Zdravje & prehranaStari smo toliko, kot se počutimo: koliko resnice je v tem?

Stari smo toliko, kot se počutimo: koliko resnice je v tem?

MORDA VAS ZANIMA

Zagotovo ste že slišali za misel, da smo stari toliko, kot se počutimo stare. Misel je sicer lepa, a mnogi so prepričani, da je to zgolj fraza. Vendar pa so britanski raziskovalci pred kratkim ugotovili, da vsebuje omenjena misel tudi ogromno resnice. Tudi od tega, kakšen pogled imamo na svojo dejansko starost, naj bi bila namreč odvisna pričakovana življenjska doba.

- Oglas -

Starost in življenje

Umrljivost višja pri tistih, ki so imeli občutek, da so starejši

V raziskavi je sodelovalo skoraj 6500 ljudi, ki so bili v povprečju stari 65,8 let. Udeležence so povprašali, kako stare se počutijo. Tisti, ki so imeli občutek, da so mlajši, kot so bili v resnici, so v povprečju dočakali višjo starost. Raziskovalci so namreč po približno 8 letih preverili, koliko izmed udeležencev je še živih. Te podatke so nato primerjali z njihovimi odgovori na vprašanja izpred 8 let. Umrljivost je bila občutno nižja pri tistih, ki so imeli občutek, da imajo manj let v primerjavi s številko, ki je zapisana v njihovih osebnih dokumentih.

Optimizma se lahko vsaj deloma tudi naučimo

Avtorji študije so oblikovali teorijo, da naj bi tisti, ki so se počutili mlajše, živeli bolj zdravo. Naša perspektiva torej močno vpliva tudi na naše vsakodnevne navade. Če smo optimistični, so naše navade pogosto precej boljše, kar seveda vpliva tudi na to, kako dolgo bomo živeli. Optimizem se torej  splača. To je vsekakor dobra novica za tiste, ki se počutijo starejše, kot so v resnici. Četudi na to, ali smo bolj optimistični ali bolj pesimistični, vpliva ogromno dejavnikov, med drugim tudi genetika, pa izsledki raziskav nakazujejo, da se je mogoče optimizma vsaj v določeni meri tudi naučiti.

Morda vas zanima tudi: Prehranjevalne navade, ki ščitijo pred Alzheimerjevo boleznijo

NAJNOVEJŠE