Robidnice – slastne črne jagode z roba gozdne jase

    Najbolj črne robidnice so najbolj zdrave. Vsebujejo številne zdravilne učinkovine, ki imajo pozitiven vpliv na pravilno delovanje našega organizma. So ubijalke prostih radikalov, o katerih se danes toliko govori, in borke proti rakavim obolenjem. Že s samim uživanjem ob nabiranju na robu gozdne jase v zeleni naravi, ko nas »napadajo s trni«, ter z uživanjem teh črnih plodov pripomorejo k naši vitalnosti in tudi pomirjenosti. V kuhinji pa si za slajše življenje iz njih lahko pripravimo marsikaj – po lastni domišljiji ali po klasičnih receptih.

    Robidnice in zdravilne učinkovine v črnih plodovih

    V slastnem mesu res zrelih plodov se kopičijo vitamini, rudnine, betakaroteni, bioflavonoidi, fenoli, fitosteroli in zagotovo še kaj. Vsebujejo veliko vitaminov, in sicer: A, B1, B2, E in C. Med prisotnimi je največ vitamina C, ki skupaj z betakarotenom poskrbi za naš imunski sistem. Črni plodovi vsebujejo veliko kalija, fosforja, magnezija in predvsem železa Prisotne fenolne spojine celo preprečujejo oksidacijo holesterola LDH ter nas zaščitijo pred aterosklerozo, obolenji srca ter ožilja. Visoka vsebnost kalija ter nizka natrija sta odlični za uravnavanje krvnega tlaka. Vsebovani antioksidant galotanin zavira rast bakterij, zato so robidnice izredno dober antiseptik.

    robidnice

    Betakaroten

    Razvrščamo ga med karotenoide. Je predhodnik vitamina A, ki je zelo pomemben za naš vid, in se v telesu pretvori vanj. Daje barvo sadju – od rumene preko oranžne do oranžno rdeče. Je ubijalec prostih radikalov, ki nam krajšajo bivanje na zemlji. Ščiti nas pred UV-žarki, zmanjšuje genske poškodbe,obvaruje nas pred rakastimi obolenji. Zato pa se le potrudimo in ga zaužijmo v naravni obliki! Priporočljiva količina za odraslo osebo je 10–15 mg na dan.

    Bioflavanoidi

    Pri robidnicah je njihova koncentracija večja v sadnem mesu kot v iztisnjenem soku. Imajo funkcijo boljše absorpcije ter tako večjega izkoristka vitamina C.

    PREBERITE TUDI:  Veliki oman – za jetra, pljuča in prebavni sistem

    Pomembne lastnosti učinkovin v črnih plodovih, ki zelo pozitivno vplivajo na pravilno delovanje in počutje našega organizma:

    • pospešujejo nastanek in sodelujejo pri čiščenju krvi,
    • vsebujejo ogromno železa, priporočljive so za bodoče mamice,
    • uravnavajo nivo sladkorja,
    • krepijo krvno-žilni sistem in pri tem zmanjšujejo težave s krčnimi žilami in celo s hemoroidi,
    • krepijo mišično tkivo,
    • zmanjšujejo želodčne težave,
    • urejajo prebavo,
    • lajšajo boleče menstruacije,
    • lajšajo vnetje sluznice, ker so naravni antiseptik,
    • znižujejo povišano telesno temperaturo,
    • preprečujejo razraščanje rakastih celic,
    • zavirajo rast tumorjev,
    • upočasnijo staranje …

     Čas zorenja in nabiranja

    Najbolj prave so gozdne, ki popolnoma rastejo samosvoje in sproščeno s trni, stran od prometnih cest. Nekatere začnejo zoreti že v začetku avgusta (odvisno od lokacije) pa vse tja do jeseni. Vendar pomnite: še črni plodovi niso popolnoma zreli. Morajo biti popolnoma napeti, prezreli pa vsebujejo kar nekaj alkohola.

    robidov sok

    Robidov sok

    Sestavine:

    • 2 kg zrelih robid,
    • 250 g sladkorja (lahko rjavega),
    • košček cimetove skorje,
    • 3–4 nageljnove žbice,
    • pol limone

    Priprava:

    1. Robide operemo in segrevamo na šibkem ognju toliko časa, da izločijo sok.
    2. Sok precedimo skozi krpo iz gaze ter z dodatki olupljene limone, sladkorjem in dišavami kuhamo še približno pol ure.
    3. Na koncu ga precedimo, nalijemo v čiste steklenice in zapremo.

