Preprost trik za vse, ki zvečer težko zaspite

Koliko časa običajno mine od vašega odhoda v posteljo do trenutka, ko potonete v zaslužen spanec?

Se je 6. množično izumrtje že začelo?

Naš planet je bil priča petim množičnim izumrtjem, ki so bila povezana z naravnimi fenomeni, neodvisnimi od človeka.

Služila s prodajo svojih vetrov, na koncu pa pristala v bolnišnici

Stephanie Matto, ki je zaslovelav priljubljeni resničnostni oddaji 90 dni do poroke, se je pred nedavnim lotila zelo nenavadne poslovne dejavnosti.

Za multiplo sklerozo je najverjetneje kriv virus Epstein-Barr

Multipla skleroza je kompleksna avtoimunska bolezen, za katero je značilno propadanje mielinskih ovojnic, ki obdajajo živčne celice. Imunski sistem začne namreč mielin zaznavati kot...

Katera zelišča odpravijo kandido?

Kandida pa v telesu sprošča strupe, kar lahko privede do različnih črevesnih težav, kot so vnetja, izmenične diareje in zaprtja.

Blaž Švab: Peti je treba tudi o odnosu do dežele, v kateri živiš

Blaž Švab, ki je z nastopanjem povezan že od mladih let, je skozi svoje delo dozorel in vlogi pevca dodal tudi mnoge druge kvalitete, zaradi katerih je priljubljen tako pri mlajših kot starejših generacijah.

Vpliv kemikalij na delovnem mestu na plodnost

V zadnjih desetletjih se v strokovni in laični javnosti vse več govori o številnih primerih neplodnosti, ki prizadene pare v reproduktivni dobi.

Ateroskleroza precej razširjena med odraslimi

Ateroskleroza je izjemno razširjena težava pri odraslih – tudi pri tistih brez diagnosticirane srčne bolezni oziroma očitnih simptomov.
Vrt & VrtnarjenjeTudi rastline potrebujejo minerale

Tudi rastline potrebujejo minerale

MORDA VAS ZANIMA

Na rastlinah se včasih pojavi škoda, ki je zelo pogosta tisti ob napadu škodljivcev ali gliv, vendar gre lahko tudi za napake pri oskrbi, ko so simptomi pravzaprav posledica pomanjkljive prehrane in nege rastlin.

- Oglas -

Če niste prepričani, kaj se dogaja z vašimi rastlinami, bo najbolje, če odtrgate katerega izmed prizadetih listov in se z njim odpravite do najbližjega vrtnega centra ali vrtnarije, tam pa za pomoč in nasvet prosite strokovnjaka. Ta vam bo povedal, ali je vaše rastline napadel kakšen izmed škodljivcev ali pa gre morda za pomanjkanje katerega od mineralov. Preverite, katerih hranil rastlinam največkrat primanjkuje.

Dušik

Kadar rastlinam primanjkuje dušika, listje postaja vse svetlejše, rast se zaustavi, rastline so majhne. Najprej porumenijo starejši listi, nato še mlajši, sčasoma vsi porjavijo in odpadejo. Rastline, ki jim primanjkuje dušika, pogosto tudi predčasno cvetijo.

Kalij

Da gre za pomanjkanje kalija, ugotovimo po tem, da robovi starejših listov sprva porumenijo, nato pa porjavijo, se posušijo in zvijejo skupaj. Rastline so videti ovenele, vendar jim samo voda ne pomaga.

Fosfor

Kadar gre za pomanjkanje fosforja, to vidimo predvsem na mladih poganjkih, ko temno zelena barva ponekod prehaja v vijoličasto. Rastline rastejo počasneje.

Magnezij

- Oglas -

Kadar rastlinam primanjkuje magnezija, je to vidno sprva predvsem na starejših listih, ki se nahajajo na spodnjih delih rastlin. Robovi listov ostanejo zeleni, medtem ko sredine listov z listnimi žilami počasi porjavijo, dokler se listi naposled ne posušijo.

Železo

Tudi železo je eden izmed mineralov, ki ga rastline nujno potrebujejo za svojo rast. Pomanjkanje vidimo najprej na mladih poganjkih. Mreža listnih žil ostane zeleno obrobljena, medtem ko vmesni deli po celi površini listov začnejo rumeneti.

Čezmerno gnojenje

Tako kot pomanjkanje hranil tudi čezmerno gnojenje ni dobro za rastline. Sploh v kombinaciji s sušo je lahko preobilica hranil za rastline usodna. Rastline so na pogled uvele, tudi sicer uspevajo slabo. Listi začnejo rjaveti najprej na robovih, sušijo se navznoter.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×