Poleg tega, da pomaga pri krepitvi kosti, ima pozitiven vpliv tudi na vašo zobno sklenino in dlesni, povezuje pa se tudi z izboljšanim delovanjem srčno-žilnega sistema.

Preberite tudi: Osteoporoza: Kaj je in kakšna prehrana se priporoča

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×