0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Vrt & VrtnarjenjeTudi rastline potrebujejo minerale

Tudi rastline potrebujejo minerale

MORDA VAS ZANIMA

Na rastlinah se včasih pojavi škoda, ki je zelo pogosta tisti ob napadu škodljivcev ali gliv, vendar gre lahko tudi za napake pri oskrbi, ko so simptomi pravzaprav posledica pomanjkljive prehrane in nege rastlin.

- Oglas -

Če niste prepričani, kaj se dogaja z vašimi rastlinami, bo najbolje, če odtrgate katerega izmed prizadetih listov in se z njim odpravite do najbližjega vrtnega centra ali vrtnarije, tam pa za pomoč in nasvet prosite strokovnjaka. Ta vam bo povedal, ali je vaše rastline napadel kakšen izmed škodljivcev ali pa gre morda za pomanjkanje katerega od mineralov. Preverite, katerih hranil rastlinam največkrat primanjkuje.

Dušik

Kadar rastlinam primanjkuje dušika, listje postaja vse svetlejše, rast se zaustavi, rastline so majhne. Najprej porumenijo starejši listi, nato še mlajši, sčasoma vsi porjavijo in odpadejo. Rastline, ki jim primanjkuje dušika, pogosto tudi predčasno cvetijo.

Kalij

Da gre za pomanjkanje kalija, ugotovimo po tem, da robovi starejših listov sprva porumenijo, nato pa porjavijo, se posušijo in zvijejo skupaj. Rastline so videti ovenele, vendar jim samo voda ne pomaga.

- Oglas -

Fosfor

Kadar gre za pomanjkanje fosforja, to vidimo predvsem na mladih poganjkih, ko temno zelena barva ponekod prehaja v vijoličasto. Rastline rastejo počasneje.

Magnezij

Kadar rastlinam primanjkuje magnezija, je to vidno sprva predvsem na starejših listih, ki se nahajajo na spodnjih delih rastlin. Robovi listov ostanejo zeleni, medtem ko sredine listov z listnimi žilami počasi porjavijo, dokler se listi naposled ne posušijo.

Železo

Tudi železo je eden izmed mineralov, ki ga rastline nujno potrebujejo za svojo rast. Pomanjkanje vidimo najprej na mladih poganjkih. Mreža listnih žil ostane zeleno obrobljena, medtem ko vmesni deli po celi površini listov začnejo rumeneti.

Čezmerno gnojenje

Tako kot pomanjkanje hranil tudi čezmerno gnojenje ni dobro za rastline. Sploh v kombinaciji s sušo je lahko preobilica hranil za rastline usodna. Rastline so na pogled uvele, tudi sicer uspevajo slabo. Listi začnejo rjaveti najprej na robovih, sušijo se navznoter.

.

NAJNOVEJŠE