Se je 6. množično izumrtje že začelo?

Naš planet je bil priča petim množičnim izumrtjem, ki so bila povezana z naravnimi fenomeni, neodvisnimi od človeka.

Služila s prodajo svojih vetrov, na koncu pa pristala v bolnišnici

Stephanie Matto, ki je zaslovelav priljubljeni resničnostni oddaji 90 dni do poroke, se je pred nedavnim lotila zelo nenavadne poslovne dejavnosti.

Za multiplo sklerozo je najverjetneje kriv virus Epstein-Barr

Multipla skleroza je kompleksna avtoimunska bolezen, za katero je značilno propadanje mielinskih ovojnic, ki obdajajo živčne celice. Imunski sistem začne namreč mielin zaznavati kot...

Katera zelišča odpravijo kandido?

Kandida pa v telesu sprošča strupe, kar lahko privede do različnih črevesnih težav, kot so vnetja, izmenične diareje in zaprtja.

Blaž Švab: Peti je treba tudi o odnosu do dežele, v kateri živiš

Blaž Švab, ki je z nastopanjem povezan že od mladih let, je skozi svoje delo dozorel in vlogi pevca dodal tudi mnoge druge kvalitete, zaradi katerih je priljubljen tako pri mlajših kot starejših generacijah.

Vpliv kemikalij na delovnem mestu na plodnost

V zadnjih desetletjih se v strokovni in laični javnosti vse več govori o številnih primerih neplodnosti, ki prizadene pare v reproduktivni dobi.

Ateroskleroza precej razširjena med odraslimi

Ateroskleroza je izjemno razširjena težava pri odraslih – tudi pri tistih brez diagnosticirane srčne bolezni oziroma očitnih simptomov.

Psihobiotiki – probiotiki, ki so še posebej koristni za možgane in duševno zdravje

Psihobiotiki so probiotiki, ki imajo še posebej pozitiven vpliv na naše možgane oziroma kognitivne sposobnosti.
Zdravje & prehranaPomanjkanje železa - Kako ugotovite, ali vam ga primanjkuje?

Pomanjkanje železa – Kako ugotovite, ali vam ga primanjkuje?

MORDA VAS ZANIMA

Najtoplejši dnevi v letu se približujejo z nezadržno hitrostjo. Večina ljudi v tem času poseže po hladnejših napitkih kot sicer. Ste morda opazili, da hrepenite po ledu bolj kot običajno? Imate kocko ledu pogosto v ustih?

- Oglas -

Raziskava je pokazala, da je pretirana želja po ledu lahko simptom bolezni, ki je povezana s hrambo železa v telesu. Nenavadna želja po ledu sama po sebi ni škodljiva, vendar je lahko znak slabokrvnosti zaradi pomanjkanja železa. Bolezen lahko postane resna, če je ne prepoznamo dovolj zgodaj in zdravimo.

Pomanjkanje železa v krvi

Povezava med ledom in železom

Če poleti radi uporabljate led v pijači, še ne pomeni, da ste slabokrvni. Simptome te bolezni opisujejo kot pretirano potrebo po žvečenju ledu ali pitju ledenih pijač. Takšno stanje se imenuje pagofagija in je pogosto pri nosečnicah in otrocih. Seveda pa se lahko pojavi pri katerem koli spolu in kadar koli v življenju. Pojav pagofagije so opazili tudi pri pacientih, ki so jim naredili obvod želodca.

Odkrili so, da imajo bolniki s pagofagijo povečano potrebo po železu ali težave z njegovo absorpcijo. Zakaj obstaja ta povezava, še ni povsem jasno. Nekatere teorije to razlagajo s tem, da led olajša vnetje grla in ust, ki nastane zaradi pomanjkanja železa.

