0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaAlfalfa ali Lucerna - rastlina, polna zdravih učinkovin

Alfalfa ali Lucerna – rastlina, polna zdravih učinkovin

MORDA VAS ZANIMA

Alfalfa, lucerna ali Madicago sativa je cvetoča trajnica in zelo razširjena krmna rastlina. Rastlina je podobna detelji, ima drobne rdeče cvetove, zaradi številnih zdravih lastnosti pa jo mnogi sadijo tudi na vrtu za uživanje.

- Oglas -

Lucerna na našem vrtu

Alfalfa ali lucerna kot rastlina ni zahtevna, sejemo pa jo od spomladi ali od poznega poletja dalje. Lucerno za rezanje lahko sadite tudi v lončkih, najbolje bo, če jo posadite v kompost z dodatkom ilovice. Lucerno lahko režete tudi zelo mlado, tudi ko zraste le nekaj centimetrov. Užitni so tako mladi poganjki, listi s katerih delamo poparke, semena ter alfalfa kalčki, ki jih pridobivamo iz semen.

Alfalfa kot podpora našemu zdravju

Uživanje listov lucerne v telesu znižuje koncentracijo slabega holesterola in s tem zmanjšuje tveganje za razne srčno-žilne bolezni, kot sta denimo infarkt ali kap. Prvi učinki naj bi bili vidni že po enem tednu rednega jemanja. Poleg tega lahko listi lucerne nase vežejo karcinogene v debelem črevesju, s čimer jih hitreje izloči. Danes rastlino alfalfa oz. lucerno dobimo tudi kot prehransko dopolnilo, saj ji prištevamo številne pozitivne lastnosti, kot je zdravljenje sečnih obolenj, pri želodčnih razjedah, za zdravljenje težav s prostato, zobne gnilobe, zdravljenje vodenice.

Alfalfa znižuje tudi visok krvni pritisk, priporočljiva je celo za doječe matere, saj zvišuje kakovost materinega mleka in zdravi zlatenico. Alfalfa se uporablja kot dodatek ob nezadostni prehrani, proti artritisu, za celjenje ran, pri revmi, z njo si lahko pomagajo tudi alkoholiki in odvisniki od prepovedanih drog. Jedo jo lahko tudi otroci, saj je polna vitaminov, obenem pa bo skrbela tudi za njihov zdrav razvoj in rast. Po nekaterih študijah naj bi povzročala tudi izgubo telesne teže, zato naj bi pomagala tudi pri dietah.

- Oglas -
Kalčki iz semen alfalfa ali lucerna

Lucerna in njeni mladi listi

Semena lucerne so bogat vir beljakovin, kalcija in drugih mineralov, vitamina A, vitaminov skupine B ter vitaminov C, D, E in K. V Kitajski medicine so mlade liste lucerne že tisočletja nazaj uporabljali za zdravljenje obolenj prebavnega trakta in ledvic, sklepov, kosti, kože in sečil. V Indiji so z njimi zdravili težave s prebavo. Listi lucerne so močan antioksidant, ki uničuje proste radikale, upočasni znake staranja telesa, preprečuje poškodbe DNK ter dvigne odpornost organizma.

Po ugotovitvah zdravstvenega centra univerze v Marylandu, so se listi lucerne tradicionalno uporabljala za izboljšanje in čiščenje krvi. Prav tako pa po njihovih navedbah alfalfa zdravi in preprečuje slabokrvnost. Slabokrvnost je pomanjkanje rdečih krvničk, kar pa vodi do zmanjšanja dovajanja kisika tkivu in organom, slabokrvni ljudje so pogosto utrujeni, nejevoljni in bolj dovzetni za razne bolezni.

Hranljivi alfalfa kalčki

Iz semen alfalfa lahko pridelamo hranljive in zdrave kalčke, ki spadajo tudi med homeopatska zdravila. Tudi kalčki so močan antioksidant, ki nevtralizira proste radikale, ki v telesu povzročajo oksidacijo. Če jih uživamo redno, lahko koži povrnemo sijaj in tonus, pomagajo tudi pri zdravem in mladostnem izgledu. Alfalfa kalčke lucerne naj uživajo tudi pacienti z artritisom, saj njen sestavni del, imenovan saponin, zmanjšuje bolečino in otekanje. Če bi ti bolniki kačke uživali redno in dlje časa, obstaja možnost, da se popolnoma pozdravijo. Jemanje kalčkov lucerne pomaga tudi pri okrevanju po poškodbah, ki povzročijo rane, saj zmanjšuje pritisk oteklin. Po alfalfa kalčkih pogosto posegajo tudi nosečnice, saj hitro lajšajo simptome kot so jutranja slabost, zaprtost, anemija in druge bolečine.

Nekateri strokovnjaki svetujejo kalčke lucerne za nadzorovanje plešavosti. Skupaj s korenčkovim sokom naj bi pomagali pri rasti novih las. Tudi sicer so izjemno zdravi za naše lase in lasišče, saj zmanjšujejo pojav prhljaja in lupljenja skalpa. Lucerna naj bi bila sodeč po nekaterih ameriških raziskavah primerna tudi za prevencijo ledvičnih kamnov.

.

NAJNOVEJŠE