    Nazdravimo z robidovim vinom, odličnim zdravilom proti parodontozi

    Sestavine:

    • 2 l črnega vina,
    • 100 g suhih robidovih listov,
    • 100 g suhih listov koprive

    Priprava:

    1. Mešanico pustimo stati en dan. Potem jo zavremo, kuhamo še 5 minut ter pustimo da se ohladi. Na koncu precedimo ter sladkamo z medom po okusu.
    2. Priporoča se pitje 3x dnevno po eno skodelico pred jedjo.

    Še boljši recept za slabokrvne …

    Sestavine:

    • 5 kg zrelih robid,
    • 1,3 kg sladkorja
    PREBERITE TUDI:  Pet vsemogočnih zdravilnih zelišč

    Priprava:

    Očiščene in prebrane plodove robid naložimo po plasteh v desetlitrsko posodo. Vsako plast posebej posipamo s sladkorjem. Posodo pokrijemo z dvojno gazo, obtežimo s krožnikom ter postavimo na zmerno toplo mesto, vendar ne na sonce. Vsebino pustimo stati 2–3 tedne. Po tem času robide, ki so se dvignile, poberemo z vrha. Ostalo vsebino precedimo skozi večslojno gazo. Dobljen sok prelijemo v čisto posodo in ga pustimo stati še nekaj dni. Sok previdno prelijemo v čisto posodo, da ga ločimo od usedline. Nato ga prelijemo v čiste steklenice, ki jih zapremo z gazo ter postavimo na hladno mesto, kjer se začenja proces vrenja, ki poneha po treh tednih. Po končanem postopku steklenice zapremo s plutovinastimi zamaški in jih shranimo.

    robidov čaj

    Uporabni so tudi posušeni robidovi listi za pripravo zdravilnega čaja

    Liste nabiramo zgodaj spomladi ob robovih gozda in na posekah. Skrbno jih posušimo in shranimo na suho mesto.

    Sestavine:

    • 2–4 g zdrobljenih suhih listov,
    • 250 ml vode

    Priprava:

    1. Zdrobljene suhe robidove liste prelijemo z vrelo vodo in pustimo stati 5 minut.
    2. Čaj pijemo 3x na dan. Stranski učinki zaenkrat niso znani.

    Čaj nam pomaga pri vnetem grlu, mehurju, neprijetnih menstruacijskih težavah in nam čisti kri.

    Poleg zdravilnih pripravkov, pa še nekaj za slajše življenje

    Džem iz robidnic

    Sestava:

    • 2,75 kg robidnic,
    • 1 limona,
    • 2,75 kg pogretega sladkorja

    Priprava:

    Robidnice operemo, preberemo,osušimo in damo v posodo. Na njih stisnemo sok ene limone ter počasi kuhamo na zmernem ognju, dokler se iz njih ne začne izločati sok. Vsebino zavremo, nato znižamo temperaturo in kuhamo še 15–20 minut. Dodamo pogreti sladkor ter mešamo toliko časa, da se raztopi. Potem povišamo temperaturo, da zmes na hitro zavre. Kuhamo še 4–6 minut, da se vsebina zgosti.

    PREBERITE TUDI:  Rdeči bor cenimo pri obolenjih dihal

    Shranimo ga v pogrete steklene kozarce, ki jih dobro zapremo in pokrijemo, da se počasi ohladijo.

    Bodimo previdni nakupu

    • Plodovi iz uvoza so večinoma obdelani z voski, da so paša za oči,
    • Ne pozabimo, da so tudi pri njihovi rasti bili uporabljeni insekticidi, pesticidi in herbicidi.
    Povejte svoje mnenje - kometirajte