Slabokrvnost (anemija) zaradi pomanjkanja železa

- Oglas -

Slabokrvnost oziroma anemija nastopi, ko telesu primanjkuje rdečih krvničk. Najpogostejša je anemija zaradi pomanjkanja železa, ki jo povzroča premalo prostega in shranjenega železa v telesu. Ključna komponenta zdravih rdečih krvničk je hemoglobin – beljakovina, ki je odgovorna za transport kisika od pljuč do vlaken v telesu. Za nastajanje hemoglobina je potrebno železo. Pomanjkanje železa torej zmoti telesno sposobnost izdelovanja hemoglobina ter transportiranja kisika po telesu.

Slabokrvnost anemija

Zakaj nam lahko primanjkuje železa?

Do pomanjkanja železa lahko pride zaradi več razlogov. To so:

 • kronično izgubljanje krvi (lahko gre za motnjo ali posledico močnih menstruacij),
 • obvod želodca,
 • dalj časa trajajoča neustrezna prehrana,
 • neustrezna prehrana nosečnice ali otroka, katerih prehrana zahteva večje količine železa od običajnih.

Simptomi slabokrvnosti zaradi pomanjkanja železa so:

 • utrujenost,
 • nizka motivacija,
 • motnje razpoloženja,
 • sopenje (kratka sapa),
 • šibkost,
 • nemirne noge,
 • vrtoglavica,
 • suh jezik,
 • glavoboli,
 • izgubljanje las,
 • krhki nohti,
 • bledoličnost,
 • šibak imunski sistem.

Če je notranja stran vaših vek zelo bleda, to lahko kaže na anemijo in pomanjkanje železa. Če to opazite pri sebi, se posvetujte z zdravnikom.

Dve vrsti železa

Poznamo dve vrsti železa: hem in ne-hem. Prvo vrsto železa (hem) dobimo iz živalskih izdelkov, drugo vrsto (ne-hem) pa v listnati zelenjavi in drugih rastlinskih virih. Črevo absorbira 15 do 30 odstotkov hem železa (absorpcija je odvisna od trenutne zaloge železa) in od 2 do 20 odstotkov ne-hem železa (absorpcija je odvisna od hrane in pijače, ki se istočasno nahaja v vašem sistemu).

Izboljšajte raven železa na naraven način

Povečajte vnos listnate zelenjave ter rdečega zelja, peteršilja, pese, kalčkov alfalfa, vodne kreše, pšenične trave, špinače, kumaric, paradižnikovega soka, rib, kokosa, jajc, melase, črnih češenj ter robidovega soka. Če se držite stroge veganske ali vegetarijanske diete in ste slabokrvni, premislite o občasnem uživanju organskega rdečega mesa (npr. med menstruacijo, ko izgubljate kri). Uporabljajte kakovostne prehranske dodatke železa.

Kaj še lahko vpliva na nivo železa v telesu?

- Advertisement -

Jemanje železa z vitaminom C povečuje njegovo absorpcijo. Absorpcijo železa lahko zmoti jemanje prehranskih dodatkov mineralov (kalcija, cinka in bakra). Da bi to preprečili, jih jemljite istočasno z vitaminom C in ne z drugimi dodatki, ki vsebujejo minerale.

Jemanje prebavnih encimov pomaga pri absorpciji železa, če imate težave s presnovo mlečnih izdelkov in beljakovin. Če jemljete zdravila iz skupine antacidov, to lahko zmoti absorpcijo železa in vodi v njegovo pomanjkanje. Njegovo absorpcijo zmanjšujejo tudi polifenoli v kavi, čaju in vinu.

Premalo železa v telesu lahko povzroči tudi premalo želodčne kisline, saj to ovira pravilno predelavo hrane. Absorpcijo železa lahko zavira tudi fitična ali fitonska kislina, ki jo najdemo predvsem v stročnicah in žitaricah.

Simptomi pomanjkanja folne kisline in vitamina B12 se lahko navzven kažejo kot simptomi pomanjkanja železa. Morda vam v resnici manjkata ti dve snovi.

Nivo železa v telesu drastično zmanjšujejo tudi paraziti v telesu. Parazitov se lahko znebite z uravnoteženo prehrano in razstrupljanjem – zelo učinkovita je zdravilna snov MSM.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×