Aknasta koža: Značilnosti in pravilna nega

Akne so pogosta kožna vnetna bolezen, značilna predvsem za obdobje adolescence. Vendar pa niso omejene le na čas odraščanja.

Ali so edinci zares sebični in razvajeni?

V prejšnjem stoletju je doktor medicine in psiholog Alfred Adler zasnoval teorijo, v skladu s katero naj bi vrstni red rojstva vplival na naše osebnostne značilnosti.

Maska iz kave in medu za sijočo polt

Bi radi osvežili svoj obraz, nahranili kožo in odstranili odmrle celice? Maska je odlična tudi, ko je vaša koža videti utrujena ali obraz nekoliko zabuhel.

Zaščita las pred spanjem: 5 nasvetov za preprečevanje nepotrebnih poškodb las

Ali ste vedeli, da so poškodbe las med spanjem zelo pogoste, še posebej pri dolgih laseh?

5 nasvetov za kuhinjo brez odpadkov

Kuhinja brez odpadkov se zdi praktično neuresničljiv cilj. Ponujamo vam nekaj idej, kako se lotiti tega projekta.

Hujšanje za različne tipe telesa

Kako shujšati oziroma kaj jesti in kako se gibati, lahko ugotovite precej preprosto, če poznate svoj telesni tip in njegove lastnosti.

Krema za britje za občutljivo kožo

Britje lahko kožo precej razdraži, še posebej občutljivo. Pomagamo si lahko z domačo kremo, po kateri bo koža mehka in gladka.

Hujšanje z Luno – je vesolje naklonjeno vitki postavi?

V poplavi takšnih in drugačnih diet ste zagotovo že slišali tudi za Lunino dieto oz. hujšanje z Luno.
Vrt & VrtnarjenjeTudi rastline potrebujejo minerale

Tudi rastline potrebujejo minerale

MORDA VAS ZANIMA

Na rastlinah se včasih pojavi škoda, ki je zelo pogosta tisti ob napadu škodljivcev ali gliv, vendar gre lahko tudi za napake pri oskrbi, ko so simptomi pravzaprav posledica pomanjkljive prehrane in nege rastlin.

- Oglas -

Če niste prepričani, kaj se dogaja z vašimi rastlinami, bo najbolje, če odtrgate katerega izmed prizadetih listov in se z njim odpravite do najbližjega vrtnega centra ali vrtnarije, tam pa za pomoč in nasvet prosite strokovnjaka. Ta vam bo povedal, ali je vaše rastline napadel kakšen izmed škodljivcev ali pa gre morda za pomanjkanje katerega od mineralov. Preverite, katerih hranil rastlinam največkrat primanjkuje.

Dušik

Kadar rastlinam primanjkuje dušika, listje postaja vse svetlejše, rast se zaustavi, rastline so majhne. Najprej porumenijo starejši listi, nato še mlajši, sčasoma vsi porjavijo in odpadejo. Rastline, ki jim primanjkuje dušika, pogosto tudi predčasno cvetijo.

Kalij

Da gre za pomanjkanje kalija, ugotovimo po tem, da robovi starejših listov sprva porumenijo, nato pa porjavijo, se posušijo in zvijejo skupaj. Rastline so videti ovenele, vendar jim samo voda ne pomaga.

Fosfor

Kadar gre za pomanjkanje fosforja, to vidimo predvsem na mladih poganjkih, ko temno zelena barva ponekod prehaja v vijoličasto. Rastline rastejo počasneje.

Magnezij

- Oglas -

Kadar rastlinam primanjkuje magnezija, je to vidno sprva predvsem na starejših listih, ki se nahajajo na spodnjih delih rastlin. Robovi listov ostanejo zeleni, medtem ko sredine listov z listnimi žilami počasi porjavijo, dokler se listi naposled ne posušijo.

Železo

Tudi železo je eden izmed mineralov, ki ga rastline nujno potrebujejo za svojo rast. Pomanjkanje vidimo najprej na mladih poganjkih. Mreža listnih žil ostane zeleno obrobljena, medtem ko vmesni deli po celi površini listov začnejo rumeneti.

Čezmerno gnojenje

Tako kot pomanjkanje hranil tudi čezmerno gnojenje ni dobro za rastline. Sploh v kombinaciji s sušo je lahko preobilica hranil za rastline usodna. Rastline so na pogled uvele, tudi sicer uspevajo slabo. Listi začnejo rjaveti najprej na robovih, sušijo se navznoter.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×