Naravna škropiva za pogoste bolezni v sadnem vrtu

Kot vsake vrtnine pa imajo tudi sadne grmovnice in drevesa svoje škodljivce ter bolezni, ki jih je treba spremljati in nadzorovati, saj nam lahko v nasprotnem primeru uničijo pridelek ali pa celo kar sadno rastlino samo.

Marko Slapnik: »Prevajam jezik narave v govorico ljudi«

Težko je v le nekaj odstavkih opisati, s čim vse se ukvarja Marko Slapnik, vedno nasmejani gospod, ki vsakogar zlahka začara s svojo pozitivno energijo in širi svoje navdušenje nad naravo in Solčavskim, od koder prihaja.

Kako nevarni so v resnici sončni žarki?

Večina ljudi se iskreno začudi, ko izvedo, da so tudi sončni žarki, ki jih dobimo pri delu na vrtu, na sprehodu, na kolesu ali v gorah, prav tako škodljivi.

Meditacija lahko pomaga pri hitrejšem prepoznavanju napak

Ali ste pogosto površni in pozabljivi? Hiter vsakodnevni tempo je pogosto kriv za to, da naredimo precej več napak, kot bi jih sicer.

Doma narejeni pripravki za zatiranje škodljivcev na vrtu

V naravi lahko naberemo rastline, iz katerih sami naredimo pripravke, naravna škropiva oziroma sredstva za boj proti škodljivcem na vrtu.

9 trikov za učinkovitejše čiščenje preprog

Vzdrževanje oziroma čiščenje preprog je precej zahtevno. Zgolj sesanje običajno ne zadostuje.

Srednja leta kot priložnost za nov začetek

Morda se zdi, da so srednja leta prepozna za nove začetke, toda to nikakor ne drži.

Ljubezen do sebe: 5 nasvetov, kako postati lastna »duša dvojčica«

Ljubezen do sebe je osnova srečnega, mirnega življenja. Vendar pa to ni nekaj, v kar bi se lahko preprosto prisilili. Pozitivne afirmacije pogosto niso dovolj.
Zdravje & prehranaNeprijetne okužbe sečil – kako si pomagati

Neprijetne okužbe sečil – kako si pomagati

MORDA VAS ZANIMA

Zdrava sečila so bakteriološko sterilna, z izjemo dela sečnice, ki ga naseljujejo različne bakterije. Okužbe sečil navadno povzročijo bakterije, ki se v sečnico naselijo iz črevesa ali nožnice. Bakterije, ki se širijo v mehur, preprečujejo normalen tok, pretok in iztekanje seča, vplivajo pa tudi na delovanje sečnih zaklopk. Okužbe sečil se navadno začnejo v spodnjih sečilih, torej v sečnici in mehurju, lahko pa se širijo tudi v zgornja sečila (sečevod in ledvice).

- Oglas -

Okužbo sečil prepoznamo po močni nuji po odvajanju seča, ki je navadno tudi precej boleče in pekoče. Pri težjih oblikah okužb se v urinu lahko pojavi tudi kri, urin pa ima tudi precej močan vonj.

Poleg zgoraj naštetih splošnih simptomov se lahko pojavijo tudi nekoliko bolj specifični, odvisno od tega, kateri del sečil je okužen. Tako pri uretritisu govorimo o vnetju sečnice, zaradi katerega pride do pekočega odvajanja seča, pri moških se lahko pojavi izcedek iz penisa. Cistitis pa je vnetje sečnega mehurja, ki lahko poveča tlak v mali medenici, v spodnjem delu trebuha se pojavi neprijeten občutek napetosti, odvajanje seča je pogosto in zelo boleče, urin pa ima zelo neprijeten vonj.

Za okužbe sečil so najpogosteje krive bakterije

Okužbe sečil najpogosteje povzročijo bakterije Escherichia coli, Klebisella spp., Proteus spp., enterokoki in stafilokoki.

Za okužbe sečil so še posebej dovzetne ženske, in sicer v vseh starostnih obdobjih, pa tudi otroci do petega leta starosti, starejši moški, bolniki s presajeno ledvico …
Okužbe sečil so pri ženskah desetkrat pogostejše kot pri moških. Okužbe sečil še posebej pogosto prizadenejo nosečnice. Večjo pogostost okužbe sečil pri ženskam lahko sicer pripišemo anatomiji sečil – pri ženskah je sečnica krajša, zaradi česar bakterije hitreje dosežejo mehur. Tudi spolna aktivnost žensk poveča tveganje za nastanek okužbe sečil – spolni odnos je namreč travma za sečnico in tako se poveča dovzetnost za naselitev bakterij v njej. Do okužbe sečil pride tudi zaradi povečane prostate ali ledvičnih kamnov ter tudi zaradi kroničnih nenalezljivih bolezni, kot je sladkorna bolezen.

brusnice
Brusnice že dolgo uporabljajo za zdravljenje vnetja mehurja, njihovo učinkovitost pri zdravljenju okužb sečil potrjuje tudi vedno več raziskav.

Preprečimo okužbe sečil oziroma zmanjšajmo tveganje za njihov nastanek

  • Da bi preprečili okužbe sečil oziroma zmanjšali tveganje za njihov nastanek, vam priporočamo uživanje večjih količin vode.
  • Tudi brusnice imajo močno antiseptično delovanje. Brusnica je zimzelen grmiček, ki v višino zraste do 20 centimetrov, sodi pa v družino vresnic. Brusnice se sicer že dolgo časa uporabljajo za zdravljenje vnetja mehurja, njihovo učinkovitost pa potrjuje tudi vedno več raziskav. Redno uživanje soka oziroma ekstrakta iz teh drobnih sadežev naj bi zmanjšalo količino bakterij v sečilih žensk. Brusnice namreč poskrbijo, da se bakterije ne lepijo na stene mehurja. Priporočamo vam uživanje izdelkov z visoko koncentracijo brusnice.
  • Prav tako poskrbite, da boste redno odvajali seč.
  • Po spolnem odnosu je priporočljivo čim prejšnje odvajanje seča.
  • Na področju genitalij se izogibajte uporabi potencialnim dražečim snovem, kot so na primer različni dezodoranti.
  • Če imate težave z vnetji sečil, vam priporočamo tudi uživanje sadja in zelenjave, ki sta bogata s flavonoidi (uživajte na primer jagodičevje, rdečo peso, zeleni čaj, grenivke …). Flavonoidi namreč znižujejo pH vrednost v nožnici in tako preprečujejo razrast škodljivih bakterij in glivic. Vnos prej omenjenega sadja in zelenjave še posebej povečajte v prvih dneh, ko se pojavijo bolečine.
- Oglas -

Kadar pride do resnejših in kroničnih vnetij sečil, nujen obisk pri zdravniku, ki nam bo predpisal ustrezno obliko zdravljenja.

Preberite tudi: Okužbe sečil ter vnetja sečil – kako jih učinkovito odpravimo?

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×