Blaž Švab: Peti je treba tudi o odnosu do dežele, v kateri živiš

Blaž Švab, ki je z nastopanjem povezan že od mladih let, je skozi svoje delo dozorel in vlogi pevca dodal tudi mnoge druge kvalitete, zaradi katerih je priljubljen tako pri mlajših kot starejših generacijah.

Vpliv kemikalij na delovnem mestu na plodnost

V zadnjih desetletjih se v strokovni in laični javnosti vse več govori o številnih primerih neplodnosti, ki prizadene pare v reproduktivni dobi.

Ateroskleroza precej razširjena med odraslimi

Ateroskleroza je izjemno razširjena težava pri odraslih – tudi pri tistih brez diagnosticirane srčne bolezni oziroma očitnih simptomov.

Psihobiotiki – probiotiki, ki so še posebej koristni za možgane in duševno zdravje

Psihobiotiki so probiotiki, ki imajo še posebej pozitiven vpliv na naše možgane oziroma kognitivne sposobnosti.

Damjana Bakarič: Premagati tesnobo?! Ni lahko, vendar se da!

Damjana Bakarič o tem, kako preživeti in živeti po izkušnji, ki je ne bi privoščili niti najhujšim sovražnikom.

Ana Praznik: Bodite prijazni do drugih, in drugi bodo prijazni do vas

Z Ano Praznik, voditeljico oddaje Delovna akcija, sva se pogovarjali med snemanjem oddaje, kjer so prenavljali stanovanje družine v stiski.

Sindrom Petra Pana: ko oseba nikoli zares ne odraste …

Ali ste že slišali za »sindrom Petra Pana«? Čeprav ne gre za uradno diagnozo, je to težava, s katero se spopada vedno več ljudi.

Vlažilnik zraka v spalnici – da ali ne?

Vlažilnik zraka v spalnici se zdi tako odlična rešitev, toda če se odločite za nakup, morate upoštevati nekaj pomembnih napotkov.
Zdravje & prehranaStari smo toliko, kot se počutimo: koliko resnice je v tem?

Stari smo toliko, kot se počutimo: koliko resnice je v tem?

MORDA VAS ZANIMA

Zagotovo ste že slišali za misel, da smo stari toliko, kot se počutimo stare. Misel je sicer lepa, a mnogi so prepričani, da je to zgolj fraza. Vendar pa so britanski raziskovalci pred kratkim ugotovili, da vsebuje omenjena misel tudi ogromno resnice. Tudi od tega, kakšen pogled imamo na svojo dejansko starost, naj bi bila namreč odvisna pričakovana življenjska doba.

- Oglas -

Starost in življenje

Umrljivost višja pri tistih, ki so imeli občutek, da so starejši

V raziskavi je sodelovalo skoraj 6500 ljudi, ki so bili v povprečju stari 65,8 let. Udeležence so povprašali, kako stare se počutijo. Tisti, ki so imeli občutek, da so mlajši, kot so bili v resnici, so v povprečju dočakali višjo starost. Raziskovalci so namreč po približno 8 letih preverili, koliko izmed udeležencev je še živih. Te podatke so nato primerjali z njihovimi odgovori na vprašanja izpred 8 let. Umrljivost je bila občutno nižja pri tistih, ki so imeli občutek, da imajo manj let v primerjavi s številko, ki je zapisana v njihovih osebnih dokumentih.

Optimizma se lahko vsaj deloma tudi naučimo

Avtorji študije so oblikovali teorijo, da naj bi tisti, ki so se počutili mlajše, živeli bolj zdravo. Naša perspektiva torej močno vpliva tudi na naše vsakodnevne navade. Če smo optimistični, so naše navade pogosto precej boljše, kar seveda vpliva tudi na to, kako dolgo bomo živeli. Optimizem se torej  splača. To je vsekakor dobra novica za tiste, ki se počutijo starejše, kot so v resnici. Četudi na to, ali smo bolj optimistični ali bolj pesimistični, vpliva ogromno dejavnikov, med drugim tudi genetika, pa izsledki raziskav nakazujejo, da se je mogoče optimizma vsaj v določeni meri tudi naučiti.

Morda vas zanima tudi: Prehranjevalne navade, ki ščitijo pred Alzheimerjevo boleznijo

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×